Plantele aromatice, unele cunoscute sub denumirea de condimente, sunt necesare in orice bucatarie. Daca aveti langa casa o portiune de teren, oricat de mica, dar amplasata in bataia soarelui, aceste plante pot fi cultivate cu usurinta, scutindu-va de drumul pana la raionul de condimente de la magazin si oferindu-va, mai ales, un aliment intotdeauna proaspat si sanatos. O parte dintre ele fiind plante mediteraneene, pentru a avea o buna vegetatie au nevoie de mult soare si caldura. In
plus, daca aveti o gradina mai mare, un colt amenajat cu astfel de plante vor intregi imaginea de ansamblu cu aspectul lor exotic si interesant. Iata cateva dintre ele.
Menta
Este o planta foarte rezistenta, perena si care se inmulteste prin divizarea radacinii. Se poate planta in orice perioada de dezvoltare a ei, dar este de preferat ca acest lucru sa se faca primavara sau toamna. Daca ati plantat o radacina de menta si i-ati lasat spatiu in jur, in foarte scurt timp veti avea o tufa. In mod normal, distanta dintre plante este de 5-10 cm, pentru a se dezvolta corect. Menta nu este pretentioasa la tipul de sol, are insa nevoie de apa multa, mai ales daca pamantul este lutos. Prefera soarele, dar si zonele cu umbra partiala. Planta creste pana la 90 cm, are flori mici, violet deschis, care apar la capatul ramurilor si infloresc pe toata perioada de crestere. Deoarece are un ritm de crestere rapid, menta se poate recolta pe toata perioada de dezvoltare. Pe masura ce culegeti mai multe frunze si ramuri, ea va creste si mai mult. Frunzele de menta se pastreaza uscate la umbra, intr-o camera calda. Inainte de caderea zapezii, se taie ramurile de menta si se lasa doar radacina care rezista bine la inghet.
Cimbrul
Este o planta perena, cu frunze de culoare gri-verde si flori roz pal, de inaltime mica
(20-30cm). Cimbrul se poate inmulti prin seminte care se resadesc, prin divizarea radacinii sau butasi. Se cultiva foarte usor, prin plantarea rasadului direct in gradina. Prefera solul arid, fara o pregatire speciala inainte de plantare. Plantele se dezvolta foarte bine in plin soare si caldura, udate moderat, fiind rezistente la seceta. Cimbrul se foloseste atat in stare proaspata, cat si uscat (este planta care isi pastreaza cel mai bine aroma in stare uscata). Se recolteaza in momentul infloririi, perioada in care frunzele sunt cel mai puternic aromate. Pentru pastrare, se usuca la caldura si umbra, cu tot cu ramuri.
Busuiocul
Spre deosebire de primele doua, busuiocul este o planta anuala care prefera un pamant mai gras. Creste usor din seminte, rezultand rasadul care se planteaza primavara in gradina, intr-un loc care sa ii aduca mult soare si caldura. De asemenea, are nevoie de multa apa, deci e bine ca solul sa fie afanat si permeabil. Busuiocul atinge in inaltime cam 20-60 cm si are frunzele matasoase, de culoare verde-deschis, puternic aromatizate. Fiind sensibil la
frig, nu rezista peste iarna. Frunzele de busuioc proaspete sunt superioare calitativ celor uscate. Busuiocul se dezvolta pe toata perioada calda, putand fi recoltat oricand in acest timp. Frunzele proaspete se pot pastra in vase aerisite la frigider, iar cele culese toamna, inaintea venirii frigului, se pot usca si pastra in recipiente vidate pentru a-si mentine cat mai mult calitatea.
Rozmarinul
Planta aromatica perena, cu frunze sub forma unor ace varde-inchis, infloreste primavara si la inceputul verii. Se cultiva cu usurinta in gradina, prin plantarea de rasad - ii place soarele si nu cere multa apa. De la rozmarin se folosesc atat tulpinile, cat si frunzele, de preferat proaspete, dar se pot pastra si uscate sau congelate.
Pe langa calitatea de condimente, plantele aromatice pot oferi si decoruri de tip mediteranean unei gradini. Incercati, de exemplu, sa faceti un gard viu din rozmarin. Plantati alaturi de el cateva fire de levantica. Inflorescenta bogata, de un albastru-violet al acesteia si parfumul puternic contrasteaza foarte bine cu verdele crud al rozmarinului. Plantele mentionate mai sus sunt doar o mica parte din ceea ce puteti cultiva... lista ramane deschisa.
Comentarii
Nu exista comentarii.