Proiecte imobiliare de 10 miliarde de euro s-au evaporat in trei luni - 10 Februarie 2009

10 februarie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Proiecte imobiliare de 10 miliarde de euro s-au evaporat in trei luni
10 Februarie 2009
 
Zece companii au anuntat amanarea sau anularea a 120 de proiecte in ultimele luni.
 
50.000 de apartamente, sapte centre comerciale si mai multe cladiri de birouri amanate sau anulate definitiv reprezinta bilantul iesit la suprafata dupa primele trei luni in care investitorii imobiliari au sesizat ca se confrunta cu o situatie de criza, in care bancile nu mai pot sau nu sunt dispuse sa mai pluseze bani in imobiliare, arata o analiza a ZF pe baza datelor comunicate in piata. In realitate, numarul proiectelor "pastrate la cutie" de catre dezvoltatori este mult mai mare, tinand cont ca cei mai mari jucatori din imobiliare au strans in ultimii ani portofolii de sute de hectare de teren in Bucuresti si in tara, care sunt inghetate in prezent. Ei nu pot insa dezvolta proiectele de pe aceste terenuri, tinand cont ca numarul tranzactiilor cu apartamente a scazut, lista retailerilor s-a subtiat, putini avand puterea financiara de a se mai extinde in malluri, iar companiile taie inclusiv din costurile cu spatiul din cladirile de birouri.
 
"Pe piata locala avem developeri de talia a doua, cu reputatie mai slaba, care au incercat sa speculeze lipsa de spatii comerciale si s-au aruncat ca berbecii cu capul inainte sa cumpere terenuri. Nu se asteptau la aceasta criza care se pare ca ne afecteaza mai mult decat pe alte state din regiune deoarece s-a dovedit ca nu avem capital autohton suficient", a comentat situatia de pe piata comerciala Razvan Gheorghe, directorul general al firmei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Activ Consulting.Pe de alta parte, cele mai multe proiecte amanate au fost pe segmentul rezidential, unde unii dezvoltatori se bucura de faptul ca nu au inceput sa construiasca anul trecut, astfel ca nu au fost prinsi de criza cu santiere in lucru cu apartamente pentru care nu pot gasi cumparatori.Astfel, dezvoltatori precum European Future Group, Africa Israel, Copper Beech, Westhouse, care anul trecut tineau prima pagina a ziarelor cu investitii anuntate de zeci si sute de milioane de euro, au amanat inceperea constructiei la zeci de proiecte rezidentiale cu un total de aproximativ 40.000 de locuinte. "Proiectele abandonate in stadiile cele mai incipiente sunt cele in care terenurile au fost achizitionate tarziu, la un pret ridicat, desi locatiile nu erau cele mai bune, neavand acces la o scoala, spatii culturale sau acces rapid catre centrul orasului", a declarat Speranta Munteanu, senior director al departamentului Business Recovery Services din cadrul firmei de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC). Potrivit consultantului PwC, principalul motiv pentru care aceste proiecte sunt abandonate nu este legat de criza financiara, care afecteaza posibilitatile si costurile de finantare, ci de lipsa analizei asupra pietei."Nu in criza financiara sta marea problema, ci in faptul ca nu a existat o analiza adanca asupra comportamentului cumparatorilor. Nu s-a corelat cererea reala cu oferta de pe piata. Oferte accesibile au fost, dar nu in locatii dezirabile", a mai spus Munteanu. Potrivit consultantilor de pe piata, anul acesta va fi "seceta" in ceea ce priveste lansarea unor noi ansambluri rezidentiale, dupa ce in urma cu un an, un an si jumatate erau lansate proiecte saptamanal.
 
Dezvoltatorii se concentreaza pe finalizarea proiectelor incepute si pe vanzari, in conditiile in care aproximativ jumatate din apartamentele a caror livrare este programata pentru acest an ar putea ramane goale.Acest lucru s-a putea intampla si din cauza faptului ca aproximativ jumatate dintre apartamentele noi scoase spre vanzare in ultimii ani au fost preluate de catre investitori speculativi, cu scopul de a fi revandute la finalizare. Aceste tranzactii au contribuit totodata la incurajarea dezvoltatorilor care au inceput constructia unor proiecte mizand in continuare pe vanzarile catre investitori, fara a lua in calcul ca preturile au crescut pana la niveluri la care nu mai sunt accesibile utilizatorilor finali.
 
Problemele din piata constructiilor au inceput sa se vada si in datele de la Institutul National de Statistica, in decembrie fiind contabilizate autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale in scadere cu 7,3% fata de aceeasi luna a anului anterior.
 
Sursa: Ziarul financiar

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Statul incurajeaza clientii bancilor pentru locuinte - 08 DECEMBRIE 2008 Statul incurajeaza clientii bancilor pentru locuinte - 08 DECEMBRIE 2008
Blocurile noi taie din preturile celor vechi Blocurile noi taie din preturile celor vechi
Prima scadere de pret la locuintele noi Prima scadere de pret la locuintele noi
Nivel de peste trei ori mai mic decat in UE Nivel de peste trei ori mai mic decat in UE
Ce conditii trebuie sa indeplinesti ca sa iei un credit de 70.000 de euro - 07 Aprilie 2009 Ce conditii trebuie sa indeplinesti ca sa iei un credit de 70.000 de euro - 07 Aprilie 2009
Creditul ipotecar, acum cu un avans de 50% Creditul ipotecar, acum cu un avans de 50%

Vezi mai multe articole