Bulgarii sustin ca ofera profituri imobiliare mai mari, chiar daca Romania este mai atractiva pentru investitori.
Romania si Bulgaria concureaza pentru atragerea companiilor straine care vor sa-si extinda afacerile in estul Europei. „Companiile aleg Romania in locul Bulgariei pentru ca piata romaneasca este mai mare, iar aceasta tara a introdus inaintea Bulgariei reforme mai benefice privind taxele. De asemenea, in Romania exista reglementari mai flexibile privind constructiile, iar demararea lucrarilor se face mai repede“, afirma Deyan Kavrukov, presedintele fondului de investitii Bluehouse, citat de cotidianul „Sophia Echo“ in editia sa online. Potrivit acestuia, marile companii internationale aleg Bucurestiul pentru a se extinde in sud-estul Europei, fapt care a facut ca Sofia sa piarda o parte dintre „chiriasi“. „In Bulgaria, in viitorii trei ani se vor construi in jur de 640.000 de spatii noi de birouri si, chiar daca rata anuala de absorbtie ajunge la 90.000 mp, un numar semnificativ vor ramine vacante“, mai spune Kavrukov.
Randamentele anuale (yielduri) de pe piata imobiliara din Bulgaria sint mai mari decit cele din Romania, afirma un studiu recent realizat de UniCredit Bulbank, cea mai mare banca din Bulgaria. Statistica institutiei financiare arata ca atit in ceea ce priveste spatiile de birouri si centrele de retail, cit si in ceea ce priveste segmentul de proiecte logistice, diferentele ajung la un punct procentual. Randamentele mici arata o dezvoltare mai scazuta a ofertei pe diferite segmente de real estate si totodata un pret de vinzare mai mare, adica proprietati mai scumpe. Astfel, daca la noi yieldul la spatiile de birouri este situat in jurul a 6,5%, in Bulgaria, acesta ajunge la 7,5%. Diferente exista si pe segmentul centrelor de retail. Yieldul in acest caz este de 7,5 pentru Romania, in timp ce Bulgaria inregistreaza randamente de 8,5%. Si pe segmentul industrial Bulgaria sta mai bine la randamente decit noi, cu un raport de 9 la 8%.
Randamentele mai bune ale Bulgariei nu se vad nici in investitiile din retail. Retailerii internationali au investit pina in prezent aproximativ 31 de milioane de euro in Romania pentru construirea de centre comerciale cu o suprafata de 584.000 mp. Vecinii nostri bulgari nu stau atit de bine la investitiile pe zona de retail, acestea insumind 28,5 milioane de euro, potrivit companiei de consultanta imobiliara Cushman&Wakefield.
Yielduri in scadere
Comparativ cu Romania, tara vecina de la sud are randamente mai bune pe zona de real estate. Cu toate acestea, yieldurile sint in scadere, afirma specialistii. „Yieldurile au scazut in ultimii ani, insa piata imobiliara din Bulgaria reprezinta inca o investitie sigura, care poate oferi profituri satisfacatoare cu riscuri scazute“, spune Levon Hampartzoumian, directorul UniCredit Bulbank, citat de publicatia bulgara „Property Wise Bulgaria“. Acesta a mai afirmat ca boomul imobiliar s-a mai calmat si preturile se asteapta sa incetineasca cu 15-20% anual comparativ cu cresterea de 34% de anul trecut. Evolutia pietei imobiliare este considerata normala, iar modul in care s-au miscat preturile nu reprezinta o necunoscuta pentru specialisti. “Aceasta arata o maturizare a pietei. Nu exista riscul ca piata sa intre in colaps, iar discutia despre boom-ul din real-estate s-a bazat doar pe insinuari”, a mai spus Hampartzoumian.
Sursa: Cotidianul
Comentarii
Nu exista comentarii.