Natura s-a dezmortit de ceva vreme, dupa o iarna moderata ca temperaturi, insa totusi rece si lunga. Constatam totusi ca trecerea la regimul de primavara a fost destul de brusca, iar temperaturile deja depasesc regimul normal. In aceste conditii, este de asteptat ca inmugurirea si incoltirea sa se produca foarte repede, ceea ce poate fi benefic, dar cu un oarecare risc in cazul in care vom avea parte de cateva zile cu temperaturi scazute, care pot afecta mai ales pomii fructiferi si vita de vie.
Asadar, in conditiile date si cu perspectiva unei primaveri fara evenimente meteorologice neplacute, este cazul sa incepem lucrarile de primavara. Astazi vom discuta despre pomii fructiferi. Mai precis, despre situatia in care avem de tratat pomi fructiferi plantati in toamna trecuta.
Cel mai probabil, pomii saditi in toamna au rezistat bine peste iarnă, iar acum isi fortifica radacinile si incep le creasca mugurasii. Prima lucrare pe care trebuie sa o facem este taierea de primavara. Pentru cei mai tineri pomi va trebui sa scurtam varful la o inaltime de maximum 0,7 - 0,9 metri. De asemenea, trebuie eliminata orice alta creanga care concura cu cea a varfului deja taiat. Sub nivelul varfului, putem avea diferite crengi etajate sau nu. De regula, acestea cresc destul de mult si va fi nevoie de o scurtare cu minimum 30%, chiar 50%. Nu vor fi pastrate crengutele pornite catre interiorul coroanei sau dezvoltate pe verticala. Formarea coroanei depinde foarte mult de aceste prime taieri.
O atentie deosebita trebuie acordata modului de taiere. Aceasta operatiune se face langa mugur, fara a-l atinge si fara a-l deteriora, pe o directie inclinata catre varful mugurelui. Mugurele de deasupra caruia se taie varful crengutei trebuie sa fie de regula orientat catre exterior. Acesta va ajuta la dezvoltarea crengilor pe orizontala si va fi suport pentru viitoarea coroana a pomului. Retine ca nu trebuie lasate prea multe ramuri pe acelaşi nivel. Doar 2-3 ramuri sunt suficiente, cu spatiu fata de urmatoarea ramificatie. Despre procedurile privitoare la taierile de formare vom invata permanent, cu cat vom aprofunda practica.
Pe langa taierea de primavara, inainte de a iesi din repaosul vegetativ, pomii trebuie sa primeasca primul tratament. Dupa cum stim deja, stropirea pomilor se realizeaza cu solutii fungicide si insecticide.
Primul fungicid aplicat este zeama bordeleza – sulfatul de cupru care poate fi preparat sau, varianta mai comoda, cumparat la pliculeţe si amestecat cu o cantitate de apa. Pentru 20-30 pomi, in primii ani de la sadire, 1-2 pliculete sunt arhisuficiente. Se adauga apa, se amesteca in pompa de stropit, apoi imbaiem bine pomii. La cel putin cateva zile de la aplicarea sulfatului de cupru se aplica al doilea tratament, cu insecticid. Mai precis, uleiul horticol, care este baza de dizolvare a insecticidului. Cel mai important lucru este realizarea acestor tratamente pana la dezmugurire si cat timp temperaturile exterioare sunt pozitive. Un alt lucru important este sa nu ploua dupa aplicarea solutiilor.
Dupa realizarea acestor doua lucrari in livada, taierea de primavara si prima stropire, pomii sunt pregatiti pentru dezvoltare in noul an, cand poate vei avea norocul de a si gusta primul rod.
1 Comentariu
Ion Stoica
17 martie, 13:41
Este foarte interesant si astept noi indicatii.
Multumesc,