on

Proiectarea acoperisului. Etape si aspecte de care trebuie sa tinem cont

18 martie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Realizarea acoperisului este cea mai importanta etapa a unei operatiuni de construire, dupa ridicarea zidariei, iar planificarea acestuia incepe cu mult inainte de inceperea lucrarilor si trebuie sa tina cont de o serie de factori care pot influenta durata de viata a acoperisului.

Astfel, etapele proiectarii unui acoperis sunt:

  • Identificarea tipului de invelitoare ce urmeaza a fi instalat
  • Proiectarea structurii de rezistenta a constructiei si a acoperisului, in functie de incarcarile de zapada indicate pentru zona geografica in care se afla proiectul si de masa specifica a invelitorii
  • Alegerea si dimensionarea elementelor care compun structura acoperisului (latimi, grosimi, tipuri de sectiuni ale capriorilor, fermelor, cosoroabelor, etc.)
  • Proiectarea geometriei acoperisului in functie de expunerea la vant si alegerea unui sistem de invelitoare adecvat acesteia – se stie ca invelitorile plane (sistemele Faltz & Click) rigidizeaza suplimentar structura acoperisurilor expuse la vanturi puternice
  • Alegerea tipului de sistem de colectare a apei pluviale de la nivelul acoperisului (dimensiunea acestuia, tipul de sectiune, numarul punctelor de coborare, etc.).

 

Pentru alegerea geometriei acoperisului, trebuie sa se tina cont de conditiile climatice ale zonei in care este construita casa. Spre exemplu, in cazul unei case construite intr-o zona montana, cu multe caderi de zapada, este recomandat acoperisul cu panta, care sa permita alunecarea zapezii. Structura acoperisului cu panta previne acumularea de materiale reziduale pe acoperis (frunze, crengi, pietris, etc.) si protejeaza acoperisul de efectele daunatoare ale umezelii si previne deteriorarea prematura a structurii acestuia.

In functie de tipul de acoperis selectat, (in general putem vorbi despre doua categorii – cu panta si tip terasa) putem lua in calcul si montajul unor sisteme de acces la nivelul acoperisului si, de asemenea, de  parazapezi.

Totusi, pe langa functia primordiala de protejare a constructiei de intemperii, acoperisul, in ansamblul sau, indeplineste si o functie estetica, aspectele de ordin estetic putand fi chiar elementul definitoriu de arhitectura.

Cu o aparenta deosebita, eleganta si robusta in acelasi timp, tigla metalica Colosseum este pretabila, mai ales pentru invelirea acoperisurilor cu suprafete mari si geometrii variate. In acelasi timp, tigla metalica Wetterbest Plus prezinta o inaltime a treptei dintre module de 30 de mm, cea mai inalta de pe piata, care ii confera rezistenta sporita si valente estetice deosebite, putand fi montata pe majoritatea formelor de acoperis.

In acelasi timp, proiectarea acoperisului trebuie sa tina cont de amenajarea spatiilor de sub acoperis (mansarde, poduri circulabile sau necirculabile) dar si de posibilitatea de montaj a diverselor echipamente pe acoperis (panouri solare, fotovoltaice, ferestre de mansarda, instalatii de ventilare) si  a altor elemente (cosuri de fum, antene, paratraznete etc.).

Acest articol va este oferit de catre Specialistii WETTERBEST.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum sa construiesti un acoperis pas cu pas Cum sa construiesti un acoperis pas cu pas
Acoperis casa – 7 tipuri si caracteristicile fiecaruia Acoperis casa – 7 tipuri si caracteristicile fiecaruia
Protectia impotriva UV, element de baza al acoperisurilor Protectia impotriva UV, element de baza al acoperisurilor
Tigla ceramica sau tigla metalica? Tigla ceramica sau tigla metalica?
Acoperisul si caracteristicile sindrilei din lemn de cedru Acoperisul si caracteristicile sindrilei din lemn de cedru
Coama acoperișului – rol, tipuri, accesorii și montaj Coama acoperișului – rol, tipuri, accesorii și montaj

Vezi mai multe articole