Existenta muchiilor drepte la nivelul diverselor zone ale cladirilor, fie ca sunt zonele de deasupra ferestrelor, marginile teraselor, balcoanelor sau altor elemente constructive, poate duce la aparitia unor efecte nedorite, din punct de vedere al aspectului, dar, mai ales, ca urmare a deteriorarii finisajelor sau substraturilor acestora.
In planul aspectului, ne putem confrunta cu aparitia unor pete sau zone pe care se acumuleaza murdaria (praf sau orice alte particule din mediul inconjurator). Cauza acestui efect negativ, la nivelul fatadei, este reprezentata de expunerea permanenta a suprafetelor la apa provenita din ploi si zapada. Apa, amestecata cu praful de pe terasa, se transforma in noroi si se scurge pe fatade, astfel aparand acele dungi neplacute, de mizerie.
In conditiile in care respectivele muchii sunt realizate fara utilizarea elementelor care pot elimina scurgerea directa a apei pe fatada, efectele negative mentionate mai sus sunt garantate, singura necunoscuta fiind legata de timpul in care apar problemele si de cat de repede evolueaza acestea.
Din aceasta cauza, pe muchiile pe care se poate acumula mizerie si care vor fi spalate de cantitati de apa, este necesara realizarea unor forme constructive, care favorizeaza formarea picaturilor de apa si eliminarea acestora, fara a se prelinge pe fatada. Pentru aceasta, se pot identifica mai multe variante de executie, fiecare dintre acestea necesitand anumite conditii de executie
In prezent, pentru majoritatea teraselor sau balcoanelor placate cu material ceramic sau alte finisaje naturale, se utilizeaza cu succes un profil dedicat, denumit profil picurator. Similar, pentru zona superioara a ferestrelor, usilor, pentru marginea inferioara a fatadei termoizolate, muchia inferioara a placilor de balcon sau alte asemenea zone, se utilizeaza un profil din PVC, denumit profil lacrimar, prevazut cu plasa de fibra de sticla pe ambele parti.
Profilul picurator, acela dedicat balcoanelor si teraselor, poate fi realizat atat din PVC, cat si din aluminiu, avand diferite culori.
In lipsa acestor profile, infiltratiile de apa directe, sub terase, balcoane si spaleti, spre exemplu, pot genera, pe termen mediu si lung, desprinderea tencuielilor si aparitia petelor de mucegai, asadar, a unui aspect neplacut.
Montajul efectiv al acestor profile se face odata cu placajul ceramic sau inainte de aplicarea hidroizolatiei sub finisaj, daca se aplica un astfel de strat de protectie, si are rolul de a prelua si a indeparta apa de pe terase, fara ca aceasta sa se mai scurga pe fatade. Dimensional, profilul se livreaza la diferite lungimi, specifice fiecarui producator, lungimea standard fiind de 2,5m. Forma exterioara a profilului poate fi sub un anumit unghi de inclinare si are o latime minima de 2cm
Odata cu protectia fatadei fata de apa si mizerie, profilul picurator permite realizarea unor terminatii deosebite pentru marginea placarii si balconului, variantele mai mari dimensional, imbracand efectiv zonele. Sistemele mai elaborate sunt constituite din minimum doua profile, care asigura o zona de protectie sporita, pentru marginea balcoanelor si teraselor.
Daca nu aveti prevazut un astfel de profil, nu este tarziu sa il instalati, chiar daca va fi mai dificil de montat. Cu atentie si rabdare, insa, instalarea se poate face cu deranj minim. Este necesara sectionarea zonei de contact a finisajului cu stratul suport, pe o adancime de circa 2cm, cu ajutorul unui disc de taiere subtire. Se aplica un adeziv de montaj puternic, pentru exterior, pe profil, si se introduce in spatiul astfel creat.
In incheiere, va recomandam sa nu va lasati influentat de opiniile celor care spun ca o gresie ce depaseste cu 1-2cm marginea balconului asigura protectie la scurgerea apei. Cu siguranta, peste cateva saptamani sau peste o iarna, chitul de rosturi de la marginea balconului se va deteriora si va directiona apa exact pe fatada, iar petele nu vor intarzia sa apara. Chiar si pe intradosul placilor de gresie montate cu panta minima vor fi prelingeri ale apei, astfel ca, functia profilului picurator se justifica intotdeauna.
Comentarii
Nu exista comentarii.