Locuintele care vor fi achizitionate sau construite prin programul “Prima casa” trebuie sa se incadreze in clasele energetice A, B si/sau C de eficienta energetica. In plus, bancherii trebuie sa ofere informatiidespre costurile totale ale programului.
Cele mai multe cladiri din Romania se incadreaza in clasele energetice C si D. Pentru incalzirea, alimentarea cu apa calda, ventilatia si iluminatul acestor locuinte se consuma, in medie, peste 200 kWh/mp anual. Guvernanti si-au propus sa reduca acest consum la jumatate.
In functie de consumul anual specific de energie, apartamentele vor fi incadrate intr-o clasa energetica. In clasa A vor fi incluse locuintele cu cel mai redus consum, iar in clasa G apartamentele cu cel mai ridicat consum de energie.
Certificatul va avea un termen de valabilitate de zece ani si va fi intocmit de un evaluator energetic autorizat.
Taxele si comisioanele, la vedere
Bancile care vor sa fie incluse in noua varianta a programului “Prima casa” trebuie sa prezinte Fondului de Garantare a Creditelor IMM lista completa a taxelor si a comisioanelor pe care le vor aplica creditelor acordate prin intermediul programului, potrivit Hotararii de Guvern privind aprobarea noilor norme de implementare a programului “Prima casa”, publicata aseara in Monitorul Oficial.
Astfel, intr-o saptamana, bancherii trebui sa transmita Fondului nivelul costurilor totale pe care le vor aplica in program si valoarea estimata a finantarilor care vor fi garantate in 2010.
Anul acesta statul a alocat suma de 700 de milioane de euro pentru garantarea creditelor luate prin programul “Prima casa”.
Sursa: Evz
Comentarii
Nu exista comentarii.