Programul „Casa Verde” se transforma in „Institutia Verde”
Principalii beneficiari: spitalele, scolile, asezamintele sociale, culturale si, ultimele pe lista, asociatiile de proprietari
In plus, subventia scade de la 90% la 70%
Ministerul a publicat si conditiile cerute pentru ca o firma sa devina „instalator agreat“
Statul roman aloca anul acesta, prin Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), suma de 310 milioane de lei pentru cofinantarea achizitiei si montarii de sisteme de energie verde care sa fie folosite in special la sedii de institutii. Programul, lansat anul trecut de fostul ministru al Mediului, era destinat in principal dotarii locuintelor, astfel incat factura la apa calda sa scada cu aproximativ 60%, iar la caldura – cu 30%. In forma actuala, si subventia a scazut, de la 90% la 70%.
„Beneficiarii «Programului de inlocuire sau completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, energie geotermala sau alte sisteme» (Programul «Casa Verde» - n.r.) sunt unitatile administrativ-teritoriale si autoritatile centrale care pot depune proiecte de finantare a sistemelor de incalzire destinate imobilelor din patrimoniu sau aflate in administrarea acestora, inclusiv pentru unitatile sanitare, institutiile de invatamant, asezamintele sociale, culturale si pentru asociatiile de proprietari cu personalitate juridica”, se precizeaza in ghidul de finantare al programului, publicat, ieri, de Ministerul Mediului si supus dezbaterii publice.
Ce deconteaza statul
Conform documentului, in anul 2009 se vor organiza doua sesiuni de depunere a proiectelor, primei dintre acesteia fiindu-i alocati 150 de milioane de lei, iar celei de-a doua, 160 de milioane de lei. „Sesiunile vor fi stabilite prin Ordin al ministrului Ministerului Mediului si vor fi publicate pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu. Sumele neutilizate intr-o sesiune se reporteaza pentru urmatoarea”, se mai arata in ghid. Finantarea de la AFM, in proportie de 70 la suta din cheltuielile eligibile ale proiectului, va fi una nerambursabila, fiind procent din cheltuielile eligibile ale proiectului. Banii vor fi dati esalonat pentru fiecare proiect, pe masura realizarii acestuia.
Beneficiarul trebuie sa aiba contributia proprie pentru implementarea proiectului. In cazul asociatiilor de proprietari, in cererea de finantare se va mentiona contributia formata din cota aprobata de autoritatea locala sau centrala si cota asociatiei de proprietari.
Cheltuielile eligibile sunt cele prevazute pentru realizarea investitiei conform studiului de prefezabilitate (instalatii, subansamble, constructii aferente instalatiilor), dar si cheltuielile cu montajul sistemelor, cu probele acestora. TVA este si ea eligibila la finantarea de catre AFM, precum si cheltuielile cu studiile, proiectele si consultanta, care sa nu depaseasca insa sase procente din totalul cheltuielilor eligibile calculate.
Traseul birocratic
Criteriile in functie de care se vor acorda finantarile nerambursabile de la AFM sunt, in ordine: cota de cofinantare, tipul sistemului de incalzire inlocuit, raportul cost-beneficiu al instalatiei si gradul de utilizare si randamentul instalatiei propuse, inclusiv gradul de radiatii solare.
Aprobarea finantarii proiectelor depuse consta in analiza si evaluarea cererii de finantare si a documentatiei depuse de catre solicitant, in conformitate cu cerintele punctuale enumerate in ghid. Apoi, o Comisie de analiza constituita din angajatii AFM incepe verificarea documentelor prezentate de solicitant, formuland propuneri legate de oportunitatea proiectului pe baza unei grile de evaluare. Odata aprobat, contractul-cadru pentru finantare nerambursabila in cadrul programului este valabil 12 luni de la intrarea lui in vigoare. AFM nu face plati in avans si nici in baza unor facturi proforma, ci doar deconteaza sumele cheltuite initial. Responsabilitatea intocmirii documentatiei necesare revine beneficiarului.
Info plus:
Subventia de 90% “crea probleme”
În ianuarie, ministrul Nicolae Nemirschi declara ca programul “Casa Verde” nu poate incepe conform calendarului stabilit de predecesorul sau, Attila Korodi. “Vom pastra suma, insa vom schimba destinatia banilor si cota de subventie. Acea cota de subventie de 90 la suta pentru locuinte personale era foarte generoasa in a crea probleme”, declara Nemirschi. Asa ca subventia a scazut la 70%.
Sursa: Gandul
Comentarii
Nu exista comentarii.