on

Priza baie - Reguli de montare si protectie

11 ianuarie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Exista numeroase reguli in domeniul instalatiilor electrice casnice ce trebuie respectate pentru fiabilitatea functionarii, dar si mai important, pentru protectia persoanelor contra electrocutarii sau pentru a evita izbucnirea unui incendiu. Din dorinta de a rezolva rapid unele probleme sau de a beneficia de o lucrare cu costuri mai mici, multe persoane sunt tentate sa treaca cu vederea astfel de reguli sau sa apeleze la asa zisi electricieni care sa insire instalatia electrica dupa bunul plac, fara a respecta reglementarile in domeniu sau dupa cerintele beneficiarului care nu cunoaste aceste reglementari.

Cele mai “sensibile” zone cu risc de electrocutare sunt reprezentate de incaperile cu cada de baie sau dus, asa cum sunt denumite in normativul I7. Este necesar sa ne familiarizam cu cateva cerinte pentru realizarea instalatiilor electrice in aceste incaperi, mai ales in alegerea si montarea prizelor, si sa solicitam constructorilor respectarea regulamentelor in vigoare.

Se vorbeste astfel de volumul 0, volumul 1 si volumul 2 si de reguli stricte care permit montajul doar a unor anumite echipamente electrice specifice pentru acest domeniu si care au o constructie speciala.

Sursa Foto:victoriaplum.com

Aceste volume sunt delimitate in felul urmator:

A) nivelul finisat al pardoselii si plafonul orizontal corespunzator pozitiei celei mai inalte a capului de dus fix sau a dispozitivului de pulverizare a apei sau de planul orizontal situat la 225 cm deasupra nivelului finisat al pardoselii; se va adopta varianta ce corespunde distantei celei mai mari dintre acestea;

B) suprafata verticala: - care circumscrie cada de baie sau bazinul dusului; - la o distanta de 120 cm de capul de dus fixat pe un perete sau pe un plafon, pentru dusuri fara bazin. Volumul 1 nu trebuie sa includa volumul 0. Volumul situat sub cada de baie sau bazinul dusului se considera ca apartine volumului 1.

Volumul 2 este limitat de:

A) nivelul finisat al pardoselii si planul orizontal corespunzator pozitiei celei mai inalte a capului dusului fix sau a dispozitivului de pulverizare a apei sau de planul orizontal situat la 225 cm deasupra nivelului finisat al pardoselii;

B) suprafata verticala exterioara la limita volumului 1 si de suprafata verticala paralela la o distanta de 60 cm de marginea volumului 1. Pentru dusurile fara bazin, nu exista volumul 2, dar este asigurat un volum 1 marit prin dimensiunea pe orizontala de 120 cm. Plafoanele orizontale sau inclinate, peretii cu sau fara ferestre, usile, pardoselile si peretii ficsi pot limita dimensiunile incaperilor cu cada de baie sau dus, precum si a volumelor lor. Daca dimensiunile definite de peretii ficsi sunt mai mici decat dimensiunile volumelor corespunzatoare, de exemplu peretii despartitori cu o inaltime mai mica de 225 cm, trebuie sa fie luata in considerare distanta minima pe verticala si orizontala.

Pentru echipamentele electrice aflate pe pereti sau pe plafoanele care limiteaza volumele specificate si care fac parte din suprafata peretelui sau a plafonului, se aplica prescriptiile pentru volumul respectiv.

Pe scurt, simplificat, in volumul delimitat de cada sau cabina de dus se pot monta strict echipamente dedicate, fixe care sunt construite pentru aceste zone si nu se accepta prize sau comutatoare pentru lumini sau alte echipamente electrice. Orice pozare de cablu se face la o adancime de minim 5 cm in perete.

Echipamentul electric specific trebuie sa aiba cel putin urmatoarele grade de protectie: - in volumul 0: IPX7 - in volumul 1: IPX4 - in volumul 2: IPX4.

Exista mai multe solutii de alimentare pentru protectia impotriva socurilor electrice in cazul instalatiilor din camerele de baie. Cea mai eficienta solutie este limitarea amplasarii aparatelor electrice in aceste zone, montarea intreruptoarelor inafara camerei si utilizarea unor lampi cu grad de protectie mare. Din considerente de confort, uneori este nevoie sa realizam o alimentare electrica protejata pentru anumiti consumatori. Este necesar sa utilizam circuite protejate de sigurante diferentiale cu un curent de maxim 30mA, alimentari cu tensiuni foarte joase abreviate TFJS si TFJP sau dupa caz echiparea cu transformatoare de separatie.

Prizele pe care le regasim in special in hoteluri montate in vecinatatea chiuvetei sunt destinate aparatelor de ras, iar alimentarea se face conform unui standard in general printr-un transformator de separatie. Aceste prize sunt destinate utilizarii exclusive pentru aceste aparate. Tot ca masura de protectie in hoteluri veti putea observa uscatoare de par fara fisa de alimentare, cu montaj direct pe perete sau cu pornire automata la extragerea uscatorului de par din suport, toate aceste masuri fiind gandite pentru a elimina o posibilitate de electrocutare.

Incalzirea electrica in pardoseala se supune si ea unor reguli astfel, elementele de incalzire electrica ingropate in pardoseala pot fi instalate numai daca:

  • Sunt protejate prin utilizarea TFJS fiind instalata in afara volumelor 0, 1 si 2. Sursa de TFJS poate fi amplasata in volumul 2 daca circuitul sau de alimentare este protejat printr-un DDR (siguranta diferentiala) cu un curent diferential rezidual nominal care nu depaseste 30mA;

sau

  • Sunt acoperite cu un grilaj metalic ingropat sau sa aiba un invelis metalic legat la pamant si la legatura echipotentiala suplimentara, respectand conditia ca circuitele lor de alimentare sa fie protejate, in plus, printr-un DDR cu un curent diferential rezidual nominal care sa nu depaseasca 30mA.

Nu trebuie neglijate nici legaturile echipotentiale ale instalatiilor de alimentare cu apa, gaz sau conditionare a aerului care folosesc conducte metalice si a elementelor metalice accesibile ale structurii cladirii (daca exista).

Prezentarea de mai sus are rolul de a va face sa constientizati complexitatea regulilor de realizare instalatiilor electrice din camerele de baie si necesitatea de a le respecta. Exista multe detalii specifice pentru realizarea alimentarii, alegerea protectiilor adecvate si utilizarea stricta a aparatajului dedicat, toate explicatiile fiind disponibile in normativul I7 la sectiunea specifica. Pentru alte nelamuriri va asteptam si pe forumul “Misiunea Casa” la sectiunea “Instalatii Electrice”.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Instalatiile de lumini: recomandari si sugestii pentru o utilizare sigura Instalatiile de lumini: recomandari si sugestii pentru o utilizare sigura
Cum evaluam nivelul de risc al instalatiei electrice Cum evaluam nivelul de risc al instalatiei electrice
Codurile de culoare ale sistemelor electrice – Cum deosebim firele? Codurile de culoare ale sistemelor electrice – Cum deosebim firele?
Test becuri LED - Ieftin vs Scump Test becuri LED - Ieftin vs Scump
Despre energia termofotovoltaica Despre energia termofotovoltaica
Mascarea cablurilor, o problema a designerilor? Mascarea cablurilor, o problema a designerilor?

Vezi mai multe articole