Ratele la unele credite in euro cresc cu 10 la suta

03 octombrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

» Unele credite in euro au inceput sa se scumpeasca din cauza majorarii costurilor bancare cu refinantarile externe.

» Economistii spun ca turbulentele financiare internationale urmeaza sa-si arate coltii si in Romania, franand creditarea.

» Bancile invoca schimbarile majore de pe piata monetara si le trimit clientilor noile grafice de rambursare a ratelor.

Unele banci, precum Volksbank, au inceput sa le trimita notificari clientilor privitoare la majorarea ratelor la creditele in euro, precum si noile grafice de rambursare. Alte banci, precum Banca Transilvania, au scumpit creditele in lei. Bancherii sustin ca decizia lor are drept cauza cresterea costurilor de refinantare.

Teoretic, ratele pot reveni la normal
La Volksbank, pentru un credit ipotecar de 36.000 de euro, pe 240 de luni, rata s-a majorat de la 329 la 361 de euro. Este deci vorba de majorari ale ratelor de 10%, suportate de creditati. "Urmare a cresterii costurilor de refinantare la nivel global, in ultimele 12 luni au survenit schimbari semnificative pe piata monetara, inclusiv in ceea ce priveste costurile de refinantare a bancilor din Europa, implicit a bancilor din Romania. Situatia a determinat majorarea atat a costurilor bancare directe cu aproximativ 1% (generate de cresterea continua a indicelui de referinta EURIBOR – in ultimii doi ani practic dublandu-se), cat si a costurilor bancare indirecte cu inca aproximativ 0,6% (in special a costurilor cu rezerva minima obligatorie). Pentru clienti, aceasta modificare va determina o marire a ratei dobanzii numai pentru creditele in euro cu 1,5% (pentru creditele cu garantii reale)", a anuntat Volksbank. Banca a tinut sa-si asigure clientii ca ratele de dobanda se vor diminua pana la nivelul lor initial, cand costurile vor reveni la o limita acceptabila. O alta banca specializata in imprumuturi imobiliare, Alpha Bank, da asigurari ca nu intentioneaza sa creasca marjele de dobanda si comisioanele creditelor in euro in urmatoarele 14 luni, ne-au transmis oficialii bancii. La Alpha Bank "marjele de dobanda si comisioanele nu au fost modificate", a precizat conducerea institutiei. "In cazul produselor de creditare oferite de Alpha Bank, dobanda este indexata la o rata tranzactionata international si stabilita obiectiv. Astfel, dobanzile se modifica in functie de cotatia EURIBOR, iar marjele de dobanda nu sunt modificate", a anuntat banca. In cazul unui credit de nevoi personale obtinut de la BCR, rata variaza de la 160 de euro, in septembrie, la 180 de euro in octombrie si la cate 175 de euro in urmatoarele luni, potrivit unui grafic de rambursare ajuns in posesia noastra. Cu toate acestea, BCR dezminte scumpirea creditelor in euro, insa nu precizeaza daca are in vedere o asemenea masura pe viitor.

Frana pentru credite
Economistul-sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, Erik Berglof, a apreciat recent ca turbulentele de pe pietele financiare mondiale vor lovi si Europa de Est, indeosebi in domeniul creditarii. Tarile cu un nivel ridicat al deficitului de cont curent precum Romania, Ungaria, Bulgaria etc. ar putea avea probleme de lichiditate pe termen scurt si o crestere a costurilor cu imprumuturile pe termen lung. Berglof a spus ca o constientizare a acestor riscuri ar putea aduce unele beneficii, prin incetinirea ritmului de expansiune a creditului: "O usoara incetinire ar putea fi un lucru bun pentru aceste state. Economiile lor, in special in cazul sectoarelor imobiliar si al constructiilor, au crescut mult prea repede, atingand uneori niveluri nesustenabile". Creditul neguvernamental din Romania se cifra, la finele lunii iulie 2007, la 17-18 miliarde de euro, fata de 6 miliarde de euro in 2004. Creditele in lei depaseau usor creditul in valuta, iar creditele pentru populatie erau preponderente.
"Ca urmare a crizelor financiare internationale, sursele externe de finantare ale bancilor romanesti s-au scumpit. Scumpindu-se, bancile au asteptat ca BNR sa reduca dobanda de politica monetara. Cum Banca Centrala nu a luat o astfel de decizie, preferand sa mentina dobanda la nivelul de 7%, bancile au inceput sa scumpeasca creditele pentru a nu-si vedea reduse profiturile", au afirmat surse din mediul bancar. Pe piata autohtona se resimte si spaima unor crize financiare internationale majore, care determina o reactie de incetinire a creditarii, prin cresterea ratei dobanzii, au mai precizat sursele citate. Surse din BNR au aratat insa ca pe piata bancara romaneasca o criza majora este aproape imposibil sa se produca, dat fiind ca anul trecut ponderea creditelor in PIB a fost de numai 27%.
O noua scumpire a creditelor in valuta s-ar putea produce la inceputul anului viitor. Ciprian Dascalu, senior economist la ING Bank, a estimat ca BNR ar putea majora in luna februarie rata dobanzii de politica monetara de la 7% la 7,5%. "Daca se anticipeaza acest lucru, este posibila scumpirea creditelor, insa prin modificarea unor costuri ascunse", a spus Dascalu.
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Complexuri rezidentiale cu 780 de apartamente Complexuri rezidentiale cu 780 de apartamente
Micul Targ de Design va avea loc pe 26 si 27 mai la Nod Makerspace Micul Targ de Design va avea loc pe 26 si 27 mai la Nod Makerspace
Descopera aromele bucatariei italiene cu Ingredientul Secret oferit de Electrolux Descopera aromele bucatariei italiene cu Ingredientul Secret oferit de Electrolux
Castelul Bran - pe locul 2 in lista Forbes a celor mai scumpe proprietati din lume Castelul Bran - pe locul 2 in lista Forbes a celor mai scumpe proprietati din lume
GARANTIE: Nu prinzi GARANTIE: Nu prinzi "Prima casa" fara o alta casa - 30 Iunie 2009
Orice tranzactie imobiliara de peste 10.000 euro va trebui raportata Oficiului pentru Prevenirea Spalarii Banilor Orice tranzactie imobiliara de peste 10.000 euro va trebui raportata Oficiului pentru Prevenirea Spalarii Banilor

Vezi mai multe articole