Producatorii de energie termica solicita majorarea pretului gigacaloriei

07 februarie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Nerecunoasterea costurilor reale de productie a energiei termice pune in dificultate termocentralele. In timp ce costurile de productie a unei gigacalorii in Bucuresti au fost, in medie, de 120 lei in 2006, Electrocentrale Bucuresti nu poate vinde energia termica decat cu 109,7 lei pe gigacalorie catre Radet. Diferenta a insemnat pierderi de
60 de milioane lei pentru producatorul de energie.
 
ELCEN Bucuresti a solicitat Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) sa aprobe o majorare cu 22% a pretului energiei termice furnizate catre RADET. "In decursul lunii noiembrie 2006, am solicitat ANRE sa aprobe o majorare cu 22% a pretului caldurii furnizate catre RADET, de la 109,7 lei la 134,7 lei pe gigacalorie", a declarat directorul comercial al Electrocentrale (ELCEN) Bucuresti, Irina Duica. Potrivit acesteia, majorarea pretului cu 22% ar acoperi cresterile estimate ale pretului de aprovizionare cu gaze naturale pana la sfarsitul anului.
 
Pe de alta parte, ANRE ar putea lua in calcul doar o majorare cu 10%, ceea ce inseamna acoperirea costurilor la pretul actual al gazelor, a spus Duica. De altfel, potrivit ANRE, majoritatea termocentralelor au cerut autoritatii sa le recunoasca preturi mai mari la productia de energie termica, in medie cu 8,5 si 10%, cauza principala fiind scumpirea gazelor naturale in luna noiembrie a anului trecut. "Trebuie sa vedem daca vom accepta cresterea pretului acum, in plina iarna, sau vom da noile preturi locale de referinta undeva in luna mai, luand in calcul si scumpirea prognozata a gazelor de la 1 aprilie", a declarat, citat de NewsIn, Viorel Alicus, director in cadrul ANRE.
 
Radet, dator vandut la Electrocentrale Bucuresti
 
Viceprimarul Capitalei, Razvan Murgeanu, a declarat ca analizeaza cererea remisa de Electrocentrale, urmand sa trimita un raspuns in urmatoarele doua zile. "Tot ce va pot spune este ca in acest moment analizam cererea ELCEN. Care va fi procentul de majorare - 5%, 10% sau 20% - nu stim acum. Cert este ca vom fi de acord cu o majorare a pretului care sa poata fi acoperita prin subventii, asa incat pretul la populatie sa ramana neschimbat", a spus Murgeanu.
 
Pretul energiei termice a ramas neschimbat in Capitala, in toamna, cand pretul national de referinta, de 107,5 lei pe gigacalorie, a fost inlocuit cu preturi locale de referinta. Potrivit unei declaratii de atunci a presedintelui ANRE, Nicolae Opris, media costurilor de productie, transport si furnizare este de 200 de lei pe gigacalorie, dar Primaria Bucuresti va subventiona diferenta. Bucurestiul acopera 40% din consumul total de energie termica. Foarte multi dintre consumatori sunt pensionari, iar o scumpire a energiei termice ar fi provocat ample nemultumiri in randul populatiei.
 
Pentru ca pretul cu care vinde energia termica furnizorului Radet nu ii acopera total costurile de productie - media pe 2006 a fost de 120 lei/gigacalorie - ELCEN va incheia anul 2006 cu pierderi din exploatare. "O sa avem pierderi din exploatare, dar per total vom incheia anul cu un "mic profit", din reevaluarea creditelor contractate, pentru ca valoarea dolarului a scazut in 2006, adica facem profit din datorii viitoare", a declarat, pentru Adevarul, Irina Duica, directorul comercial al companiei.
 
Potrivit acesteia, situatia companiei este agravata de datoriile restante ale Radet, care se ridica la 604 milioane lei. "Din cauza acestor restante la plata ale Radet, care fie nu a incasat facturile de la populatie sau agentii economici, fie are pierderi din cauza nerecunoasterii integrale a costurilor, noi stam pe credite, purtatoare de dobanda, care vor conduce la cresterea tarifelor la energia termica", a spus Duica. Ultimul credit a fost luat de ELCEN in luna ianuarie a acestui an, in valoare de 495 milioane lei (190 milioane dolari) tocmai pentru a suplini lipsa de lichiditati.
 
1,1 miliarde euro, ajutoare de stat pentru sectorul termo
 
Pentru compensarea pierderilor inregistrate prin introducerea preturilor locale de referinta, societatile de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice vor beneficia, in intervalul 2007-2009, de ajutoare de stat in valoare totala de 4,2 miliarde lei (1,1 miliarde euro). Din aceasta suma, 3,1 miliarde lei vor fi acoperiti de la bugetul de stat si 1,1 miliarde lei din bugetele locale, sub forma de subventie, potrivit Mediafax. Ajutoarele de stat vor putea fi acordate furnizorilor in avans, pentru constituirea stocurilor necesare in sezonul rece si cheltuielilor de transport aferente. Numarul firmelor beneficiare este estimat la 107 operatori.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Nimeni nu face masuratori, toti \ Nimeni nu face masuratori, toti \"examineaza documentatia\"
Costuri suplimentare Costuri suplimentare
Administratorii de bloc, buni de plata Administratorii de bloc, buni de plata
Proprietarii cladirilor devenite pericol public vor fi obligati sa le reabiliteze in doi ani Proprietarii cladirilor devenite pericol public vor fi obligati sa le reabiliteze in doi ani
Bosch a testat public calitatea electrocasnicelor sale Bosch a testat public calitatea electrocasnicelor sale
Dezvoltatorii imobiliari schimba orizontul cerului bucurestean Dezvoltatorii imobiliari schimba orizontul cerului bucurestean

Vezi mai multe articole