Prima Casa de 80.000 euro? Vezi ce spun managerii din imobiliare si constructii - 05 ianuarie 2010

05 februarie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Guvernul ia in calcul sa lanseze pe 15 februarie o formula restructurata a programului Prima Casa: una din modificarile poate fi extinderea plafonului de garantare la 80.000 de euro. Wall-Street a stat de vorba cu mai multi jucatori din piata imobiliara despre impactul pe care l-ar putea avea marirea plafonului de garantare.
 
Dezvoltatorii vor fi tentati sa ridice preturile
 
Plafonul acordat initial pentru clientii programului Prima Casa, 60.000 euro, era suficient de bun, considera Ionut Negoita, proprietarul Domus Stil, iar preturile competitive.
 
„Urcarea la 80.000 euro nu va incuraja piata imobiliara sa se extinda si sa se imbunatateasca. Va afecta cumparatorii de apartamente in doua feluri: dezvoltatorii vor fi tentati sa ridice preturile, iar cumparatorii vor avea de platit mai mult pentru acelasi apartament. Acest fapt nu va ajuta la relansarea pietei imobiliare din Romania”, a declarat, pentru Wall-Street, Ionut Negoita.
 
Fratii Negoita au dezvoltat, prin intermediul companiei Domus Stil, ansamblul Confort City, amplasat in zona Vitan Barzesti, care cuprinde 1.680 de apartamente.
 
Si Adrian Crivii, director general al companiei de evaluare Darian, sustine ca ridicarea plafonului de garantare va avea ca efect scumpirea apartamentelor. Din experienta anului trecut, Crivii este de parere ca programul nu a reusit sa animeze piata imobiliara, avand doar un caracter preponderent de ajutor pentru tinerii aflati in prag de cariera.
 
„Ridicarea plafonului la 80.000 de euro nu va avea ca rol decat marirea artificiala a pretului pentru apartamentele cu doua camere spre aceasta suma si, in mod special a locuintelor noi, deci un sprijin pentru dezvoltatori", ne-a explicat seful Darian.
 
Decongestionarea partiala a pietei de constructii
 
Andrei Sulyok, director general al producatorului de tigla metalica Lindab Romania, crede ca marirea plafonului pentru Prima Casa ar putea sa mai descongestioneze piata constructiilor si astfel vor creste sansele ca locuintele deja finalizate sa se vanda mai usor.
 
Foarte multi dintre potentialii cumparatori de locuinte erau mult limitati de plafonul scazut, afirma Sulyok, iar marirea acestuia ii va ajuta sa-si reevalueze optiunile si sa reia demersul de achizitionare a unei locuinte.
 
“Totusi, parerea mea este ca marirea plafonului vine in sprijinul pietei rezidentiale, dar fara impact pozitiv asupra constructiilor si dezvoltarii de noi proiecte rezidentiale, atata timp cat in program intra si vanzarile de case vechi. Pe de alta parte, un plafon mai ridicat inseamna posibilitatea folosirii unor materiale de calitate superioara”, explica directorul Lindab.
 
De aceeasi parere este si Marcel Barbut, proprietarul producatorului de materiale de constructii Adeplast Oradea, care afirma ca Prima Casa are sansa sa dinamizeze piata imobiliara autohtona, cu conditia sa existe stabilitate.
 
“50-80.000 de euro inseamna un ajutor pentru imobiliari si pentru constructori, dar acest program trebuie sa ramana in picioare pentru o perioada mai lunga de timp, de cativa ani”, subliniaza Marcel Barbut.
 
Seful Adeplast atrage insa atentia ca nimeni nu trebuie sa se mai astepte la dinamicitatea din perioada 2007-2008, chiar daca deficitul de case este unul imens. “Problema sta in finantare. Cu cat se va da mai repede drumul la finantari, cu atat mai repede vom avea crestere economica”, a adaugat Barbut.
 
Filiera birocratica trebuie sa fie mai "supla"
 
Filip Stoica, presedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR), ia in calcul mai multe variante modificate ale programului Prima Casa: majorarea plafonului de creditare pana la 80.000 euro si posibilitatea restrangerii proiectului numai pentru locuintele noi sau pastrarea unei anumite proportii in favoarea creditarii locuintelor noi.
 
Astfel, daca programul va urmari in principal implementarea unor masuri care sa genereze un efect multiplicator in economie, atunci este foarte posibil ca valoarea apartamentelor din fondul vechi de cladiri sa stagneze sau chiar sa scada odata cu cererea pentru acestea.
 
Pe de alta parte, daca programul va viza dinamizarea pietei la modul general, atunci efectul ar fi stimularea cererii de locuinte, care ar conduce la cresterea preturilor pentru toate tipurile de locuinte.
 
„O continuare a programului ar fi benefica atat pentru cumparatori cat si pentru vanzatori, cu conditia ca filiera birocratica sa fie mai «supla», prin eliminarea franelor care au facut ca programul initial sa se deruleze greoi”, a declarat Filip Stoica.
 
Adrian Erimescu, director al portalului imobiliare.ro, este de parere ca acum s-a intamplat si in 2009, programul Prima Casa va avea o influenta directa asupra preturilor la apartamente. Un posibil efect al cresterii plafonului la 80.000 de euro va fi astfel alinierea preturilor apartamentelor in jurul acestei valori.
 
„Masura poate determina scumpirea in primul rand a apartamentelor cu doua si trei camere, eventual ieftinirea apartamentelor cu patru camere. Pe de alta parte, orientarea programului spre locuintele noi si constructii ar putea determina ieftinirea considerabila a apartamentelor vechi”, a explicat oficialul imobiliare.ro.
 
Vom asista la tranzactii mai multe
 
Daca programul Prima Casa va fi directionat catre apartamentele noi si plafonul va fi ridicat la 80.000 euro, consultantii companiei Colliers International estimeaza o crestere a tranzactiilor cu apartamente noi de pana la 50% fata de nivelul din prima jumatate a anului 2009.
 
“Vom atinge un nivel al cererii de aproximativ 1.200 de apartamente si astfel preturile vor inregistra deprecieri mai usoare, de aproximativ 3 – 4 procente”, afirma Stefania Baldovinescu, manager in cadrul diviziei de consultanta al Colliers International.
 
Insa daca va fi reactivat programul Prima Casa in forma lui originala, cu pragul de 60.000 euro, Stefania Baldovinescu spune ca cererea se va mentine la nivelul atins in a doua jumatate a anului 2009, respectiv 800 de apartamente vandute, iar preturile vor scadea cu aproximativ 7%.
 
Acelasi punct de vedere are si Cristina Rosca, managing partner al agentiei imobiliare RealTime, care afirma ca ridicarea plafonului la 80.000euro in aceleasi conditii de acordare va conduce la cresterea procentului de sincronizare a ofertei cu cererea si, implicit, la un numar mai mare de tranzactii inregistrate pe piata.
 
“In 2009, Prima Casa a contribuit major la stimularea cererii de locuinte, insa cerereanu se sincronizeaza cu oferta disponibla decat in mici proportii”, a adaugat Cristina Rosca.
 
 
Certificatul energetic intra in scena
 
Dan Ioan Popp, presedintele Impact SA, singurul dezvoltator roman listat la Bursa de Valori Bucuresti, este de parere ca piata locuintelor recent construite va creste semnificativ, intrucat circa 4.000-6.000 de apartamente stau nevandute.
 
In opinia sa, daca masura de ridicare a plafonului la 80.000 euro este cuplata cu revenirea obligativitatii introducerii auditului termoenergetic, atunci este posibil ca piata locuintelor vechi de clasa D si C sa isi continue declinul, in timp ce cele noi de clasa A si B sa stagneze.
 
“Procentele tranzactiilor cu apartamente de tip garsoniere, doua sau trei camere se vor modifica mai mult in favoarea apartamentelor cu trei camere si va creste numarul familiilor cu copii care se vor muta intr-o noua locuinta, prin Prima Casa. Totodata vor fi incluse in tranzactii si locuintele moderne, care au parcare sau garaj", explica Popp.
 
Obligativitatea certificatului energetic este un factor luat in calcul si de Silvia Vilceanu, manager al retelei Agentie.NET, din care fac parte site-uri precum imobiliare.net sau anunturiparticulari.ro.
 
“Daca se introduce certificatul energetic obligatoriu, care nu poate fi obtinut individual pentru un singur apartament, atunci se blocheaza vanzarile apartamentelor vechi. Singurele ramase pe piata sunt cele noi, care au deja certificat inca din faza de proiect, motiv suficient sa-i oblige pe oameni sa accepte actualele preturi. Daca se mareste plafonul, dezvoltatorii vor avea o motivatie suplimentara sa mentina sau chiar sa mareasca preturile”, explica Silvia Vilceanu.
 
In paralel, pe toate canalele media, toata lumea va sustine ca vor creste preturile si vom avea o perioada in care lumea va cumpara in disparare prin Prima Casa, continua Vilceanu.
 
Astfel, vor scadea stocurile de la dezvoltatori, acestia isi vor plati creditele luate de la banci, si banii impumutati de populatie se vor intoarce inapoi tot in banci, dar purtatori de dobanda 30 de ani.
 
“Efectele se vor face simtite doar cateva luni dupa care preturile isi vor relua trendul descendent. Cred ca cel mai corect ar fi ca piata sa regleze singura pretul, fara interventia brutala a statului”, a incheiat managerul Agentie.NET
 
Sursa: Wall street

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Israelienii fac inca 4.000 de apartamente in Capitala Israelienii fac inca 4.000 de apartamente in Capitala
Peste o mie de familii au renuntat la caldura si apa calda pe timpul iernii - 15 DECEMBRIE 2008 Peste o mie de familii au renuntat la caldura si apa calda pe timpul iernii - 15 DECEMBRIE 2008
4.000 de locuinte noi in zona Aviatiei 4.000 de locuinte noi in zona Aviatiei
O solutie la indemana pentru izolarea termica a locuintelor O solutie la indemana pentru izolarea termica a locuintelor
Gestiunea asociatiei poate fi verificata de Comisia de cenzori Gestiunea asociatiei poate fi verificata de Comisia de cenzori
BookLand a pregătit cea mai tare experiență de vară: taberele Coolturale BookLand! BookLand a pregătit cea mai tare experiență de vară: taberele Coolturale BookLand!

Vezi mai multe articole