Romanii care vor dori sa isi cumpere o locuinta prin programul guvernamental “Prima Casa” vor plati un avans maxim de 5 la suta si vor avea posibilitatea sa achite creditul mai repede, fara taxe suplimentare. Acestea sunt doua dintre conditiile impuse de Guvern bancilor care doresc sa fie incluse in program. Initiativa starneste reactii diverse.
In timp ce bancherii saluta demersul Executivului, specialistii in imobiliare se tem ca va agrava si mai mult criza din piata imobiliara.
"Doua conditii sunt absolut obligatorii. Sa nu cereti mai mult de 5% avans pentru locuinta. Acele banci care vor da cele mai mici dobanzi se califica. Nepenalizarea rambursarii anticipate a creditului: De exemplu eu iau un credit pe 30 de ani, dar dupa 10 am bani sa achit tot creditul. Acum te penalizeaza", a declarat premierul Emil Boc, la B1 TV.
Statul va garanta doar creditele persoanelor care isi cumpara pentru prima data o casa, indiferent de varsta. Bancile incluse in program vor fi alese in urma unei licitatii organizata de Ministerul Finantelor. Bancherii saluta demersul guvernului insa spun ca principalul criteriu de acordare a creditelor va fi, ca si pina acum, venitul lunar al solicitantului.
"Va duce la un comfort mai mare pentru banci si pentru clienti, se va relaxa creditarea, va crea posibilitatea mentinerii sau aparitia unor noi locuri de munca si va duce la dezvoltarea unor activitati ale IMM-urilor", a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele reales al ARB.
"Cel mai important aspect este insa daca acel client are garantii si daca are venituri lunare bune pentru a putea sa dea banii inapoi, iar acest lucru nu se va schimba", spune presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen.
"Cred ca poate reprezenta o evolutie pozitiva in acordarea de noi credite ipotecare", este de parere noul prim vicepresedinte al ARB, Petre Bunescu.
Analistii imobiliari sunt insa destul de sceptici in privinta succesului programului.
"Eu nu cred ca ar avea un impact semnificativ asupra pietei constructiilor pentru ca ar insemna circa 16 mii de credite ipotecare care se vor intinde pe mai multi ani, iar pe de alta parte suma garantata de stat de 60 de mii de euro este de cele mai multe ori insuficienta pentru a putea cumpara un apartament intr-un imobil nou" crede analistul imobiliar Radu Zilisteanu.
R. Zilisteanu: Programul "Prima casa" nu va relansa piata constructiilor
Programul Prima casa nu va relansa piata constructiilor, crede analistul imobiliar Radu Zilisteanu. In opinia sa, cele 16 mii de credite garantate de stat nu vor avea un impact major nici asupra sectorului imobiliar.
"Eu nu cred ca ar avea un impact semnificativ asupra pietei constructiilor pentru ca ar insemna circa 16 mii de credite ipotecare care se vor intinde pe mai multi ani, iar pe de alta parte suma garantata de stat de 60 de mii de euro este de cele mai multe ori insuficianta pentru a putea cumpara un apartament intr-un imobil nou", a declarat pentru The Money Channel, analistul imobiliar Radu Zilisteanu.
Analistul imobiliar Radu Zilisteanu se asteapta ca statul sa garanteze atat creditele ipotecare in moneda nationala cat si cele in euro.
"In mod normal garantarea creditului ar trebui sa se faca atat pentru creditele in lei, cat si pentru cele in euro si atat BNR cat si autoritatile incearca sa incurajeze contractarea de credite in lei", a mai adaugat Radu Zilisteanu.
In cadrul programului Prima casa, statul va oferi o garantie de 80% pentru creditele ipotecare in cuantum maxim de 60.000 de euro.
Programul Prima Casa ar urma sa fie lansat in maxim doua luni.
Romanii vor putea lua un credit de pana la 60 de mii de euro, iar statul va garanta 80 la suta din suma. Programul are o valoare totala de aproximativ un miliard de euro.
Sursa: The Money Channel
Comentarii
Nu exista comentarii.