Executarea lucrarilor de amenajari interioare reprezinta partea finala a construirii unei case sau a operatiunilor de renovare a acesteia. In urma acestor ultime lucrari, toate celelalte operatiuni anterioare vor fi acoperite si devin neimportante în contextul in care amenajarea este una reusita. In schimb, daca rezultatul nu este cel dorit, indiferent de efortul depus, se poate ajunge la situatii neplacute si frustrante, mai ales ca reluarea operatiunilor necesita alte sume cheltuite si timp suplimentar de lucru. Adesea, acest lucru se intampla din cauza materialelor de proasta calitate folosite, dar si din cauza nepriceperii mesterilor sau a nerespectarii anumitor etape din realizarea lucrarilor.
De aceea, iti prezentam cele mai comune probleme cu care se confrunta constructorii la aplicarea straturilor de acoperire si iti vom arata cum sa le eviti.
Dupa observarea discutiilor de pe Forumul Misiunea Casa, a dialogurilor dintre utilizatori si a problemelor care reies din aceste discutii, pot fi identificate greselile realizate la aplicarea straturilor de acoperire. Multe dintre ele sunt cauzate de graba, de lipsa de cunostinte sau de neatentie. Unele sunt cauzate, insa, de materialele de proasta calitate. De aceea, prin alegerea straturilor de acoperire de la producatori reputati pot fi prevenite cele mai multe dintre probleme.
Iata cateva aspecte legate de problemele care reies din discutiile utilizatorilor si cauzele care trebuie cunoscute:
- Slabirea stratului de acoperire este, de cele mai multe ori, rezultatul pregatirii incorecte a stratului-suport. Stratul final de acoperire, decorativ, are o grosime redusa (1 - 2 mm), astfel ca suprafata peretilor sau a tavanului trebuie sa fie neteda. Daca aceasta nu este neteda, zonele trebuie acoperite cu un strat din glet de ipsos aditivat. Acest tip de material va fi de ajutor pentru umplerea crapaturilor si a fragmentelor. Suportul trebuie sa fie uscat, curat, fara pete de grasime. De aceea, trebuie inlaturate toate straturile de vopsea cu rezistenta insuficienta, deoarece acestea reduc aderenta stratului de acoperire. Suprafata trebuie sa fie grunduita în prealabil. Slabirea stratului de acoperire poate fi cauzata de aplicarea intr-o pelicula prea subtire.
- In general, turatia de amestecare a unor produse de finisare este in jurul a 300-500 rotatii/ minut. O turatie diferita, de cele mai multe ori mai mare, duce la aparitia bulelor in amestec. Bulele pot aparea si cand produsul nu este mixat suficient, iar rezultatul va fi influentarea calitatii finisajului. Pentru a evita acest aspect, apa utilizata la prepararea materialului trebuie sa fie curata, rece si adaugata in proportiile recomandate de producator (altfel va exista o retentie de apa nedorita in compus). Vor trebui avute in vedere si ramasitele de gips din galeata (daca este amestecat glet), deoarece acestea pot accelera intarirea. Solutia recomandata este amestecarea corecta a produsului cu ajutorul unui mixer electric cu viteza ajustabila, la viteza mica, preferabil la 300 de rotatii pe minut. Nu se va mixa un timp indelungat, ci procesul va trebui repetat dupa cateva minute, dupa ce aerul dinauntru va fi disparut. Daca va fi adaugata prea multa apa, rezultatul va fi un compus cu duritate mai slaba. Acest efect se manifesta si daca suportul nu a fost grunduit, lucru care cauzeaza probleme de granulatie dupa aplicarea stratului de acoperire.
- Decolorarea poate fi cauzata de mai multe lucruri. Cel mai comun dintre acestea este rugina de pe uneltele vechi si deteriorate. Decolorarea poate fi atribuita, de asemenea, si ramasitelor de vopsea care nu au fost indepartate in totalitate de pe perete inaintea aplicarii produsului. Petele de pe suprafata stratului de acoperire sunt cauzate de aplicarea in conditii de umiditate si temperaturi mari.
- Desfacerea stratului de acoperire este cauzata, de obicei, de calitatea slaba a unui produs, dar poate fi si rezultatul aplicarii straturilor umede pe o suprafata umeda, in cazul in care producatorul nu recomanda acest proces. Al doilea strat de acoperire trebuie aplicat doar dupa ce primul s-a intarit suficient. Producatorul specifica cu exactitate aceasta durata, care trebuie respectata. De obicei, nu este necesara grunduirea primului strat inainte de aplicarea altuia, decat daca va fi aplicat dupa cateva zile.
- Crapaturile din stratul de acoperire sunt cauzate, in principal, de problemele suportului. Stratul se crapa cand suportul se misca, adica nu este etansat suficient. De asemenea, crapaturile pot fi rezultatul uscarii unui strat de acoperire proaspat aplicat sau al unei temperaturi ambientale prea ridicata.
- Exfolierea stratului de acoperire este cauzata de aplicarea unui strat prea gros, dar si de calitatea proasta a materialului. De altfel, poate fi cauzata de densitatea prea mica a compusului (prea multa apa in mixtura). O metoda este acoperirea peretelui cu un grund incolor, pentru intarirea suportului.
- Uzarea stratului de acoperire apare la sablarea cu un abraziv prea puternic. De aceea, pentru sablarea initiala este recomandata o banda abraziva cu granulatie de 120-160 si una de 200-220 la final.
Ai si alte intrebari pe acest subiect sau despre orice are legatura cu amenajarea casei? Iti recomandam sa consulti si forumul nostru: http://www.misiuneacasa.ro/forum/forum.php
Comentarii
Nu exista comentarii.