on

Profile decorative pentru fatada

17 februarie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pentru infrumusetarea fatadelor, tehnicile vechi utilizau procedee manuale pentru realizarea tuturor elementelor arhitecturale pe care le mai vedem inca pe fatadelor degradate ale caselor cu o vechime considerabila, multe dintre ele fiind obiective istorice. De la caz la caz, acestea puteau fi realizate prin tehnici speciale, din materiale preparate la fata locului sau utilizand materiale naturale cum ar fi marmura, granitul sau piatra. Evident ca aceste optiuni implica atat o manopera specializata cat si un timp mai mare de executie insa rezultatul este unul spectaculos si prin intermediul acestor elemente arhitecturale o cladire normala isi poate schimba total aspectul, cel putin.

Ajungand in zilele noastre, este evident ca tehnicile vechi nu mai sunt cunoscute pe scara larga insa nici nu se mai incadreaza in multe din proiectele ce implica noi materiale si tehnice de constructie. Prin urmare, elementele arhitecturale se transforma la randul lor sub presiunea modernismului. Asa am ajuns la fatadelor termoizolate cu materiale usoare: polistiren expandat, vata bazaltica, spuma poliuretanica etc. Cum pe aceste tipuri de finisaje este mai dificil de utilizat elemente arhitecturale masive, au fost dezvoltate variante la fel de usoare ca elementele de izolatie, cu forme multiple si care implica rapiditate in executie.

Vorbim asadar despre profile arhitecturale, profile de fatada realizate din polistiren expandat de mare densitate sau polistiren extrudat. Din punct de vedere al materialului utilizat, chiar daca polistirenul extrudat pare o optiune buna, ele este utilizat cu precadere pentru aplicatii la interior, alaturi de poliuretan. Pentru aplicatii pe fatada, recomandarea specialistilor este utilizarea profilelor decorative din polistiren cu densitate mare, circa 25-30Kg/mc si cu granulatie mica.

Aceste profile realizate din polistiren au suprafata exterioara prevazuta cu un invelis de rasina cu nisip cuartos, ceea ce permite aplicarea finisajului cu o aderenta adecvata, fie ca sunt vopsele decorative sau tencuieli decorative. Profilele sunt usor de montat atat pe fatade cu termosistem cat si pe cele fara termosistem, adaugand un plus de izolare in dreptul buiandrugilor sau al centurilor de beton armat.

In afara formelor standard pe care le gasim in magazinele de profil, exista posibilitatea realizarii la comanda, in functie de proiectul dumneavoasta realizat de arhitect, dupa cum impune cladirea in cazul proiectelor ce implica restaurarea unor constructii vechi. Se pot utiliza diferite elemente decorative, de exemplu pentru brauri, cornise, glafuri, ancadrament drepte si sub forma circulara, pilastri, imbracaminte pentru coloane din polistiren, chei de bolta, capiteluri, pietre de bosaj.

Ancadramentul din polistiren poate fi folost atit pentru geamuri cat si pentru usi si sunt utilizate impreuna cu alte profile din polistiren si anume cornise, solbancuri, coloane, glafuri, brauri, piatra de bosaj, chei de bolta. Toate acestea impreuna folosite cu creaivitate si stil pot transforma casa dumneavoastra intr-o locuinta de vis. Profilele din polistiren schimba in mod deosebit aspectul casei. Ancadramentele pot fi liniare sau sub forma de arc de cerc in functie de raza geamului.

Din punct de vedere al montajului acestor elemente decorative, etapele si operatiile necesare sunt extrem de simple si pot fi realizate aproape de orice mana priceputa, fiind adaptate iubitorilor de Do It Yourself (DIY).

Daca ati reusit sa faceti planul fatadei, necesarul de elemente de decor, nu ramane decat sa le montam. Montarea elementelor decorative se realizeaza in faza in care termosistemul este acoperit cu masa de spaclu armata. Prima operatiune este reprezentata de debitarea profilelor la lungimea necesara, taieturile fiind realizate in unghi. Pentru aceasta operatiune va este util un fierastrau pentru polistiren.

Urmatoarea operatiune este lipirea profilelor pe fatada, utilizam un adeziv pentru polistiren. Adezivul se aplica pe spatele profilului decorativ cu ajutorul unei gletiere cu dinti de 8-10mm. Cantitatea de adeziv va fi reglata din inclinatia gletierei pe spatele profilului. Fixam profilele pe fatada si le lasam sa se usuce adezivul.

Rosturile de la imbinari se pot umple cu un chit de rosturi/adeziv poliuretanic pe care il gasiti ambalat la tub. Daca intre profil si stratul suport raman mici goluri, acestea poti fi umplute cu adezivul pentru polistiren utilizat apoi se slefuieste usor suprafata, dar numai dupa uscarea adezivului.

Pare complicat? In aceasta etapa avem profilele montate si nu ne ramane decat sa aplicam stratul decorativ, vopseaua sau tencuiala decorativa cu granulatie redusa. Este recomandata o acoperire siliconica pentru o rezistenta sporita la factorii externi.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum sa aplici tencuiala decorativa in 5 pasi Cum sa aplici tencuiala decorativa in 5 pasi
“Vreau sa varuiesc casa la exterior. Cu trafalet sau cu aparat de vopsit?” “Vreau sa varuiesc casa la exterior. Cu trafalet sau cu aparat de vopsit?”
Ce sunt coltarele decorative pentru exterior si cum le alegi pe cele potrivite pentru casa ta Ce sunt coltarele decorative pentru exterior si cum le alegi pe cele potrivite pentru casa ta
Tencuieli Decorative Pentru Termosisteme De Vata Bazaltica Tencuieli Decorative Pentru Termosisteme De Vata Bazaltica
Fatada translucida - noua moda in domeniu Fatada translucida - noua moda in domeniu
Renovarea caselor istorice cu Austrotherm profile pentru fatade Renovarea caselor istorice cu Austrotherm profile pentru fatade

Vezi mai multe articole