Poluarea este un fenomen global, care poate fi identificat in toate mediile de viata. Resursele de lupta impotriva acesteia sunt fie individuale, fie realizate la nivel de comunitate. Si cum nu putem renunta la stilul de viata din prezent pentru a locui in locuri ferite de poluare, putem in schimb, crea un mediu sanatos in propria casa prin folosirea unor mijloace simple, necostisitoare, cum ar fi purificatoarele de aer.
In aerul dintr-o casa exista particule materiale (praf, resturi organice rezultate prin descuamarile epidermei, parul animalelor), bacterii, virusi si acarieni, dar si poluanti gazosi. Acestia din urma sunt reprezentati de fumul de diverse origini, electrosmogul, compusii organici volatili degajati prin degradarea vopselurilor,a produselor de curatare, a pesticidelor si a adezivilor. Bolile alergice sau cu substrat atopic au o incidenta in crestere, cu declansare inca din perioada copilariei. O astfel de patologie poate fi intretinuta de spatii neaerisite, care inmagazineaza o cantitate crescuta de alergeni.
Categoria mijloacelor tehnice de indepartare a particulelor atmosferice daunatoare este variata, iar dispozitivele sunt grupate in functie de tipul poluantilor asupra carora sunt eficiente.
Particulele materiale cu potential alergen pot fi eliminate prin filtre mecanice sau electronice. Alergenii volatili, gazosi, sunt indepartati fie cu ajutorul filtrelor specifice (particulele toxice sunt retinute la trecerea prin filtru), fie prin distrugerea cu ajutorul ultravioletelor, a oxidarii fotocatalitice sau a generarii de ozon.
Purificatoarele de aer pentru intreaga casa actioneaza prin incarcarea particulelor cu forte electrostatice, urmata de atragerea acestira catre sistemul de filtrare. Modalitatea de prezentare variaza, de la cele plane, pana la filtre curbate. Conectarea se realizeaza intotdeauna la sistemul electric al casei.
Purificatoarele pentru o singura camera sunt de forma unor cutii, acoperite cu material plastic, care pot fi asezate direct pe podea sau pe masa si care sunt destinate eliminarii fumului de tigara, al polenului si a prafului. Nu sunt eficiente, in schimb, in ceea ce priveste eliminarea dioxidului de carbon, radonului si virusilor.
Filtrele de aer au avantajul ca nu emit ozon si isi pastreaza eficacitatea in indepartarea prafului, a polenului si a fumului (desigur, cu variatiuni pe o scara destul de larga). Cele mici sunt mai zgomotoase si solicita costuri de intretinere mai maru, prin consumul electric si prin schimbarea repetata a filtrelor.
Sistemele cu precipitare electrostatica au costuri de functionare reduse, dar emana ozon. Varianta cu ventilator este zgomotoasa la o intensitate inalta, insa cea fara ventilator este mai putin eficienta.
In cazul purificatoarelor de aer prin precipitare electrostatica, procesul este succedat de eliminarea unei cantitati variabile de ozon in aerul inspirat, desi acesta este necesar la nivelurile inalte ale atmosferei (tocmai pentru a asigura protectia impotriva razelor ultraviolete), la nivelul solului ozonul este un gaz iritant, nociv pentru caile respiratorii si cu potential de agravare a unor boli.
Poluarea aerului din interiorul casei se gaseste printre primii cinci factori de risc pe care mediul inconjurator ii furnizeaza asupra sanatatii. Calea naturala de eliminare a sursei de poluare este ventilarea cu aer liber din exterior, masura limitata, insa, de calitatea indoielnica a acestuia. Alternativa este reprezentata de dispozitivele interioare de purificare si de ventilare, care, asa cum am mentionat si anterior, au ca principal rol controlarea nivelului alergenilor respiratorii.
Comentarii
Nu exista comentarii.