Montarea contorului lasa blocul fara gaze
Motivul: firmele autorizate de ANRE pentru lucrarile la retelele de gaze nu cunosc procedurile ANRE
Distrigaz avertizeaza ca montarea contoarelor de gaze pasante „reprezinta contravaloarea gazului consumat in decurs de cativa ani”
ANRE ii indeamna pe cei care au de suferit de pe urma firmelor care executa lucrari la retelele de gaze
Noul „sport national” practicat de asociatiile de proprietari din blocurile de locuinte, dupa montarea contoarelor de apa si a repartitoarelor de caldura, este montarea contoarelor de gaze pasante (individuale). Distribuitorii de gaze primesc lunar sute de solicitari de la asociatiile de proprietari, pentru avizarea lucrarilor respective. „E o adevarata frenezie acum”, spun reprezentantii Distrigaz Sud.
„Tipii de la gaze” au probleme la teorie
Dincolo de costurile ridicate, procedura implica si riscul ca blocul de locuinte respectiv sa fie lasat fara gaze de distribuitor. Asta, deoarece multe din firmele care executa lucrari la retelele casnice de gaze, inclusiv montarea contoarelor si schimbarea tevilor de apartament, au mari probleme in respectarea procedurilor legale. Desi autorizate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), aceste firme nu cunosc regulile stabilite, pentru ele, de ANRE.
Una dintre regulile cel mai frecvent incalcate de „tipii de la gaze” este punerea in functiune a instalatiilor fara solicitarea receptiei lucrarii de catre distribuitorii de gaze (Distrigaz Nord si Distrigaz Sud). Acestia se confrunta, lunar, cu situatii in care regulile ANRE ii obliga sa stopeze furnizarea de gaze catre blocuri de locuinte.
ANRE ii indeamna pe cei care au de suferit de pe urma firmelor care executa lucrari la retelele de gaze „sa sesizeze in scris”. „Va precizam ca ANRE primeste lunar circa 35 de sesizari de la consumatorii de gaze naturale, care, in functie de obiectul acestora, se transmit in vederea solutionarii fie operatorilor de distributie/furnizare, fie la Departamentul de Control din cadrul institutiei pentru verificarea situatiilor semnalate”, sustin cei de la ANRE.
Distrigaz Sud spune ca nu merita sa pui contor
Pe de alta parte, Distrigaz Sud recomanda chibzuinta inaintea deciziei de montare a contoarelor pasante: „Acest tip de contorizare reprezinta o optiune si nu o obligativitate. Conform datelor statistice, o utilizare normala a gazelor naturale pentru prepararea hranei reprezinta pentru o familie un consum de circa 7-10 mc pe luna. In aceste conditii, investitia in contorizarea pasanta trebuie bine analizata de asociatia de locatari, pentru a se asigura de beneficiul real, tinand cont ca aceasta operatiune reprezinta contravaloarea gazului consumat in decurs de cativa ani”. Mai mult, contoarele pasante nu pot fi folosite pentru decontari fiscale. Clientul distribuitorului ramane Asociatia de proprietari, facturarea facandu-se pe contorul vechi.
Pe de alta parte, in cazul in care unul din consumatori doreste o marire de debit (un punct de ardere suplimentar), se pierde investitia facuta in modificarea instalatiei de utilizare si montarea contorului pasant, fiind necesara realizarea unei noi instalatii de utilizare amplasata in spatiul comun (casa scarii). Consumatorul va deveni client direct al Distrigaz Sud si nu va mai suporta contravaloarea contorului. Contoarele pasante trebuie sa detina aprobare de model eliberata de Biroul Roman de Metrologie Legala si sa fie rezistente la temperaturi inalte (650 grade Celsius).
Info plus:
Pasii necesari la montarea contoarelor individuale de gaze:
- Asociatia de Locatari/Proprietari trebuie sa obtina acordul prealabil al distribuitorului de gaze (Distrigaz Sud sau Distrigaz Nord) pentru montarea contorului pasant (individual);
- O societate autorizata de catre ANRE intocmeste un proiect (documentatie tehnica);
- Documentatia tehnica se depune spre avizare la sediul distribuitorului
- Lucrarea poate demara numai dupa avizarea documentatiei tehnice
- Lucrarea trebuie receptionata tehnic de un reprezentant al distribuitorului
Sursa: Gandul
Comentarii
Nu exista comentarii.