on

Protejarea lemnului din exterior

17 iulie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Lemnul este unul din cele mai vechi materiale folosite in constructii si iubit de foarte multi dintre noi. Fiind un material natural el este o sursa de hrana pentru bacteriile din mediu, iar rezistenta lui poate poate fi afectata de umiditate, razele UV, praf si multi alti factori.

Cum ne bucuram de vremea frumoasa de afara, iar terasa a devenit locul nostru preferat, credem ca ar trebui sa ne preocupam si de protejarea lemnului folosit la exterior.

Lemnul folosit la exterior, la realizarea mobilierului de gradina, a teraselor, a gardurilor etc, trebuie verificat, protejat si intretinut constant, astfel incat sa-si pastreze aspectul si proprietatile specifice cat mai mult timp.

Cum protejam lemnul de umiditate?

Apa si umiditatea vor duce la modificarea dimensiunilor, lemnul se va umfla sau contracta, iar pe termen lung acesti factori vor duce la fisurarea suprafetei lemnului si la putrezirea acestuia. Pentru a proteja lemnul de umezeala si apa in exces, poti aplica un tratament de hidrofugare. Tratamentul se realizeaza prin aplicarea unor lacuri si uleiuri specifice. Atentie, pentru a impiedica patrunderea apei, trebuie acoprtiata toata suprafata lemnului. Pentru aceasta operatiune poti folosi ulei de in, ulei de tung, ulei de nuci si uleiuri minerale.

Cum protejam lemnul de razele UV?

Radiatiile UV vor contribui la scaderea rezistentei lemnului, ducand la fisurare si decolorare, si vor crea un mediu propice pentru insecte, mucegai si multe alte microorganisme. Pentru a proteja lemnul de acesti factori pot aplica lazuri, vopsele si uleiuri pentru lemn. Cu cat acestea sunt mai puternic pigmentate, cu atat vor oferi o protectie mai mare si mai durabila. De asemenea, pentru lemnul folosit la exterior nu se recomanda folosirea uleiurilor incolore.

Cum putem proteja lemnul de vant si praf?

Vopsirea este una din cele mai eficiente metode de protejare a unei suprafete in cazul unui mediu agresiv, iar lacuirea, pe langa protectie, ii va oferi lemnului un aspect proaspat.

Cum putem proteja lemnul de daunatori?

Mucegaiul, ciupercile, rozatoarele, cariile si multe alte microorganisme, pot duce la scaderea rezistentei lemnului. Tratamentul impotriva acestor pericole se numeste antiseptizare, iar pe langa lacuri si alte produse speciale destinate acestui tratament, se pot aplica si tratamente cu abur la temperaturi ridicate, tratamente cu sulfat de cupru sau borax.

Daca vrei sa te ocupi de tratarea si intretinerea suprafetelor din lemn din propria gospodarie trebui sa urmezi urmatorii pasi:

1. Curatarea si slefuirea lemnului

Este foarte important ca inainte de aplicarea grundului si a substantei de protectie, sa elimini toate impuritatile care s-au acumulat in timp pe suprafata lemnului. Daca lemnul nu a mai fost tratat anterior poti folosi o simpla perie si apa, dar daca lemnul a mai fost supus unui tratament de protectie, trebuie sa folosesti substante degresante si, daca este cazul, prin slefuire sa indepartezi toate urmele de vopsea sau lac.

2. Aplicarea grundului

Grundul se aplica numai dupa ce lemnul a fost curatat si slefuit. Acesta are rolul de a acoperi toate asperitatile si porii lemnului si permite o mai buna aderenta a celorlalte substante de protectie.

3. Aplicarea substantei de protectie

Dupa ce grundul este complet uscat se poate aplica substanta de protectie, in functie de proprietatile ei, aceasta poate fi, bait, lazura sau lac.

Pentru o mai buna protectie, nu uita sa citesti si sa respecti indicatiile de pe ambalajele produselor pe care urmeaza sa le folosesti.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Statiile de epurare – Cum functioneaza si ce avantaje ofera Statiile de epurare – Cum functioneaza si ce avantaje ofera
Viata in extravilan: conditiile obligatorii pentru un trai confortabil (II) Viata in extravilan: conditiile obligatorii pentru un trai confortabil (II)
PlanRadar, soluția digitală pentru proiectarea, construcția și întreținerea clădirilor sustenabile PlanRadar, soluția digitală pentru proiectarea, construcția și întreținerea clădirilor sustenabile
Stabilirea si trasarea nivelului in constructii Stabilirea si trasarea nivelului in constructii
4 puncte cardinale - 4 sfaturi pentru pozitionarea casei 4 puncte cardinale - 4 sfaturi pentru pozitionarea casei
Misiunea Casa Noua, episodul 3: mobilarea si utilitatile Misiunea Casa Noua, episodul 3: mobilarea si utilitatile

Vezi mai multe articole