Incercarile pe teren se executa, de regula, pe amplasamentul constructiei proiectate pentru determinarea in conditii naturale si/sau la scara mare a unor parametri mecanici ai diferitelor straturi ori pentru precizarea modului de conlucrare intre teren si elemente din sistemul de fundare.
In cadrul lucrarilor de investigare a terenului de fundare se pot realiza, in functie de caracteristicile lucrarii, si incercari pe teren, de exemplu:
- incarcari pe piloti si pe barete de proba;
- incercari pe fundatii de proba si in incinte experimentale de inundare, in cazul pamanturilor sensibile la umezire (PSU);
- incercari de forfecare si de compresibilitate la scara mare pe pamanturi grosiere si
foarte grosiere si pe roci stancoase;
- piste de compactare experimentala;
- poligoane de impermeabilizari si de consolidari prin injectie sau prin tratamente speciale;
- poligoane de incercare pe terenuri imbunatatite prin diferite procedee.
Definitivarea programelor si efectuarea incercarilor pe teren se realizeaza numai dupa determinarea principalelor caracteristici ale terenului, pe baza lucrarilor de prospectare si a incercarilor de laborator.
Cercetari hidrogeologice
Cercetarile legate de prezenta apei subterane se dezvolta in cadrul investigarilor geotehnice, in masura in care apa subterana influenteaza constructia proiectata sau terenul din zona de influenta a constructiei.
In functie de situatia concreta, se pot intreprinde urmatoarele lucrari:
- cartari hidrogeologice in zona adiacenta amplasamentului;
- masuratori privind nivelul apei subterane, directia de curgere si caracterul stratului acvifer (cu nivel liber sau sub presiune);
- testari (pompari si turnari) executate in foraje, pentru determinarea coeficientului de permeabilitate;
- masuratori in piezometre ale presiunii apei din porii rocilor.
Sfatul juristului
Deorece documentatiile geotehnice reprezinta o componenta distincta a proiectului unei constructii, elaborarea acestora trebuie incredintata unor specialisti, persoane fizice sau juridice avand calificarea necesara si experienta in domeniu si care dispun de o dotare tehnica adecvata. Documentatiile pot fi intocmite atat pentru constructii noi, cat si pentru constructiile deja existente, in vederea obtinerii autorizatiei de construire sau de desfiintare, precum si pentru toate fazele de proiectare stabilite prin legislatia in vigoare. De asemenea, documentatiile geotehnice se pot intocmi si pentru elaborarea expertizelor juridice, pentru studii de impact si pentru obtinerea avizelor de mediu. Continutul documentatiilor geotehnice se diferentiaza in functie de faza de proiectare si de categoria geotehnica a lucrarii.
IN FUNCTIE DE TIPUL SOLULUI
In pamanturile nisipoase, din cauza imposibilitatii practice de prelevare a probelor netulburate, se vor efectua penetrari pentru determinarea starii de indesare.In pamanturile sensibile la umezire, probele netulburate se vor preleva din foraje, cu dispozitive care asigura nederanjarea structurii, sau prin decupare manuala - sondaje deschise.In pamanturile fine sau avad consistenta scazuta, probele se vor recolta in stuturi cu pereti subtiri, folosind dispozitive cu piston.
Comentarii
Nu exista comentarii.