Proprietarii cladirilor devenite pericol public vor fi obligati sa le reabiliteze in doi ani

18 septembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Proprietarii cladirilor publice in stare avansata de degradare, cu risc de prabusire, aflate in clasa I de risc seismic, vor fi obligati sa le consolideze, se arata intr-un proiect de ordonanta initiat de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL). Proiectul prevede obligativitatea consolidarii acestor cladiri in termen de maximum doi ani.
 
„Nu ne putem juca cu viata oamenilor. Aceste cladiri apartin fie de primarii, fie de proprietari, fie sunt revendicate. Indiferent cine este proprietarul, acesta va trebui ca, in termen de doi ani de la efectuarea expertizei si notificarea posesorilor, sa reabiliteze cladirea. In caz contrar, proprietarul va primi sanctiuni de ordin financiar sau chiar penal, daca se intampla accidente ce afecteaza trecatorii”, a declarat ministrul dezvoltarii, Laszlo Borbely. Mai mult, potrivit ministrului, acele cladiri aflate in stare avansata de degradare, care nu vor fi consolidate, vor putea fi expropriate. Potrivit proiectului, cladirile publice degradate vor fi inventariate, va fi realizata notificarea proprietarilor, care vor trebui sa faca apoi expertizarea tehnica si in termen de doi ani sa le consolideze. Primariile vor inventaria si notifica proprietarii sau vor expropria respectivele imobile in cazul in care proprietarii nu respecta legea, iar proprietarii vor expertiza cladirile si le vor reabilita. Imobilele aflate in patrimoniul istoric si cladirile de locuit din clasa I de risc seismic nu intra sub incidenta proiectului de ordonanta, statutul lor fiind reglementat de alte acte normative. Borbely a precizat ca proiectul de ordonanta de urgenta privind stabilirea de masuri speciale pentru reducerea riscului de prabusire a unor cladiri de interes public va ajunge in cel mult doua saptamani pe masa Guvernului. In Bucuresti sunt cunoscute o serie de cladiri grav avariate aflate in zona centrala: Calea Grivitei nr. 80, Calea Grivitei colt cu str. Gh. Duca – fostul magazin «Sora», hotel Muntenia din str. Academiei nr. 19-21, Hotel-restaurant Gambrinus din Bdul Elisabeta nr. 38, Policlinica si Spitalul Coltea, precum si numeroase cladiri din centrul istoric. Pe de alta parte, ministrul lucarilor publice a mai spus ca primariile inca nu au realizat hartile de hazard, cu toate ca acestea sunt finantate in proportie de 50% de la bugetul de stat. Pana in prezent, doar trei judete au realizat aceste harti si au primit finantare. Ministrul a atras atentia ca este timpul ca autoritatile locale sa ia in serios realizarea hartilor de hazard. „Desi finantam in proportie de 50% un program pentru realizarea unor harti de hazard natural la alunecari de teren si cutremure, doar trei judete au primit finantarea. Reamintesc ca aceste harti trebuiau finalizate pana la 30 decembrie 2004”, a spus Borbely.
 
Sursa: Gardianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Praktiker România lansează  noua campanie de imagine “Avem tot confortul pentru acasă” Praktiker România lansează noua campanie de imagine “Avem tot confortul pentru acasă”
"Dedicatii" imobiliare de la Primaria Capitalei "Dedicatii" imobiliare de la Primaria Capitalei
Saint-Gobain se implica alaturi de asociatia Habitat for Humanity Romania in constructia centrului comunitar de la Buftea Saint-Gobain se implica alaturi de asociatia Habitat for Humanity Romania in constructia centrului comunitar de la Buftea
Praktiker lanseaza o noua campanie promotionala cu mii de premii de sezon Praktiker lanseaza o noua campanie promotionala cu mii de premii de sezon
Gigacaloria de Bucuresti s-ar putea ieftini Gigacaloria de Bucuresti s-ar putea ieftini
Bani multi pentru curent ieftin Bani multi pentru curent ieftin

Vezi mai multe articole