Cine intra azi pe site-ul AFM-ului observa preocuparea ministerului pentru proiectul RABLA LA ELECTROCASNICE. In acest context, poate trece usor neobservat un alt proiect important, cel al PANOURILOR FOTOVOLTAICE, tema care preocupa o mare parte din forumistii nostri. De altfel, la inceputul anului 2019 am avut placerea sa fim invitatii Emisiunii” Vrem sa stii!”, cu Claudia Ruse, la Radio Romania Actualitati, Antena Satelor, emisiunea poate fi urmarita aici.
Conform informatilor de pe site-ul AFM, in acest moment este in derulare procedura de dezbatere publica a proiectului, urmand ca data estimata de incepere a programului sa fie 20.12.2021. Programul se va desfasura pana la epuizarea bugetului.
In perioada 15.11. - 16.12.2021 instalatorii pot depune dosarele de validare, acestia ce vor fi si cei ce vor efectua toate formalitatile necesare desfasurarii proiectului.
Asadar, "Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica, in vederea acoperirii necesarului de consum si livrarii surplusului in reteaua nationala" va demara si in acest an, iar cei interesati pot beneficia de o sursa de energie gratuita, incepand din primavara, bineinteles – dupa parcurgerea unor pasi obligatorii.
Obiectul, scopul si obiectivul programului
- Obiectul programului il reprezinta finantarea achizitionarii si instalarii sistemelor de panouri fotovoltaice care folosesc sursele de energie regenerabila, nepoluante, in vederea producerii energiei electrice si utilizarii acesteia de catre consumatorii racordati la reteaua nationala de distributie a energiei electrice.
- Scopul programului il reprezinta cresterea eficientei energetice, imbunatatirea calitatii aerului si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica necesara consumului propriu si livrarea surplusului in sistemul energetic national.
- Obiectivul programului consta in cresterea capacitatilor de producere a energiei electrice din surse regenerabile.
Cuantumul finantarii
Finantarea se acorda in procent de pana la 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile, in limita sumei de 20.000 lei. Suma finantata de AFM se scade de catre instalatorul validat din valoarea totala a facturii, iar diferenta se suporta de catre beneficiarul final, din surse financiare proprii.
Beneficiarul poate implementa un proiect mai mare, dar va primi maxim 20.000 lei. Suma se factureaza si se deconteaza la AFM de indata ce sunt intrunite conditiile de decontare. Instalatorii validati trebuie sa respecte o serie de conditii, in general legate de existenta unei societati de profil, obligatii la stat platite la zi, existenta unui personal de specialitate si autorizare ANRE, cu alte cuvinte operatorul economic specializat care comercializeaza si instaleaza sistemele de panouri fotovoltaice pentru producerea energiei electrice.
Etapele programului:
1. Publicarea pe pagina de internet a AFM a informatiilor necesare demararii programului;
2. Validarea, incheierea contractelor cu instalatorii si publicarea listei acestora;
3. Inscrierea solicitantilor, rezervarea sumelor aferente finantarii si aprobarea solicitantilor;
4. Incheierea contractelor de finantare nerambursabila;
5. Implementarea proiectului;
6. Decontarea si plata sumelor solicitate de catre instalatorii validati;
7. Monitorizarea beneficiarilor finali.
Prin program se finanteaza proiecte privind instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere instalata de minimum 3Kw.
Sistemul de panouri fotovoltaice va avea urmatoarea dimensionare pentru componentele principale:
A. panouri fotovoltaice - cu o putere insumata instalata de minimum 3kWp;
B. Invertor/invertoare - putere instalata - minimum 3,0 kW;
C. Structura de sustinere a sistemului - capabila sa sustina tot sistemul si adaptata zonei unde va fi instalata;
D. tablou electric alternativ - pentru racordul la instalatia existenta.
Se poate instala pe orice tip de acoperis, chiar si pe structuri independente asezate pe sol. Importanta este orientarea pentru a beneficia de o pozitie ce maximizeaza insolatia. Un bransament monofazat standard, la 230V are o putere de 7.2kW. Puterea de 3kWp inseamna de fapt puterea maxima instalata, puterea de varf.
Implementarea proiectului se realizeaza in termen de cel mult 12 luni de la semnarea contractului de finantare nerambursabila, termen in care trebuie realizata instalatia si incheiate formalitatile privind receptia sistemului de panouri fotovoltaice si obtinerea certificatului de racordare.
Este foarte important de stiut ca pentru a semna contractul de finantare nerambursabila, beneficiarului are un termen de 90 zile pentru obtinerea unui ATR (Aviz Tehnic de Racordare) de la distribuitorul de energie electrica din zona in care se afla locul de implementare a proiectului. Acest document certifica faptul ca este posibila racordarea la sistemul de distributie a energiei electrice si injectia de putere in sistemul energetic, conditie obligatorie. Fara acest document nu se poate semna contractul de finantare.
Comentarii
Nu exista comentarii.