on

Protejeaza-te de caldura verii: metode ecologice inteligente care iti asigura confortul in locuinta

26 aprilie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Deoarece temperatura medie a planetei creste de la an la an, utilizarea aparatelor de aer conditionat a devenit o necesitate. Acest tip de facilitate este obtinuta prin alimentarea cu energie electrica, iar cea mai mare cantitate de energie electrica este generata de centralele electrice pe baza de carbuni, ceea ce contribuie la fenomenul de incalzire globala. In plus, la fiecare utilizare a aparatului de aer conditionat, acesta elibereaza in aer dioxid de carbon, identificat drept elementul cu un aport major la incalzirea globala.

Este binecunoscut faptul ca valurile de caldura sunt tot mai dese si intinse pe perioade mari, indiferent de anotimp. De altfel, chiar si in luna aprilie a acestui an,  temperaturile inregistrate au fost peste normalul perioadei.

De la aceste situatii si cu perspective ingrijoratoare la orizont, apare intrebarea: cum ne putem proteja de incalzirea excesiva, fara a afecta mediul inconjurator?

Prima optiune se refera la tehnicile de umbrire, respectiv evitarea expunerii directe la radiatia solara. Pentru a proteja interiorul impotriva incalzirii, trebuie stopate razele solare, astfel incat acestea sa nu poata patrunde in locuinta in timpul orelor foarte calduroase. Solutiile in acest sens sunt reprezentate de rolete, jaluzele, obloane pentru ferestre, marchize etc. In mod evident, solutia este limitata si nu poate reprezenta decat o bariera limitata in fata radiatiei solare, prin acoperirea in principal a zonei cailor de acces si a ferestrelor.

A doua optiune este legata de ventilarea eficienta a locuintei. Pe vremuri, dupa caderea serii, deschiderea ferestrelor pe timpul noptii era suficienta pentru racirea camerelor. Metoda era eficienta, insa si destul de inconfortabila. Din fericire, intre timp a aparut pe piata si posibilitatea instalarii sistemelor inteligente de ventilatie.

Spre exemplu, un astfel de sistem este HomeVent® Comfort de la Hoval. Acesta evacueaza intr-un mod foarte silentios aerul uzat din interiorul casei si furnizeaza constant aer proaspat, filtrat, spre deosebire de aerisirea traditionala, cu fereastra deschisa, care poate permite introducerea in casa a prafului, a zgomotului, a insectelor sau a polenului.

Confortul este asigurat la interior atat prin controlul temperaturii, al ventilatiei, dar si al umiditatii. Aceasta din urma reprezinta un parametru esential atat pentru confort, cat si pentru sanatate. In acest scop, este utila mentinerea gradului de umiditate la un nivel cat mai scazut posibil. Acest lucru creeaza un climat confortabil in spatiul de locuit, chiar si la temperaturi ridicate ale aerului exterior. In timpul racirii fara dezumidificare, temperatura aerului din camera scade, dar umiditatea relativa creste de la o medie de 60% la 80%. Din cauza acestei umiditati relativ ridicate, corpul transpira, iar temperaturile sunt tolerate mult mai greu. In acelasi timp, o scadere a valorii umiditatii interioare sub 30% va conduce la un aer uscat, de asemenea nerecomandat pentru sanatate.

HomeVent® Comfort ofera siguranta ca aerul respirat dintr-o casa va fi intotdeauna curat, fara polen si ca va contine nivelul ideal de umiditate. Toate unitatile de ventilatie HomeVent economisesc mai multa energie decat folosesc si asigura un climat confortabil constant.

Racirea cu ajutorul pompelor de caldura

Pompele de caldura functioneaza intr-un mod eficient eficient si consuma mai putina energie pentru asigurarea energiei necesare racirii sau incalzirii. Mediul de transport este unul cu apa, asadar prietenos cu mediul, netoxic si neinflamabil. In cazul in care pompele de caldura sunt utilizate impreuna cu electricitatea verde, proprietarii au certitudinea ca locuinta este una ecologica si neutra din punct de vedere al emisiilor de CO2. Utilizarea pompelor de caldura promite, de asemenea, capacitati ridicate de incalzire si racire cu un timp relativ mic pana la atingerea temperaturii dorite.

Cateva sfaturi legate de corelarea cu sistemele interioare ale instalatiilor termice:

  • Nu este recomandata utilizarea sistemelor de racire prin intermediul pardoselilor;
  • Pentru racirea eficienta la interior, o pompa de caldura functioneaza optim cu sisteme de racire prin tavan sau cu ventiloconvectoarelor;
  • In cazul utilizarii unor pompe de caldura numai cu racire pasiva, trebuie tinut cont de faptul ca racirea poate fi realizata doar intr-o perioada de timp mai indelungata;

Racire pasiva - racire directa

In cazul racirii pasive, pompa de circulatie este folosita pentru transferul apei reci in circuitul de incalzire. Astfel, caldura din casa este transportata catre exterior prin intermediul unui schimbator de caldura. Prin urmare, acest proces este denumit „racire naturala“. Racirea pasiva este deosebit de economica, deoarece se realizeaza fara functionarea compresorului. Acest tip de racire se aplica de obicei la pompele de caldura sol/ apa sau apa/ apa (pompa de caldura Thermalia vine cu optiunea de racire pasiva, iar cele doua trepte de putere determina o functionare optima, eficienta ridicata si durata mare de viata).

Racirea activa

Racirea activa este realizata prin comutarea reversibila a pompei de caldura. Aceasta se realizeaza prin inversarea circuitul de refrigerare intern. Functionarea efectiva a pompei de caldura este, intr-o maniera simplificata, transformata. Caldura este eliminata din cladire si eliberata in mediul inconjurator. Racirea activa este posibila, de exemplu, in cazul incalzirii prin pardoseala si prin ventiloconvectoare. Ventiloconvectoarele au un schimbator de caldura si un ventilator, putand fi utilizate in combinatie cu o pompa de caldura. Apa racita este alimentata in ventiloconvectoare prin intermediul pompei de caldura. Ventiloconvectoarele au o eficienta deosebit de ridicata, deoarece aerul din incapere este aspirat in mod activ. Aceasta varianta este optima, deoarece este posibila atat incalzirea, cat si racirea. Ventiloconvectoarele permit ca, in cazul utilizarii agentului termic de racire oferit de catre pompa de caldura, tot condensul rezultat sa fie evacuta. O pompa de caldura cu functie de racire activa este Belaria, care ofera cele mai eficiente rezultate datorita ajustarilor de putere.

Consumul de energie in domeniul cladirilor pentru incalzire si prepararea apei calde este foarte ridicat in Romania, comparativ cu consumurile inregistrate in alte tari ale Uniunii Europene. De aceea, alegerea unei solutii ecologice se poate dovedi cu atat mai avantajoasa in acest context.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum sa integrezi sistemele de ventilatie dupa renovarea casei Cum sa integrezi sistemele de ventilatie dupa renovarea casei
Sfaturi pentru realizarea cosului de fum Sfaturi pentru realizarea cosului de fum
Impactul Poluarii Aerului asupra Sanatatii Globale, studiu UNICEF Impactul Poluarii Aerului asupra Sanatatii Globale, studiu UNICEF
GetAir - afla mai multe despre sistemul premium de ventilatie descentralizata de la Altecovent GetAir - afla mai multe despre sistemul premium de ventilatie descentralizata de la Altecovent
Ventilatia descentralizata a cladirilor, o solutie optima pentru un aer curat si confortabil Ventilatia descentralizata a cladirilor, o solutie optima pentru un aer curat si confortabil
Hala cu ventilatie descentralizata sau centralizata? Un ghid care va ajuta sa decideti. Hala cu ventilatie descentralizata sau centralizata? Un ghid care va ajuta sa decideti.

Vezi mai multe articole