Nici (re)venirea studentilor la universitati nu a reusit sa anime piata chiriilor. Potrivit specialistilor, anul acesta este prima toamna cand chiriile nu au crescut, ba din contra, au scazut.
Pana acum, inceputul anului universitar era mana cereasca pentru proprietarii care isi inchiriau locuintele, cererea mare ridica preturile cu cel putin 10-15%.
Criza a dat peste cap planurile proprietarilor care au asteptat toamna pentru a-si inchiria apartamentele la un pret mai mare. Cererea din partea studentilor nu a mai fost ca in alti ani.
„In primii doi ani din facultate am stat in chirie in zona Lujerului, am platit si 300 euro/luna. Am preferat anul acesta sa imi iau un loc in camin, sa nu mai dau bani pe chirie. Am observat ca au scazut chiriile, dar in camin e mult mai ieftin.", spune Laur, student la Politehnica.
„Stau cu o prietena intr-o garsoniera. La camin stau patru intr-o camera, asa ca e mai bine in garsoniera. Platesc 170 euro/luna in Titan. Multi colegi de-ai mei s-au mutat mai multi impreuna, e mai ieftin. Iar daca se gasesc patru-cinci si iau un apartament cu trei camere pot plati si 60 euro pe luna la o chirie de 300 euro.", ne-a spus Oana, studenta la A.S.E.
„Este primul an in care nu vine un val de studenti care sa ridice un pic piata sau oferta este atat de mare incat nu se mai simte interventia lor. Mai rau ca in toamna aceasta, piata chiriilor nu a fost niciodata. A fost o perioada cand a mers foarte bine, dar in august si jumatatea lui septembrie a mers foarte slab. Oferta este foarte mare, sunt extraordinar de multe proprietati libere si cu preturi de bun simt. Sunt multe cereri pe proprietati ieftine, de genul 150 - 250 euro. La banii acestia gasim, in general, garsoniere si apartamente cu doua camere in cartiere.", spune Carmen Mihaita, managing partner al agentiei Veles.
Chiriile mici cele mai cautate
Chiriile pentru garsoniere si apartamente cu doua camere in Capitala au scazut in ultimele luni, cu circa 10 procente, spun specialistii imobiliari, iar aproape de inceperea anului universitar au reaparut oferte de 100 - 150 euro/luna pentru garsoniere in cartiere precum Titan, Berceni, Rahova sau Drumul Taberei. Chirii mai ieftine pentru apartamente cu doua camere gasim in Titan, Brancoveanu, Drumul Taberei, Colentina, Giurgiului si Berceni.
„Chiriile au scazut si in centrul orasului. Am observat in ultimele doua luni scaderi la proprietati care erau bine inchiriate in 2007 - 2008, cu 500 - 700 euro, acum au ajuns si la 250 euro/luna. De aceea, vreau sa spun ca piata a intrat in normalitate.", sustine Carmen Mihaita, managing partner al agentiei Veles.
Chiriasii renegociaza
Scaderile salariale din acest an i-au adus pe multi chiriasi in imposibilitatea de a-si mai putea acoperi datoriile lunare catre proprietari. „Multe dintre inchirierile care s-au incheiat in ultima perioada sunt de fapt chiriasi care s-au relocat. Fie au gasit suprafete mai mari la aceeasi bani, fie proprietarul nu a vrut sa mai scada chiria si au plecat in alta parte unde platesc mai putin.", spune Ionut Butoi, secretar general Uniunea Nationala a Agentilor Imobiliari.
Si tot ca o tendinta, putem spune ca cei care stau in chirie prefera sa-si renegocieze contractele in moneda nationala. „De teama cresterii monedei europene, tot mai multi clienti isi renegociaza chiriile in lei. Proprietarii nu sunt prea incantati, dar nu prea au incotro. Chiriasii, ca si cumparatorii, se simt suverani si au multe pretentii.", mai spune Butoi.
Vacanta i-a trimis pe multi studenti acasa
O alta problema cu care s-au confruntat proprietarii in acest an a fost plecarea acasa a studentilor imediat dupa terminarea anului universitar. Pana acum, de teama ca nu vor mai gasi locuinte libere in zonele de interes pentru ei, la preturi bune, studentii plateau chirie si pe timpul verii, chiar daca nu stateau in Bucuresti toata vacanta. In prezent, oferta este atat de bogata in tot orasul incat tinerii nu se mai tem ca nu au unde sa stea.
Sursa: Romania libera
Comentarii
Nu exista comentarii.