Proprietati chilipir in Bran - 06 Ianuarie 2010

06 ianuarie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cunoscuta statiune brasoveana se confrunta cu o lipsa acuta de clienti pentru proprietatile imobiliare. In localitatea montana, preturile pensiunilor aflate in stadiul „la rosu” pornesc de la 90.000 de euro. Si asta pentru ca oferta pe acest segment este una extrem de bogata.
 
Localitatea s-a dezvoltat alert in ultimii ani. Dovada stau zecile de vile, pensiuni si hoteluri aflate in constructie, multe dintre ele fiind deja in faza „la rosu".
 
Ritmul constructiei de facilitati de cazare si agrement a incetinit in 2009, comparativ cu anul precedent, pe fondul crizei economice. Efectul nu a intarziat sa apara, astfel ca un numar insemnat de proprietari din zona reclama lipsa fondurilor pentru finalizarea proiectelor si decid sa le scoata la vanzare in speranta unei recuperari macar partiale a investitiei de pana acum.
 
David Mihalache, consultant al agentiei imobiliare Monte din Rasnov, spune, ca, in prezent, are zeci de proprietati scoase la vanzare. Detinatorii acestora, multi dintre ei cu credite bancare contractate, sunt dispusi sa negocieze destul de mult pretul afisat.
 
Lipsa de strategie in proiecte
 
„Problema principala este reprezentata de faptul ca multi au construit fara vreo strategie viabila, in sensul ca au achizitionat anii trecuti parcele intinse de teren pe care au inceput sa dezvolte constructii mult prea mari, cu zeci sau chiar sute de camere, bazandu-se doar pe bani imprumutati de la banci", spune consultantul. Pe de alta parte, scaderea numarului de turisti in 2009, dar si nevoia de lichiditati, au facut ca respectivele persoane, anul acesta, sa-si revizuiasca planul de afaceri.
 
„Sa ajungi repede la profit si sa recuperezi rapid o investitie de sute de mii de euro este destul de dificil, lucru care, din pacate,nu a fost luat in seama de multi proprietari si investitori din zona", crede Mihalache. Aceeasi situatie exista si in cazul terenurilor fara constructii, care, desi au ajuns la niste preturi minime istorice pentru ultimii patru ani, stau la vanzare luni intregi pana apare vreun client.
 
Oferta mare, cerere mica
 
Noua stare de fapt din piata imobiliara a facut ca, in prezent, zona Branului si a localitatilor din jurul sau sa nu mai prezinte acelasi interes pentru cumparatori, asa cum se intampla anii trecuti.
 
Terenurile au, in prezent, preturi de pornire incepand de la 10 euro pe metru patrat, in zonele limitrofe, dar pot ajunge pana la 50 de euro pe metru patrat cu cat avansam spre centrul localitatii. Mai mult, din aceste preturi se scad discounturile cuprinse intre 15 si 20%, in functie de pozitionarea si suprafata proprietatii.
 
Totusi, asa cum se poate observa in planul tranzactiilor, cumparatorii nu se mai inghesuie sa cumpere in zona. Grija cu care fiecare isi gestioneaza lichiditatile in prezent este principalul motiv al reticentei investitorilor. Radu Dobre detinea, in 2007, in zona, aproximativ 15.000 de metri patrati de teren intravilan, mare parte din el parcelat in loturi de 500-700 de metri patrati.
 
Potrivit declaratiilor sale, in intervalul 2007-2008 a reusit sa vanda aproape jumatate din proprietate, la un pret cuprins intre 38 si 35 de euro pe metru patrat, in timp ce, pe tot parcursul lui 2009, a incheiat o singura tranzactie. „Bilantul este unul care nu aduce nicio multumire, pentru ca, desi preturile au scazut, clientii tot intarzie sa apara", spune proprietarul.
 
Interes doar pentru case de vacanta
 
Analizand piata imobiliara actuala din Bran, in anul 2009, aproape toate proprietatile tranzactionate au fost achizitionate de persoane fizice care doresc sa le exploateze pentru interesul personal, nu pentru dezvoltarea de afaceri in zona tursimului.
 
„Majoritatea celor care au cumparat aici proprietati anul acesta au fost persoane din orase mari, care au decis sa investeasca intr-un teren de 500-700 de metri patrati, pe care sa construiasca o casa de vacanta ce urmeaza sa fie exploatata doar de familie si prieteni", precizeaza David Mihalache. Consultantul mai spune ca situatia actuala s-ar putea prelungi si pe intreg parcursul anului viitor. Astfel, pentru 2010 sunt previzionate mai putin de zece tranzactii care au ca obiect terenuri pe care urmeaza sa fie dezvoltate pensiuni sau hote­­­luri.
 
Investitii nejustificate si greu de intretinut
 
O alta problema a Branului este reprezentata de proiectele imobiliare deja finalizate, care au fost introduse in circuitul turistic in anii precedenti. „Exista aici, la Bran, zeci de pensiuni sau hoteluri care nu sunt ocupate niciodata la capacitate maxima, desi ele ofera conditii destul de bune pentru turisti", spune David Mihalache. Acestea, cu zeci sau sute de camere, demonstreaza ca proprietarii au construit fara sa studieze atent piata ofertelor de cazare, destul de dezvoltata in zona.
 
Spre exemplu, sa intretii un hotel cu 50 de camere, deservit de un personal format din 15 angajati permanenti este destul de dificil, daca acesta nu este ocupat niciodata in proportie de mai mult de 50%. Situatia este cauzata si de preturile destul de mari practicate la cazare, care pot ajunge si pana la 100 de euro pe noapte, in conditiile in care, in Austria, spre exemplu, o facilitate de cazare similara nu are un pret mai mare de 40-50 de euro pe noapte.
 
Ca urmare, proprietarii unor astfel de cladiri sunt pusi acum in fata unor dificultati greu de depasit. Pe de o parte, este greu, aproape imposibil, sa identifici clienti pentru a vinde proprietatea, iar pe de alta parte bate la usa pericolul aparitiei datoriilor catre banci.
 
Istoria locului
 
Principala atractie turistica a zonei Bran o reprezinta castelul medieval din localitate. Un document emis de regele Ludovic I al Ungariei, la 19 noiembrie 1377, confirma sasilor din Scaunul Brasovului dreptul de a ridica pe cheltuiala si cu mesterii lor, o noua cetate de piatra la Bran.
 
In 1407, Sigismund de Luxemburg ii acorda lui Mircea stapanirea castelelor Bran si Bologa, iar primul ramane sub autoritatea Tarii Romanesti pana in 1419.
 
Dupa expulzarea din tara a familiei regale, in 1948, castelul Bran a intrat in proprietatea statului roman, fiind abandonat si devastat.
 
In 1987 a intrat in restaurare, lucrare terminata in linii mari in 1993. Recent el a fost restituit in natura de statul roman lui Dominic de Habsburg si celor doua surori ale sale, in calitate de mostenitori ai principesei Ileana.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ajutoare pentru achitarea facturilor la incalzire Ajutoare pentru achitarea facturilor la incalzire
Minimalism si sustenabilitate, trendurile sezonului in materie de baterii si accesorii de baie Minimalism si sustenabilitate, trendurile sezonului in materie de baterii si accesorii de baie
Un roman din zece ar vrea sa isi cumpere o locuinta pana in 2010 Un roman din zece ar vrea sa isi cumpere o locuinta pana in 2010
Adezivii Henkel aduc o crestere de 30% Adezivii Henkel aduc o crestere de 30%
Kuma – produse de design contemporane fabricate in Romania Kuma – produse de design contemporane fabricate in Romania
Cum sa te descurci singur in gradina Cum sa te descurci singur in gradina

Vezi mai multe articole