Profit rapid din apartamentele low-cost

17 iulie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

» Apartamentele cu suprafete mai mici au preturi mai accesibile si agentii imobiliari le vand mai usor.
» In urmatorii ani se vor construi miniorase cu apartamente low-cost dincolo de linia de centura.
» Investitorii prefera constructia unor imobile de 10 etaje, cu apartamente si garsoniere.

Garsonierele si apartamentele mici (cu suprafete intre 50 si 80 de metri patrati), precum si locuintele tip penthouse (de 150-500 metri patrati) sunt "vedetele" vanzarilor de pe piata imobiliara. Expertii arata ca, exceptand penthouse-urile, ritmul tranzactiilor scade o data cu cresterea suprafetelor apartamentelor. Locuintele mici sunt vandute mai repede decat cele mari atat datorita pretului lor mai accesibil, cat si pentru faptul ca uneori clientii nu au nevoie de case de sute de metri patrati. Cu alte cuvinte, cei care dezvolta ansambluri rezidentiale si-ar putea recupera investitiile mai repede daca ar construi apartamente mai mici sau blocuri de garsoniere. Insa in acest caz profitul lor – chiar daca ar fi obtinut mai rapid – s-ar diminua simtitor, din cauza costurilor suplimentare de constructie.

Garsonierele, mai costisitoare"Investitorii aleg de obicei construirea blocurilor mixte, care dispun de locuinte cu suprafete variate. Blocurile formate exclusiv din garsoniere sunt optiuni rare ale investitorilor. Garsonierele se vand intr-adevar mai repede, dar pentru un constructor costurile suplimentare de compartimentare si instalatii nu sunt un avantaj", a declarat Monica Marin, partner manager al EuroMetropola. Ea a aratat ca pentru orice dezvoltator este foarte profitabil sa construiasca un bloc de 10 etaje, insa in Bucuresti autorizatia de constructie pentru un asemenea regim de inaltime este dificil de obtinut. "Cel mai adesea in zonele periferice si mai rar in cele centrale se poate construi un imobil cu acesti parametri", a spus Marin.
Dezvoltatorii recunosc faptul ca blocurile de garsoniere presupun costuri mari si, de aceea, este mai rentabila construirea apartamentelor. "Toate costurile necesare constructiei unui bloc de garsoniere sunt mult mai mari si targetul caruia i se adreseaza acest produs (garsoniere si apartamente mici) este mai redus atat cantitativ, cat si din punctul de vedere al puterii de cumparare (studenti, pensionari etc.)", a declarat Alin Negulescu, director de vanzari la Baneasa Rezidential. El nu a putut preciza daca apartamentele de lux, cu suprafete generoase, se vand mai bine decat garsonierele sau apartamentele mici, deoarece considera ca este vorba despre doua produse diferite, atat din punctul de vedere al calitatii, cat si al clientilor carora li se adreseaza: "Putem afirma ca volumul apartamentelor de lux construite este mai mic, dar avand in vedere diferentele dintre cele doua tipuri de apartamente comparatia este irelevanta".

Locuinte ieftine, dincolo de Centura
Specialistii imobiliari au remarcat si o crestere a cererii pentru apartamentele foarte ieftine (low-cost). "Pentru clasa medie si sub medie, in momentul de fata oferta de apartamente ieftine este scazuta. Locatiile in care este posibil sa mai apara asemenea proiecte sunt in general in afara Bucurestiului sau in zone mai putin cautate ale orasului. Totusi, este de asteptat ca numarul acestui gen de proiecte sa creasca in urmatorii ani, cererea pentru apartamente low-cost fiind mai mult decat evidenta. Proiectele prevazute pentru miniorasele care se vor dezvolta dincolo de inelul de centura au in vedere necesitatea de apartamente cu suprafete reduse, la preturi accesibile", a aratat reprezentanta EuroMetropola. In opinia ei, preturile scazute sunt date de "locatia greu accesibila sau nesigura si de calitatea extrem de slaba a finisajelor". "Cert este ca, in momentul de fata, in imobilele noi nu mai este posibila achizitionarea unei locuinte cu sub 1000 de euro/mp", a punctat Monica Marin.

Decizia de cumparare a unui apartament este luata in functie de mai multi factori, pe primul loc fiind locatia – a explicat Sorin Lacusta, director in cadrul companiei Regatta. Ceilalti factori sunt: accesul, proiectul imobiliar, finantarea, dezvoltatorul, vanzatorul, finisajele, tipul de bloc, numarul de etaje. "Este rentabil sa construiesti apartamente cu suprafete mari, dar ritmul vanzarilor scade o data cu cresterea suprafetelor", a conchis Lacusta.
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Noul catalog Brico Depot aduce primavara in casa ta Noul catalog Brico Depot aduce primavara in casa ta
BASF creeaza liniste totala la Muzeul Guggenheim BASF creeaza liniste totala la Muzeul Guggenheim
Bucuresti Mall se pregateste pentru toamna cu noi branduri in portofoliu Bucuresti Mall se pregateste pentru toamna cu noi branduri in portofoliu
Miele susține centrul de plasament Sf. Iosif din București și se transformă, din nou, în ajutorul lui Moș Crăciun Miele susține centrul de plasament Sf. Iosif din București și se transformă, din nou, în ajutorul lui Moș Crăciun
Apartamente mai spatioase pentru romani Apartamente mai spatioase pentru romani
Lista cartierelor Lista cartierelor "vii" si "moarte" ale pietei imobiliare din Capitala

Vezi mai multe articole