on

Primele sfaturi din 2018 (I): “Asa vreau sa izolez podul. Este in regula?”

09 ianuarie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Chiar daca perioada sarbatorilor poate parea una in care oamenii se gandesc exclusiv la timpul petrecut alaturi de apropiati si la obiceiurile traditionale, in realitate pasionatii de bricolaj si amenajari raman cu mintea la planurile  lor. O dovedesc mesajele primite de noi pe durata vacantei de Craciun, din care reiese ca multi dintre cititorii nostri intentioneaza sa se reapuce de treaba inca din primele saptamani ale anului 2018.

Este si cazul unei forumiste din judetul Arad, care ne-a solicitat sfatul in legatura cu izolarea podului locuintei sale. Aparent, ingrijorarea acesteia a aparut dupa ce in interiorul casei a inceput sa apara mucegaiul, in urma condensului masiv. Redam mai jos atat solicitarea, cat si rezolvarea acestei probleme, care speram sa le foloseasca tuturor celor care au de infruntat o situatie similara.

“Vreau sa izolez termic podul casei care este din beton gros de 20 cm. M-am gandit sa pun folie aluminiu, vata bazaltica de 15 cm, apoi polistiren extrudat de 5 cm, iar la final sa torn sapa de 5 cm. Suprafata totala este de 74 metri patrati. Credeti ca este in regula? Astept raspuns urgent, avand in vedere ca lucrarea trebuie facuta rapid, deoarece am in casa mucegai si condens foarte mult. Mentionez si faptul ca peretii exteriori ai casei sunt izolati cu polistiren de 5 cm”, a fost mesajul cititoarei noastre.

CITESTE SI: Avantajele termoizolatiei cu pluta expandata

In primul rand, intr-o situatie precum cea expusa mai sus, izolatia termica existenta pe fatada, de numai 5 cm, este una subdimensionata, deoarece in astfel de cazuri grosimea minima recomandata este de cel putin 10 cm.

Cat despre izolarea podului, urmata de turnarea sapei, combinatia de vata si polistiren nu reprezinta o alegere potrivita. Astfel, pentru sistemul cu sapa de egalizare ar trebui utilizat un polistiren expandat de tip EPS 100 sau EPS 150, la o grosime de 10 cm, sau polistiren extrudat, o varianta ceva mai costisitoare. In acelasi timp, bariera de vapori nu este necesara pe un planseu din beton.

Desigur, in situatii precum cea expusa de cititoarea noastra, cel mai probabil planseul nu este singura sursa a problemei. De aceea, daca si tu intampini probleme similare, recomandarea noastra este aceea a realizarii unei analize complete a intregii locuinte, pentru a depista punctele vulnerabile din termoizolatia acesteia.

Adauga un comentariu


3 Comentarii

Specialistul Misiunea Casa

16 ianuarie, 12:50

Salut Andrei,

Iata raspunsurile la cele doua puncte aduse in discutie de tine:

1. bariera de vapori este inutila si poate cauza probleme daca este montata peste planseul din beton, aceasta era ideea din mesajul utilizatorului de la care a plecat discutia initiala.

2. grosimea polistirenului de minim 10 cm este pentru termoizolarea fatadei, pentru planseu este recomandata o grozime a izolatiei care sa ne duca la o rezistenta termica de 5mp K/W, adica undeva la circa 20 cm de izolatie.

Andrei Lesan

16 ianuarie, 09:19

Cat priveste termoizolarea planseului sub pod:
1.bariera contra vaporilor nu strica, ca doar nu stim ce regim de umiditate este sub planseu si nici in ce zona climatica este situata lucrarea mai ales ca peste termoizolant se toarna o sapa;
2. a ramas neclar, grosimea polistirenului a fost recomandat de 10cm sau grosimea stratului de termoizolant aplicat pe planseu. Eu zic ca norma impune un minim 20cm de termoizolant cu lambda 0,04 W/(mK), ca la case parter sub 40cm eu nu as recomanda - asta e alta discutie.
Numai bine! :)

bogdan

14 ianuarie, 11:52

Buna ziua
Referitor la izolatia cu polistiren am la tara in zona de munte o casa foarte veche an constructie 1893 avand peretii de exterior cu grosimea de 85 cm si as vrea sa o izolez .Cum este mai bine cu polistiren de 3 la interior sau de 5 la exterior.

Alte articole

Spuma poliuretanica - solutia optima pentru izolatia termica a podului Spuma poliuretanica - solutia optima pentru izolatia termica a podului
Termoizolatia | Panouri termoizolante Termoizolatia | Panouri termoizolante
Izolatia termica a cabanelor din lemn Izolatia termica a cabanelor din lemn
Polistiren expandat vs polistiren extrudat Polistiren expandat vs polistiren extrudat
Termoizolarea casei la exterior Termoizolarea casei la exterior
Modernizati-va casa si economisiti energie! (prima parte) Modernizati-va casa si economisiti energie! (prima parte)

Vezi mai multe articole