on

Purificatorul de aer – De ce ai nevoie de unul si cum il alegi

25 octombrie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Poluarea este un fenomen global, care poate fi identificat in toate mediile de viata. Desi uneori tindem sa nu acordam o importanta prea mare poluarii, ea ne afecteaza sanatatea si ar trebui sa facem ceva in aceasta privinta.

Mediile noastre de lucru si de viata, desi par a fi organizate si sigure, sunt din ce in ce mai artificiale si incarcate cu elemente toxice. Mai mult decat atat, aerul din interior poate fi si de 5 ori mai toxic de cat cel de afara, din cauza lipsei de aer curat, dar si a materialelor si echipamentelor care ne fac viata mai usoara.

Cum putem beneficia de un aer mai curat in propria locuinta? Folosirea unui purificator de aer este solutie simpla care poate imbunatati semnificativ calitatea vietii noastre.

In aerul dintr-o casa exista diverse particule materiale, precum: praf, bacterii, virusi si acarieni, dar si poluanti gazosi. Acestia din urma sunt reprezentati de fumul de diverse origini, compusii organici volatili degajati prin degradarea vopselurilor, a produselor de curatare, a pesticidelor si a adezivilor. Toate aceste particule sunt daunatoare si ne pot afecta sanatatea, prin urmare folosirea unui purificator de aer este o variante deloc de neglijat.

De ce ai nevoie de un purificator de aer?

Purificatorul de aer va trece aerul din interiorul camerei in care este instalat prin niste filtre, captand particulele de praf, microbii, virusii, polenul, acarienii, fumul de tigara sau alte mirosuri neplacute, eliberand mai apoi in locuinta un aer mai curat.

Particulele materiale cu potential alergen pot fi eliminate prin filtre mecanice sau electronice. Alergenii volatili, gazosi, sunt indepartati fie cu ajutorul filtrelor specifice (particulele toxice sunt retinute la trecerea prin filtru), fie prin distrugerea cu ajutorul ultravioletelor, a oxidarii fotocatalitice sau a generarii de ozon.

In functie de tehnologiile incorporate, purificatorul de aer poate elimina din aerul din locuinta una sau mai multe grupe de elemente nocive pentru sanatate.

 

Cele mai utilizate tehnologii sunt:

Filtrele de aer

Filtrele de aer, cele mai simple forme de purificarea aerului, vor trece aerul printr-un material din spuma, bumbac, fibra de sticla etc. si vor retine particulele in functie de marimea lor. Cele mai eficiente filtre de pe piata sunt filtrele HEPA, acestea elimina peste 99,7% din particule de cel putin 0.3 microni. Filtrele pot elimina praful, polenul, sporii de mucegai, bacteriile, dar in schimb nu pot inlatura fumul, gazele, mirosurile sau germenii. Ele actioneaza doar local.

Daca optezi pentru o varianta de mici dimensiuni trebuie sa stii ca sunt mai zgomotoase si solicita costuri de intretinere mai mari, prin consumul electric si prin schimbarea repetata a filtrelor. Pentru o eficienta mai mare poti folosi si carbunele active (un material poros, capabil sa absoarba substante la nivel de molecula). Acesta nu are nici o putere in ceea ce priveste praful sau alte particule grele, in schimb poate retine fumul, gazele sau mirosurile neplacute.

Lampi germicide cu radiatie UV directa sau cu flux

Radiatia UV germicida este perfecta pentru sterilizarea aerului, prin eliminarea microorganismelor. Lampile ultravioleta sunt foarte eficiente atunci cand vine vorba de germeni, virusi, bacterii si fungi, dar nu au nici un efect asupra fumului, mirosurilor neplacute sau a gazelor.

Purificatoarele cu ionizare

Acestea folosesc suprafetele incarcate electric pentru a genera ioni de aer sau de gaz incarcati electric. Ionii se ataseaza de particulele de murdarie din aer, incarcandu-le electric. Astfel, ele sunt atrase electrostatic catre placutele colectoare. Purificatoarele cu ionizare pot fi cu sau fara ventilator, cele cu ventilator fiind, bineinteles, mai eficiente.

Purificatoarele cu ionizare sunt capabile sa indeparteze si cele mai mici particule din aer, chiar si cele de 0.01 microni. Dar nu pot indeparta mirosurile, germenii, fungi etc.

Generatoarele de ozon

Generatoarele de ozon produc cantitati mari de ozon, fiind foarte eficiente impotriva mirosurilor, chimicalelor si a bacteriilor, fumului, prafului s.a. Dar din cauza cantitatii mari de ozon produse sunt recomandate in camera goale, dupa incendii sau in camerele puternic infestate cu mucegai.

La ce trebuie sa fii atent atunci cand vrei sa alegi un purificator de aer?

Iti recomandam sa fii atent la nevoile tale, la stilul tau de viata etc. Prezenta animalelor, suprafata deservita, consumul de energie, nivelul de zgomot, debitul de aer sunt alti factori foarte importanti care trebuie sa ii ai in vedere atunci cand achizitionezi un purificator de aer.

Poluarea aerului din interiorul casei se gaseste printre primii cinci factori de risc pe care mediul inconjurator ii furnizeaza asupra sanatatii. Calea naturala de eliminare a sursei de poluare este ventilarea cu aer liber din exterior, masura limitata, insa, de calitatea indoielnica a acestuia. Alternativa este reprezentata de dispozitivele interioare de purificare si de ventilare, care, asa cum am mentionat si anterior, au ca principal rol controlarea nivelului alergenilor respiratorii si imbunatatirea calitatii vietii.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cele mai non-toxice metode de a curata locuinta: Partea a II-a Cele mai non-toxice metode de a curata locuinta: Partea a II-a
Sanatate pentru casa Sanatate pentru casa
Pot lampile UVC face diferenta in spitale? Pot lampile UVC face diferenta in spitale?
Alergie la praf? Metode de diminuare a prafului din casa Alergie la praf? Metode de diminuare a prafului din casa
Cele mai non-toxice metode de a curata locuinta: Partea I Cele mai non-toxice metode de a curata locuinta: Partea I
Cateva lucruri despre alunecarile de teren Cateva lucruri despre alunecarile de teren

Vezi mai multe articole