Primarii se gandesc cum sa transforme proiecte imobiliare de lux in locuinte sociale - 20 Martie 2009

20 martie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Primarii se gandesc cum sa transforme proiecte imobiliare de lux in locuinte sociale
20 Martie 2009
 
”Sa vedem daca, dupa recompartimentare si finalizare, un astfel de apartament nu costa mai mult decat unul gata construit de pe piata libera”, spune seful Investitiilor din Primaria Capitalei
 
Primarul Chiliman: “Ma misca faptul ca presedintele Traian Basescu este interesat de soarta dezvoltatorilor imobiliari“
 
Marti seara, intr-o emisiune televizata, presedintele Traian Basescu le-a propus primarilor sa cumpere si sa finalizeze structurile de blocuri pentru care investitorii nu mai au bani sa le termine. In Capitala exista 20 de mari santiere care, din lipsa de fonduri, si-au intrerupt activitatea inca de la sfarsitul anului trecut. “Cred ca ar fi bine, ne-ar ajuta la relansare, daca am incuraja ca dincolo de resursele bugetului de stat, concentrate catre investitii, primariile sa finalizeze in masura in care pot terminarea ansamblurilor de locuinte care raman acum fara finantare si raman neterminate”, a spus presedintele.
 
Primaria Capitalei asteapta vara, sa mai scada preturile
 
Directorul general al Directiei de Investitii din Primaria Capitalei, Bogdan Hreapca, nu exclude posibilitatea ca municipalitatea sa cumpere structuri de blocuri nefinalizate, dar o va face dupa ce strategia locativa pe 2009 va fi finalizata. “In prima jumatate a anului vor fi gata 200 de apartamente pe care le-am finalizat in diverse structuri de bloc mostenite. In functie de buget, vom achizitiona de pe piata libera intre 200 si 400 de locuinte. Vrem sa nu mai amestecam proprietarii cu cazurile sociale. Un bloc trebuie sa fie ori de proprietari ori pentru cazuri sociale sau evacuati din casele nationalizate.
 
Nu vom achizitiona de la dezvoltatorii imobiliari decat acele structuri de blocuri neterminate care vor putea fi recompartimentate si finalizate in maxim 12 luni. Investitorii construiau apartamente de lux pe care noi vom trebui sa le transformam in locuinte sociale. Potrivit Legii 114, acestea trebuie sa se incadreze in anumite suprafete. Oricum, inainte vom face o analiza sa vedem daca dupa recompartimentare si finalizare un astfel de apartament nu costa mai mult decat unul gata construit de pe piata libera. Achizitia se va face in a doua parte a anului, dupa ce preturile inca vor mai scadea”, ne-a declarat directorul Bogdan Hreapca.
 
La sectoare, ori nu sunt bani, ori nu sunt santiere
 
Solutia avansata de seful statului a fost primita diferit de primarii din cele sase sectoare ale Capitalei. Primarul sectorului1, Andrei Chiliman, spune ca el nu cumpara santiere ci locuinte gata finalizate de pe piata libera. “Ma misca faptul ca presedintele Traian Basescu este interesat de soarta dezvoltatorilor imobiliari, pe care ne sugereaza sa-i reabilitam financiar prin rezolvarea problemei locative a unor cetateni. Noi insa ne concentram, spre deosebire de dansul, mai putin asupra dezvoltatorilor imobiliari si mai mult asupra rezolvarii problemei locative a celor evacuati din casele retrocedate fostilor proprietari, sau a celor cu probleme sociale. Avem o solutie pe care o aplicam deja: achizitionam apartamente de pe piata libera in care se vor muta cetateni aflati in situatii locative delicate”, a declarat primarul Andrei Chiliman.
 
La sectorul 2, solutia avansata de seful statului s-ar putea rezolva printr-un parteneriat public-privat, insa nu exista structuri nefinalizate. “Mi se pare o solutie foarte buna. In sectorul 2 investitorii imobiliari au bani sa-si finanteze terminarea constructiilor. Daca ar aparea situatia ca un dezvoltator imobiliar sa ramana fara bani, atunci am putea finaliza investitia incheind un parteneriat public-privat. Dupa ce analizam stadiul fizic al structurii, putem sa-i propunem un numar de apartamente pentru cat a investit, iar restul sa ramana la primarie pentru a fi repartizate evacuatilor din casele nationalizate sau cazurilor sociale”, a declarat primarul sectorului2, Neculai Ontanu.
 
Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, spune ca abia ii ajung banii pentru investitii marunte si, chiar daca ar avea un buget mare, tot n-ar avea ce structuri de bloc sa cumpere. “In sectorul 4 nu exista structuri de bloc nefinalizate. Nu am teren pe care sa construiesc si nici bani sa achizitionez locuinte de pe piata libera. Am finalizat doua camine de nefamilistii in Aparatorii Patriei unde am repartizat 288 de garsoniere, de cate 12 metri patrati fiecare. Structuri de bloc neterminate si locuinte de pe piata libera sa cumpere Primaria Capitalei”, ne-a declarat primarul sectorului4, Cristian Popescu Piedone.
 
In sectorul 6 exista trei structuri de blocuri, pe Cetatea de Balta si Cretani, toate la stadiu de fundatie. Primarul Cristian Poteras spune ca sfaturile presedintelui Basescu sunt foarte importante si, daca exista prevederi legale, in functie de fondurile pe care le atrage, ar putea cumpara structurile de blocuri pentru care investitorii nu mai au bani sa le finalizeze.
 
Solomon ar vrea sa cumpere, dar nu are bani
 
Primarul Craiovei regreta ca nu poate fi pe placul presedintelui Traian Basescu. „Eu as cumpara locuinte de la dezvoltatorii imobiliari din Craiova, dar nu am bani. Stiu ca acum preturile au scazut foarte mult si chiar este o perioada buna de cumparat. La Primaria Craiova avem un buget din surse proprii de aproximativ 50 de milioane de euro, iar in ultima perioada colectarea taxelor si impozitelor se face din ce in ce mai greu. Cu suma asta abia reusesc sa tin orasul pe linia de plutire. Daca as primi bani de la Guvern sau din alte surse, as cumpara”, a declarat primarul Antonie Solomon. In Craiova si in jurul Craiovei s-au dezvoltat 3 ansambluri rezidentiale, iar acum toti investitorii au intrat in impas financiar. Spre exemplu, o casa la rosu intr-unul dintre cartiere
 
Ministrul Videanu: „E o idee excelenta, pe care o sustin nu la nivel ministerial, ci la nivel conceptual!”
 
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, considera „excelanta” ideea lansata de presedintele Basescu privind finantarea din banul public a finalizarii ansamblurilor rezidentiale pentru care dezvoltatorii imobiliari nu mai au bani. „Din punctul meu de vedere, e o initiativa excelenta, pe care o sustin fara rezerve, nu la nivel ministerial, cu la nivel conceptual”, s-a entuziasmat Videanu, care a explicat apoi si in ce consta „conceptualizarea”: „Nu trebuie sa facem diferente intre capitalul public si cel privat, daca lucrurile sunt in concordanta cu prevederile legale, transparent si predictibil. Pentru ca orice forma de dinamizare a unui sector industrial, inclusiv a industriei imobiliare, prin interventia statului e binevenita intr-o asemenea perioada de criza, cum vedem ca se intampla in toate tarile europene”.
 
In opinia sa, „Interventia statului nu trebuie sa vizeze insa ansamblurile rezidentiale de lux, ci doar pe acelea facute la un nivel abordabil de pret, care ar putea capata destinatia de locuinte sociale. Asa ca singurul minister care s-ar putea implica fie in achizitionare, fie in parteneriate cu dezvoltatorii imobiliari este Ministerul Dezvoltarii, iar pe plan local, administratiile locale”. In ajutorul lui Videanu a sarit imediat colegul sau de partid George Scripcaru, primarul Brasovului, care a venit si cu „demonstratia practica”: programul tL – Agentia Locala a Locuintei – pe baza caruia, de cativa ani, municipalitatea de sub Tampa a stabilit parteneriate cu diversi dezvoltatori imobiliari, punand la dispozitia acestora terenurile de constructie necesare si primind in schimb 15-20% din apartamentele de bloc construite de acestea, repartizate apoi solicitantilor de locuinte sociale, cu prioritate celor evacuati din casele retrocedate fostilor proprietari.
 
„Deocamdata, la Brasov nu suntem in situatia ca dezvoltatorii imobiliari sa nu-si mai poata finaliza investitiile, dar daca vor aparea asemenea cazuri, nu excludem posibilitatea sa intervenim noi, urmeaza sa vedem sub ce forma”, a concluzionat edilul Scripcaru.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Conferinta de design 2019 - Despre utilizarea si optimizarea spatiilor Conferinta de design 2019 - Despre utilizarea si optimizarea spatiilor
Asigurarea obligatorie a locuintelor: 10 intrebari si raspunsuri - 19 iulie 2010 Asigurarea obligatorie a locuintelor: 10 intrebari si raspunsuri - 19 iulie 2010
Construite fara autorizatii Construite fara autorizatii
Casa vine prin creditul pe mai multe generatii Casa vine prin creditul pe mai multe generatii
MOBILA EXPO a expus tendintele unei industrii care se reinventeaza de la an la an MOBILA EXPO a expus tendintele unei industrii care se reinventeaza de la an la an
Ibiza House lanseaza un proiect imobiliar destinat tinerilor - 16 Iunie 2009 Ibiza House lanseaza un proiect imobiliar destinat tinerilor - 16 Iunie 2009

Vezi mai multe articole