Proprietarii centralelor platesc cote comune

26 martie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Locatarii de la parter si etajul 1 nu vor mai plati liftul, administratorii sunt obligati sa lucreze cu carte de munca si cenzorii trebuie sa aiba studii medii si sa depuna garantii. Acestea sunt doar cateva din modificarile prevazute in noua lege a locuintelor, in curs de promulgare. Mihai Mereuta, presedintele Ligii Habitat, s-a aflat vineri la redactia ziarului Libertatea si a raspuns la telefon intrebarilor primite de la cititori. Va prezentam cateva din cele mai interesante intrebari si raspunsuri.
 
As dori sa stiu daca noua lege a locuintei a fost votata. Unde o putem citi?
Viorica Iosipescu, Bucuresti
 
Raspuns: Noua lege a locuintei a fost adoptata pe 6 martie, iar pe 8 martie a fost trimisa la Curtea Constitutionala. Dupa promulgare, va fi publicata in Monitorul Oficial. Noile prevederi cuprinse in lege le puteti citi si la noi la sediu, la Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat, cu adresa in str. Sergent Nutu Ion, nr. 44, sector 5, tel. 021-319.07.99.
 
Am si eu o intrebare apropo de citirea repartitoarelor. Eu nu sunt de acord sa imi intre tot felul de oameni in casa care sa citeasca aceste ceasuri care masoara cat am consumat pentru ca sunt sceptic in privinta integritatii lor. Ce se poate face?
Alexandru Bobe, Bucuresti
 
Raspuns: Temerea dvs. este nefondata deoarece acum exista repartitoare moderne cu transmisie moderna care se citesc din fata blocului sau de pe scara. Prin urmare nu mai este necesar ca lucratorii respectivelor firme sa va intre in apartament pentru a citi consumul indicat de repartitoare.
 
Cum e corect sa fie angajati oamenii din conducerea Asociatiei: prin contract de munca sau prin conventie?
Iozefina Cerea, Bucuresti
 
Raspuns: Conventiile civile pe Codul muncii s-au desfiintat din aprilie 2003, dar conventii civile pe Codul civil cu contracte de prestari servicii sunt prevazute in Codul fiscal de la 1 ianuarie 2007. Pentru conditiile in care se poate incheia un astfel de contract si cine il poate incheia trebuie sa va adresati reprezentantilor Ministerului Finantelor Publice. Potrivit noii legi care va intra in vigoare, administratorul trebuie angajat cu carte de munca.
 
Mi-am montat centrala cu proiect de debransare. Care este modul de impartire la partile comune? Precizez ca am repartitoare.
Mihai Rusanu, Bucuresti
 
Raspuns: In Adunarea Generala se hotaraste procentul de plata pentru parti comune. Daca Adunarea Generala a hotarat un procent, spre exemplu 15%, si acesta este in contractul de facturare cu firma de repartizare, atunci este legal. Totusi moral ar fi fost sa se faca inainte o masurare efectiva, cu specialisti. Procentul corect se obtine impartind suprafata echivalent termica parte comuna la suprafata echivalent termica a blocului.
 
Cand intra in vigoare noua lege a locuintei? In cazul in care, potrivit acesteia, cei de la parter si de la etajul 1 nu mai platesc pentru lift, ni se va diminua factura la intretinere?
Maria Marcovici, Bucuresti
 
Raspuns: Noua lege se va aplica dupa publicarea in Monitorul Oficial si acest lucru va mai dura probabil pana in august. Pentru a doua problema, in conditiile in care cei de la parter si etajul 1 nu mai platesc reparatia si service-ul liftului, factura de intretinere va creste la cei care locuiesc la etajul doi si mai sus.
 
Legat de noua lege, vreau sa stiu daca in cazul in care avem un cenzor autorizat trebuie sa ii luam o garantie.
Victor Rancioc, Bucuresti
 
Raspuns: Conform noii legi in curs de promulgare, cenzorul trebuie sa aiba studii medii si sa depuna o garantie la cererea conducerii Asociatiei de Proprietari, in contul acesteia. Cuantumul garantiei nu poate fi mai mic decat media anuala a totalului cheltuielilor lunare ale asociatiei.
 
Expertiza contabila
 
In cazul in care banuiti ca au intervenit anumite pagube in fondurile Asociatiei de Proprietari cauzate de cenzorat puteti face reclamatii in acest sens la Corpul expertilor contabili. \'Pentru a efectua o expertiza contabila platita, trebuie sa va strangeti mai multi proprietari si apoi sa faceti o adresa scrisa la politie, in care solicitati acest lucru\', a explicat Mihai Mereuta, presedintele Ligii Habitat. Expertiza contabila va fi facuta de experti contabili autorizati. \'Tariful este in jur de 1,2 lei pe apartament, pentru fiecare luna verificata\', a mai spus specialistul.
 
Schimbarea conducerii
 
In cazul in care va confruntati cu probleme in administratia blocului si vreti sa reclamati ineficienta conducerii Asociatiei de Proprietari, este bine ca mai intai sa cereti lamuriri in scris administratorului, printr-o scrisoare deschisa, cu confirmare de primire sau inregistrata. Daca nu sunteti multumiti de raspuns puteti depune reclamatii in scris la primaria de care apartineti, la Serviciul Asociatii de Proprietari. Daca doriti sa stabiliti o alta conducere a Asociatiei, legea prevede ca 40% din membrii Asociatiei pot sa convoace Adunarea
Generala si sa alcatuiasca o noua conducere.
 
Sursa: Libertatea

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Case cu reduceri de pana la 15.000 euro Case cu reduceri de pana la 15.000 euro
GEZE lansează în România două noi modele de uși glisante nominalizate la „German Design Award” 2015 GEZE lansează în România două noi modele de uși glisante nominalizate la „German Design Award” 2015
Legea asigurarilor obligatorii, in noiembrie Legea asigurarilor obligatorii, in noiembrie
Schimbare in top managementul Henkel Romania Schimbare in top managementul Henkel Romania
UE ieftineste apartamentele cu 15% UE ieftineste apartamentele cu 15%
Urbanism, urbanism, da Urbanism, urbanism, da"™ sa stim si noi!

Vezi mai multe articole