Profituri de pana la 40% din revanzarea locuintelor

31 martie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

O locuinta noua este mai ieftina cu 15 – 20% in faza de proiect, fata de una finalizata
 
Valoarea procentuala a profitului investitorilor pe termen scurt variaza intre 15 si 40%
 
Profituri de pana la 40% din revanzarea locuintelor
 
Cei mai interesati de noile apartamente aparute pe piata imobiliara sunt investitorii speculanti care achizitioneaza locuinte intr-un numar relativ mare, uneori chiar si un bloc intreg cu aproape 400 de unitati locative, cum s-a intamplat in cazul ansamblului Planorama. Pana la sfarsitul anului 2007, 50% dintre acestea au fost achizitionate de catre investitori, dupa cum a declarat Octav Mihailescu, directorul departamentului rezidential din cadrul companiei de consultanta imobiliara Atisreal.
 
„Investitorii au devenit mai rezervati si au scazut sub aceasta cifra. Cat despre preturi, acestea vor mai continua sa creasca, insa mai ponderat, fata de anul trecut. Eu personal nu cred in varianta prabusirii pietei imobiliare, cel putin nu in urmatorii doi, trei ani”, spune Mihailescu. Motivul pentru care investitorii oportunisti alearga dupa apartamentele noi inca din faza de proiect este profitul pe care il pot atrage dupa revanzarea acestor locuinte. „Profitul poate varia in functie de pretul de achizitie si momentul revanzarii, stadiul constructiei in momentul vanzarii, care poate fi complet livrata sau doar o faza, cat si de tipul apartamentului. Valoarea procentuala a profitului poate varia intre 15 si 40%”, afirma Anda Marian, directorul departamentului rezidential din cadrul companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania.
 
 
George Ivan, senior residencial consultant in cadrul companiei imobiliare DTZ Echinox, este de parere ca acesti investitori pe termen scurt au obtinut profituri de la 200-300 de euro pana la 1.000 de euro pe metru patrat construit cumparat pe o perioada de la unu pana la doi ani, timp in care apartamentele au fost finalizate.
 
Lumea nu se mai inghesuie la apartamente
 
Cert este ca, de la un timp incoace, acesti investitori pe termen scurt nu se mai reped ca vulturii asupra proaspetelor apartamente scoase la vanzare. „In anii precedenti, aceasta practica ducea la o proportie mare, ajungand sa cumpere si pana la 70% din numarul de apartamente dintr-un imobil. Odata cu maturizarea pietei si o reglare a cererii cu oferta, investitiile de acest tip au inceput sa scada semnificativ”, declara George Ivan.
 
Cu toate cresterile anuntate, atat la apartamente, cat si la costul materialelor de constructii, al manoperei, al fortei de munca, atat populatia doritoare de a cumpara o locuinta, dar si acesti investitori sunt ceva mai rezervati. Octav Mihailescu spune ca sunt trei motive care influenteaza ritmul vanzarilor. Primul dintre ele este acela al cresterii neasteptate a monedei europene in raport cu leul, cel de-al doilea este cel al conditiilor de creditare, care s-au inasprit, iar un ultim motiv este cel al parerilor contrare care apar in mass-media. Toate acestea ii determina pe cumparatori sa mai astepte si sa vada in ce directie o va lua piata imobiliara romaneasca. Reprezentantul Coldwell Banker spune ca numarul tranzactiilor a scazut foarte mult si ca dezvoltatorii sunt din ce in ce mai interesati de a promova apartamentele direct catre beneficiarii finali.
 
Pret mai mare la finalizare
 
Pentru investitori, cel mai mult conteaza faza de constructie in care sunt achizitionate apartamentele respective, si asta pentru ca pretul unei locuinte din faza de proiect este cu 15-20% mai ieftin decat unul care este deja finalizat. Anda Marin spune ca pretul unui apartament in faza de proiect este mult mai mic decat in momentul finalizarii, in special daca ne referim la pretul de lansare. La finalizare insa, preturile cresc simtitor, iar apartamentele trebuie platite aproape integral. Spre exemplu, un metru patrat construit poate avea un pret de 1.200 de euro plus TVA in momentul lansarii, in timp ce la finalizare acesta poate ajunge la 1.800 si chiar 2.000 de euro plus TVA pe metru patrat construit.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Apolodor va inchiria locuintele din ansamblul Octopus Garden - 17 DECEMBRIE 2008 Apolodor va inchiria locuintele din ansamblul Octopus Garden - 17 DECEMBRIE 2008
Cumparatorul va dicta pretul apartamentelor Cumparatorul va dicta pretul apartamentelor
Nivel de peste trei ori mai mic decat in UE Nivel de peste trei ori mai mic decat in UE
Parc rezidential de 20 milioane de euro in nordul Capitalei Parc rezidential de 20 milioane de euro in nordul Capitalei
Casele romanilor Casele romanilor
Un sat de munte devine punct de referinta pentru ecologie Un sat de munte devine punct de referinta pentru ecologie

Vezi mai multe articole