Proprietarii vor da banii inapoi pe audit

14 decembrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

» Reprezentantii asociatiilor de proprietari apeciaza masura ca fiind corecta, daca s-au folosit bani de la buget.
 
» Pentru un imobil mediu cu 20 de apartamente, auditul termic costa aproximativ 8.000 de euro.
 
» Pentru anul viitor s-au alocat de la buget 25 milioane lei pentru continuarea reabilitarii termice a blocurilor.
 
Asociatiile de proprietari care au utilizat fonduri bugetare pentru expertiza si auditul energetic al imobilelor vor avea de acum de ales intre continuarea procedurilor de reabilitare sau restituirea sumelor primite.
Reprezentantii asociatiilor de proprietari estimeaza ca maximum 20% dintre proprietarii care sunt inscrisi in programul national de reabilitare termica au intentia de a renunta la continuarea lucrarilor, invocand dificultati financiare sau neintelegeri intre locatari.
 
Primariile se ocupa de recuperari
Ordonanta de Urgenta din 2002 privind instituirea masurilor speciale pentru reabilitarea termica a unor cladiri de locuit multietajate a fost modificata. Astfel, in cazul in care termenul de trei ani va fi depasit, primarii localitatilor vor instiinta asociatiile de proprietari in legatura cu sumele ce trebuie restituite. Sumele vor fi restituite in termen de 90 de zile de la data instiintarii. In cazul nerestituirii banilor datorati, primarii vor actiona in justitie asociatiile de proprietari notificate. Primarii vor raspunde pentru recuperarea sumelor datorate si a majorarilor de intarziere.
Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari – Habitat, apreciaza masura ca fiind corecta: "Asociatiile de proprietari trebuiau sa se gandeasca de doua ori inainte de a folosi bani de la buget pentru audit. Nu e normal sa folosesti bani de la buget, sa te angajezi sa faci reabilitarea imobilului cu anumite facilitati, apoi brusc sa spui ca nu mai vrei. Nu e corect, mai ales in conditiile in care alte asociatii de proprietari asteapta ani de zile sa fie inscrise pe liste". Auditul termic pentru un imobil de locuinte se taxeaza la 4-7 euro/metru patrat. Pentru un imobil cu 20 de apartamente, auditul termic ajunge sa coste 8.000 euro.
 
Alte surse de finantare
Finantarea auditului energetic al cladirilor, al proiectarii si al executiei lucrarilor de reabilitare termica se poate face, in afara bugetului de stat, si din alte surse. Acest lucru a fost precizat in lege tocmai pentru a evita pe viitor situatii neplacute, ca in cazul in care proprietarii se razgandesc sa continue lucrarile de reabilitare termica. Legea mentioneaza ca expertiza si auditul termic sunt gratuite, suportate din bani de la buget, doar daca asociatiile de proprietari se angajeaza sa finalizeze reabilitarea termica. "In acest an fondurile alocate pentru programul de reabilitare termica au fost de 10,97 milioane lei, iar pentru anul viitor s-au alocat 25 milioane lei", a precizat Gina Petrescu, director la Unitatea de Management a Programului de reabilitare termica din cadrul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum mobilam Casa Capital cu 15.000 de euro Cum mobilam Casa Capital cu 15.000 de euro
Cumparatorii dau timide semne de viata pe piata imobiliara din Spania - 03 Iulie 2009 Cumparatorii dau timide semne de viata pe piata imobiliara din Spania - 03 Iulie 2009
Integrarea ne scumpeste tuica si intretinerea Integrarea ne scumpeste tuica si intretinerea
Constructiile din Romania, cea mai mare prabusire din UE Constructiile din Romania, cea mai mare prabusire din UE
173 de apartamente noi in piata Victoriei 173 de apartamente noi in piata Victoriei
Criza a bagat la apa o parte din apartamente. Cum ramane cu restul? Criza a bagat la apa o parte din apartamente. Cum ramane cu restul?

Vezi mai multe articole