Investitorii de portofoliu vand apartamente cu 10-20% mai ieftine in aceleasi ansambluri. In plina criza imobiliara, developerii mai au de infruntat inca un obstacol: investitorii care au achizitionat apartamente pentru revanzare.
„98.000 euro pentru un apartament cu doua camere si 64.000 de euro pentru o garsoniera, in aceleasi proiecte rezidentiale in care preturile direct de la dezvoltatori sunt mai mari decat acestea”.
Asa suna anuntul unui investitor de proportii din imobiliarul autohton, Romania Invest. „Vindem mai ieftin decat dezvoltatorii cu 10 pana la 20 de procente, dar asta este situatia in momentul de fata - se poate schimba oricand, de la o luna la alta; dezvoltatorii au, teoretic, libertatea de a reduce preturile”, spune Nimrod Zvik, directorul de marketing al Be Igloo, compania care se ocupa de vanzarea celor 800 de apartamente din portofoliul Romania Invest.
Pana acum, sapte dintre aceste locuinte au fost contractate, dupa ce la jumatatea lunii martie a inceput campania de promovare.
„Avem 80 de apartamente gata de livrare si ne concentram eforturile sa le vindem pe acestea“, spune Zvik. La apartamentele cu data de livrare mai tarzie, vanzarea va incepe de-abia cand acestea vor fi foarte aproape de finalizare.
Strategia momentului, diminuarea profitului
Oferta Be Igloo nu este decat un exemplu al strategiilor aplicate de catre investitori pentru a vinde apartamentele pe care le au in portofoliu. Scaderea preturilor, prin diminuarea marjelor de profit, se dovedeste cea mai la indemana masura ce poate fi aplicata in conditiile actuale de piata.
Un alt investitor de proportii, compania canadiana care functioneaza acum sub brandul de Benevo, a venit cu un concept nou: acela de magazin de case. Unul dintre principalele atuuri consta in varietatea ofertei : 900 de apartamente in 13 proiecte imobiliare derulate in Bucuresti si Brasov.
Dezvoltatorii sunt optimisti
Care este pozitia developerilor in aceasta ofensiva a investitorilor? „In momentul de fata, nu avem o problema din punctul de vedere al investitorilor”, spune Romeo Cazanescu, director general Conarg Real Estate. Acesta precizeaza ca sub 5% dintre apartamentele contractate in cadrul complexului Rasarit de Soare au fost cumparate de catre investitori.
Ahmet Buyukhanli, presedintele Cosmopolis, nu-i considera pe investitori o amenintare. „Nu-i vad ca o concurenta. Dimpotriva, cooperez cu ei”, spune el. In definitiv, atat scopul sau, ca dezvoltator, cat si cel al investitorului, este acela de a vinde. Acesta este si motivul pentru care cele doua parti pot lucra impreuna in procesul de vanzare.
Din punctul de vedere al numarului de investitori, proiectul Cosmopolis se afla intr-o situatie relativ buna. „Din fericire, inca de la inceput am limitat accesul investitorilor in proiectele noastre, astfel incat nu avem un numar foarte mare in momentul de fata”, spune Buyukhanli. Astfel, 15% dintre cumparatorii din prima faza sunt intermediari, alaturi de circa 30% in cea de-a doua faza.
Paralela cu pietele internationale
In primul trimestru al anului, tranzactiile de investitii imobiliare la nivel european au scazut drastic. Potrivit unui raport al BNP Paribas Real Estate, in Milano volumul investitiilor s-a redus cu 8% comparativ cu primul trimestru din 2008.
In zona centrala a Parisului, volumul investitiilor a scazut cu 82% fata de primele trei luni ale anului 2008 .
Sursa: Adevarul
Comentarii
Nu exista comentarii.