Se vor realiza un singur audit si proiect tehnic pentru blocurile de acelasi tip
Primariile vor inventaria cladirile construite in perioada '50 - '90
Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri, o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea OUG nr. 174/2002 privind instituirea masurilor speciale pentru reabilitarea termica a unor cladiri de locuit multietajate. Modificarile legislative prevad realizarea unui singur audit si proiect tehnic pentru blocurile de acelasi tip si survin dupa sase ani in care nu a fost luat in calcul faptul ca, in Romania, ansamblurile de locuinte au fost construite dupa un numar limitat de proiecte.
In vederea pregatirii pentru includerea in program a noi blocuri, autoritatile locale vor inventaria blocurile construite in perioada 1950 -1990 si vor elabora audit si proiect tehnic pentru fiecare tip de bloc, nu pentru fiecare bloc in parte, cum s-a facut pana acum, fapt ce a dus la pierderi semnificative de bani si de timp.
Verificari pentru fiecare tip de bloc
Asociatia de proprietari va trebui sa verifice daca autoritatea locala a elaborat auditul si proiectul tehnic pentru tipul de bloc in care locuieste, iar daca acestea au fost elaborate, sa obtina estimarea valorii lucrarilor de executie inclusa in proiectul tehnic, in vederea constituirii fondului de reparatii.
De asemenea, Asociatiile de proprietari vor putea folosi auditul si proiectul tehnic tipizat, in cazul in care doresc sa realizeze reabilitarea termica a blocurilor din fonduri proprii, in afara programului.
Prin modificari se urmareste eliminarea utilizarii de fonduri fara finalitate, folosite pentru elaborarea auditului energetic si a proiectului tehnic fara a fi urmate de realizarea etapei de executie a lucrarilor de reabilitare termica. In baza proiectului tip elaborat, Asociatia de proprietari se va inscrie in program direct in etapa de executie a lucrarilor de reabilitare termica, cunoscand inca de la inceput valoarea acestor lucrari.
33% este suportat de proprietari
Contractarea expertizarii si auditului energetic, a proiectarii si executiei lucrarilor pentru reabilitarea termica a cladirilor de locuit nominalizate se face de catre coordonatorii locali ai programelor, adica de catre primarii municipiilor, oraselor si comunelor, respectiv primarii sectoarelor municipiului Bucuresti, cu respectarea prevederilor legale in vigoare privind achizitiile publice.
"Auditul si proiectarea pe tipuri de blocuri se vor elabora din fonduri ale autoritatilor publice locale, iar ministerul va prelua din contributia acestora, la executia lucrarilor de reabilitare, trei procente pentru fiecare bloc de locuinte reabilitat.
Astfel se face o redistribuire a sarcinilor in cadrul programului intre autoritatea locala si minister, dar, procentual, contributia financiara ramane aceeasi atat pentru autoritatea locala, cat si pentru minister", se arata in comunicatul MDLPL.
Astfel, fondurile necesare pentru finantarea cheltuielilor privind executarea lucrarilor pentru reabilitarea termica a cladirilor de locuit sunt asigurate de stat in procent de 34, de la bugetele locale se obtin 33%, in timp ce asociatiile de proprietari, prin fondurile lor de reparatii, trebuie sa achite celelalte 33 de procente.
Cele cinci etape
Programul de reabilitare termica a blocurilor de locuinte cuprinde cinci etape. Acestea sunt: realizarea auditului energetic al cladirilor, elaborarea studiului de fezabilitate pe baza masurilor specificate in auditul energetic, elaborarea proiectului tehnic si a detaliilor de executie, obtinerea autorizatiei de construire, executarea si receptia lucrarilor de reabilitare termica. Masurile de interventie la nivelul blocului vor fi extinse la: inchiderea balcoanelor/logiilor cu tamplarie performanta energetic, interventii la parapetii balcoanelor si la alte elemente de constructie ale cladirii, inlocuirea conductelor de distributie pe orizontala si verticala, a armaturilor cu pierderi, repararea sau inlocuirea cosurilor/canalelor de fum, precum si repararea sau inlocuirea cazanelor/arzatoarelor ce constituie parti comune ale blocului de locuinte-condominiu. Conform Planului de Actiune privind Eficienta Energetica, se preconizeaza ca, prin aplicarea masurilor de reabilitare termica la blocurile de locuinte, se vor realiza economii de energie de cel putin 25% fata de situatia actuala.
Sursa: Curierul national
Comentarii
Nu exista comentarii.