Daca in ultimii doi ani, in luna septembrie, chiriile cresteau chiar si cu peste 50%, anul acesta preturile au scazut cu 20% fata de inceputul verii. Criza si oferta mare de pe piata i-au facut pe proprietari sa fie mai deschisi la negocieri.
Septembrie e luna de foc a chiriilor. Se intorc studentii si elevii din vacanta. Daca pana acum, proprietarii trageau tare de pret in sus, anul acesta, din cauza crizei economice, n-au mai umflat chiriile.
"Poate mai exista niste cresteri in cateva cazuri, dar sunt foarte putine. Sunt foarte multe oferte pe piata, si de aceea au scazut preturile", e de parere analistul imobiliar Ion Zilisteanu.
Multe dintre anunturi sunt facute prin agentiile imobiliare. De regula, proprietarii cer o luna de chirie garantie, pe care o primesti inapoi la sfarsitul contractului, si o luna plata in avans. La aceasta suma se adauga si comisionul agentiei imobiliare, care, de regula, e cam de 50% dintr-o luna de chirie. Mai exact, daca gasesti o chirie de 200 de euro pe luna, prima data trebuie sa scoti din buzunar cam 500 de euro.
Se poate negocia direct cu proprietarul
Am reusit sa gasim direct proprietarul si am incercat sa negociem cu el. Garsoniera, utilata modern, aproape de un mare centru comercial din zona Titan, sectorul 3. Pret - 190 de euro.
"Metroul e cam la zece minute, iar prima statie cam la cinci minute", i-am "atacat" noi oferta. In doar cateva minute de negociere am reusit sa mai scadem din chirie 170 de euro pe luna, 100 de euro garantie si renegociem dupa perioada de iarna.
In Drumul Taberei, un proprietar cere pe un apartament cu doua camere 250 de euro, nu vrea avans, dar cere o luna garantie. "Ca sa fiu sincer, nu pot sa spun ca am avut foarte multi care sa intrebe, dar caut niste oameni seriosi", ne-a spus proprietarul, care era dispus sa mai scada chiria cam cu 20 de euro si sa platim garantie doar 200.
Ponturi pentru noii chiriasi
Fa un contract de inchiriere pe o perioada determinata de timp, cu posibilitate de prelungire. Astfel nu mai risti sa te trezesti, cand ti-e lumea mai draga, ca trebuie sa-ti faci bagajul si sa te muti. In plus, contractul iti poate tine chiria la acelasi pret, fara sa mai creasca.
Incearca sa negociezi chiria in lei atat timp cat veniturile tale sunt tot in moneda nationala.
Ia in calcul si transportul in comun. Daca nu ai masina, sau nu vrei sa ai batai de cap in trafic, e bine ca tramvaiul, autobuzul sau statiile de metrou sa fie cat mai aproape de locuinta ta.
Cumparaturile. E important sa ai un centru comercial, o piata sau un magazin aproape de casa. Te ajuta sa economisesti timp.
Inspecteaza zona unde ar urma sa te muti. Ca sa nu risti sa faci nopti albe din cauza vecinilor, ce o tin numai in petreceri, sau sa nu-ti fie frica noaptea in drumul spre casa, e bine sa-i analizezi cat de cat pe ceilalti locatari si sa culegi infor ma tii despre zona in care urmeaza sa te muti.
Zonele de agrement. Daca iti place sa te plimbi, fii atent sa ai un parc cat de cat aproape.
Ai grija ca in locuinta in care te muti sa nu se auda zgomotul de afara.
Sursa: Evz
Comentarii
Nu exista comentarii.