Bucuresti, 31 august 2016 Harbin Opera House din nord-estul Chinei este una dintre cladirie emblema ale anului 2016, atat din punct de vedere estetic, arhitectural, cat si al calitatii constructiei. Aflata intr-un mediu cu un climat extrem, cu variatii de temperatura foarte mari, aceasta a presupus utilizarea unor materiale si tehnologii speciale, potrivit Sika, unul dintre principalii producatori globali de materiale de constructii si compania care a furnizat solutiile necesare pentru acest proiect.
Arhitectura extraordinara, in acord cu peisajul
Forma fluida a Harbin Opera House, realizata cu ajutorul panourilor din aluminiu compozit, aminteste de un munte ale carui creste sunt imbracate in zapada si gheata stralucitoare, arhitectii fiind inspirati de spectaculosul peisaj inghetat al orasului din timpul iernii, in care se regaseste si raul Songhua, pe malul caruia a fost ridicata cladirea.
Opera, care gazduieste doua sali de spectacole, cu o capacitate de 1.600, respectiv 400 de spectatori, a fost inaugurata in 2015, dupa 5 ani de la demararea constructiei. La inceputul acestui an, publicatia de specialitate ArchDaily a clasat-o in topul celor mai frumoase cladiri din lume. Realizat anual, acest clasament ia in calcul in primul rand caracterul inovativ al proiectelor inscrise.
Solutiile Sika pentru contracararea efectelor climatului extrem
Climatul extrem presupune mari provocari in ceea ce priveste materialele de constructie, precum adezivii pentru fixarea structurii de aluminiu si a fatadelor de sticla, care trebuie sa faca fata schimbarilor drastice de temperatura intre iarna si vara.
Astfel, iarna, cand dispozitivul de topire a zapezii instalat in partea inferioara a fatadei incepe sa functioneze, temperatura acesteia va urca de la -40°C la 50°C in foarte scurt timp. In asemenea conditii, fatada va avea o dilatatie de pana la 10 mm. Solutia propusa de Sika a constat intr-un adeziv special din gama Sikasil, care are capacitatea de absorbtie atat de necesara in acest caz.
O alta provocare a fost adusa de peretele din cortina de sticla cristalina, compus din piramide transparente, care este foarte rezistent la apa si la presiunea exercitata de vanturile puternice din zona. Totusi, sticla respectiva trebuie sa faca fata presiunilor si eventualelor deformari dupa ce a fost instalata. Si in acest caz, produsele Sikasil au fost cea mai potrivita solutie, acestea asigurand o adeziune structurala flexibila a fatadei si garantand astfel siguranta peretelui-cortina. De asemenea, adezivii Sika previn aparitia condensului in interiorul geamului izolant, in perioadele cu temperaturi joase.
”Suntem mandri ca am contribuit la constructia Harbin Opera House, un palat de muzica si arta pentru orasul care a fost supranumit ‚Orasul Muzicii’ de catre UNESCO, in recunoasterea mostenirii muzicale a acestuia”, au declarat reprezentantii Sika.
Gama de produse Sika include aditivi de inalta calitate pentru betoane, mortare speciale, adezivi si sigilanti, materiale pentru consolidari structurale, pardoseli industriale si sisteme de acoperisuri si impermeabilizari.
Sika Romania, subsidiara a concernului elvetian, a fost infiintata in 2002, iar incepand cu luna iunie 2008 a dat in folosinta fabrica de aditivi de la Brasov - prima unitate de productie Sika din Romania. In plus, Sika a inaugurat in 2014 si cea de-a doua fabrica din Romania, la Capusu Mare, judetul Cluj, unde produce atat mortare speciale, cat si mortare folosite ca adezivi.
Compania este lider de piata in domeniul aditivilor pentru betoane, a pardoselilor industriale, sistemelor de membrane pentru acoperisuri, a consolidarilor cu fibre de carbon, dar si a mortarelor speciale.
Comentarii
Nu exista comentarii.