O suta de ani de "zgarie nori"

O suta de ani de "zgarie nori"

12 februarie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 
Prima cladire  din lume incadrata in categoria <>> a fost construita acum aproape o suta de ani in Vancouver. Cand cladirea de 53 de metri si 14 etaje a companiei Dominion Trust a fost finalizata, in anul 1910, ea a fost considerata o adevarata promotoare a unei noi etape in constructii si arhitectura. La vremea aceea era cea mai inalta constructie din Imperiul Britanic si singurul zgarie-nor din lume. Mai mult decat atat, a fost prima cladire din lume fara pereti interiori, construita dupa modelul open-space. Ziarele din acea vreme au publicat zeci de articole in care dezbateau rezistenta pe care o poate avea o astfel de constructie, care nu are pereti interiori care sa sustina tavanele si urmatoarele etaje.
Cladirea Dominion a fost si prima din Canada care isi asigura energia din resurse proprii, pe baza unei centrale ca re function ape baza de ulei. Pe fiecare etaj erau montate asa-zise aparate de aer conditionat care absorbeau aerul prafuit din incaperi.
Constructia a fost dotata cu patru lifturi si a adus o alta nouate din acest punct de vedere. Pentru prima, oara usile au fost prevazute cu panouri luminoase care indicau la ce etaj se afla lifturile si daca este in urcare sau coborare.
Turnul din otel avea amenajata si o mansarda, o alta inovatie pentru o cladire de birouri.
Fatada a fost finisata cu granit rosu, iar cele doua intrari principale au fost incadrate cu tocarie din bronz si lemn polisat.
La 88 de ani dupa ce a fost construita, in 1998, constructia a fost restaurata pentru prima oara. Intre timp, ea ajunsese aproape o ruina, trei etaje din cele 14 fiind aproape complet distruse, pana la structura metalica.
Restaurarea s-a facut dupa ce au fost studiate toate fotografiile facute in perioada ei de glorie, respecatandu-se in totalitate imaginea de baza. Imbunatatiri au fost facute doar la structura de rezistenta, fiind adaugate sisteme de siguranta contra vanturilor si cutremurelor. Pentru nu fi distrusa mai mult de greutatea echipelor de muncitori au fost construite schele separate, care nu atingeau peretii cladirii. Muncitorii erau nevoiti sa lucreze la restaurare agatati de aceste schele cu echpamente de alpinism. Constructia a fost deasemenea, intarita cu o structura suplimentara in exterior si acoperita cu panouri de protectie impotriva ploilor si zapezii.
In Vancouver circula o poveste conform careia, pentru finalizarea turnului, a fost necesar si un sacrificiu uman. Arhitectul care a proiectat-o, spun batranii, a murit in timp ce facea inspectia finala dupa ce s-a rostogolit pe scarile circulare de la ultimul etaj pana la parter.
Parterul cladirii a fost ocupat de catre compania care a comandat constructia turnului, Dominion Trust, iar la etajele superioare au fost amenajate alte 300 de birouri, 22 pe fiecare etaj. Pe acoperisul cladirii a fluturat vreme de 55 de ani steagul Marii Britanii, desi era pe teritoriul Canadei. 
In prezent, Vancouver Building este considerata in continuare una dintre cele mai importante cladiri de birouri din Canada.
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

9 dintre cele mai faimoase conace parasite de pe Terra 9 dintre cele mai faimoase conace parasite de pe Terra
Arhitectura neconventionala - Xanadu Dome Home Arhitectura neconventionala - Xanadu Dome Home
Munchen: Stadionul Olimpic Munchen: Stadionul Olimpic
Design-ul geometric, cea mai la moda sursa de inspiratie pentru casa ta Design-ul geometric, cea mai la moda sursa de inspiratie pentru casa ta
Moscheea Shah Faisal Moscheea Shah Faisal
Confortul camerelor de camin Confortul camerelor de camin

Vezi mai multe articole