Cei care nu vor fi de acord cu consolidarea imobilului vor fi evacuati temporar si siliti sa-si plateasca cota-parte de cheltuieli aferente lucrarilor.
Toti proprietarii de case cu risc seismic ridicat vor trebui sa-si consolideze locuintele, in caz contrar vor fi evacuati sau li se va restringe accesul in partea casei unde se constata ca sint probleme.
Legea prevede „instituirea, in mod expres, a obliga-tiei oricarui detinator de constructii afectate de a permite intrarea in vederea efectuarii lucrarilor necesare de expertizare, proiectare si executie ale consolidarii. In caz de refuz, intrarea in aceste spatii se va face, fara intirziere, in baza ordonantei prezidentiale, data de instanta judecatoreasca“, se precizeaza in proiectul de lege initiat de Executiv si aprobat de Senat.
Totodata, daca beneficiarii lucrarilor refuza sa incheie contractele pentru restituirea sumelor alocate din bugetul de stat, autoritatile vor putea incheia un proces-verbal cu valoare de titlu executoriu. „Procesul-verbal se va inscrie in cartea funciara a imobilului, cu mentiunea interzi-cerii instrainarii constructiei inainte de rambursarea integrala a sumelor datorate la bugetul de stat“, se specifica in proiectul de lege aprobat de Senat.
Peste 2.500 de familii risca sa fie evacuate
Aproximativ 2.648 de familii locuiesc in 125 de imobile care prezinta pericol public. Desi ministrul delegat pentru lucrari publice, Laszlo Borbely, a declarat ca va prezenta impreuna cu Ministerul Justitiei o solutie pentru reglementarea situatiei in care nu toti proprietarii sint de acord cu consolidarea cladirilor cu risc seismic ridicat, solutia a fost adoptata fara a mai fi prezentata public.
„Nu putem sa stam si sa aratam cu degetul la unii proprietari iresponsabili din cauza carora sufera alti 30 dintr-o cladire“, a declarat Laszlo Borbely. Proprietarii vor fi instiintati cu cel putin 30 de zile inainte de inceperea lucrarilor, potrivit actului normativ.
Sursa: Cotidianul
Comentarii
Nu exista comentarii.