on

Prezentarea rezultatelor investigarii terenului de fundare

18 aprilie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Investigarea preliminara a terenului de fundare se finalizeaza, de regula, cu un aviz geotehnic preliminar, care va cuprinde, in masura in care vor fi putut fi obtinute in respectiva faza, diversele componente ale studiului. Este foarte important de retinut, insa, ca avizul geotehnic preliminar nu se poate substitui studiului geotehnic elaborat in cadrul cercetarii geotehnice pentru proiectare.

Investigarea de proiectare

Investigarea terenului de fundare se efectueaza pe baza unei teme intocmite de proiectantul constructiei si trebuie sa contina:

  • precizarea zonei pentru care se realizeaza investigatia respectiva
  • planul de ansamblu si pe sectiuni ale constructiilor proiectate, cu indicarea principalelor elemente structurale, a constructiilor invecinate, a conductelor si a instalatiilor proiectate, a celor situate in zona invecinata
  • date generale asupra constructiilor proiectate (categorii si clase de importanta, caracteristici constructive, dimensiuni, incarcari transmise terenului sau la cota zero, tasari si deformatii admisibile din punct de vedere tehnologic si al structurii de rezistenta, diferite variante de constructie si montaj tehnologic, date despre procesele tehnologice care ar putea influenta terenul de fundare – actiuni dinamice, surse tehnice de umezire, de agresivitate chimica etc)

Pe baza temei, executantul investigarii terenului de fundare va elabora programul de investigare.

Investigarea de control

Acest tip de investigare se efectueaza in faza de executare a lucrarii si se finalizeaza printr-un proces verbal de receptie a terenului de fundare sau printr-un raport de monitorizare geotehnica a executiei.

Raportul de monitorizare geotehnica a executiei cuprinde, de regula:

  • Note privitoare la natura si caracteristicile terenurilor intalnite in timpul executiei si compararea acestora cu previziunile din studiul geotehnic.
  • Dispozitii de santier privitoare la modificarea unor solutii geotehnice, rapoarte de neconformitate a unor lucrari geotehnice executate, dispozitii de sistare si de reluare, dupa remediere, a unor lucrari geotehnice.
  • Note privitoare la comportarea lucrarii in curs de executie si a vecinatatilor, in raport cu terenul de fundare.

Mai jos poti vedea lista completa a componentelor unui studiu geotehnic:

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ce trebuie sa stii atunci cand cumperi un teren Ce trebuie sa stii atunci cand cumperi un teren
Cand terenul cumparat poate deveni o pacoste... (II) Cand terenul cumparat poate deveni o pacoste... (II)
Lucrari de drenare Lucrari de drenare
Panza freatica pe dealuri Panza freatica pe dealuri
Cand terenul cumparat poate deveni o pacoste... (I) Cand terenul cumparat poate deveni o pacoste... (I)
Lucrarile de drenare: care este importanta lor si cum pot fi efectuate Lucrarile de drenare: care este importanta lor si cum pot fi efectuate

Vezi mai multe articole