Reabilitare termica-romanii de la bloc, avantajati fata de romanii de la casa
04.03.2009
In conditiile in care costurile energiei termice sunt tot mai mari, un ajutor venit din partea statului pentru reabilitarea termica a locuintelor este binevenit. Totusi, nu toti cetatenii se bucura de aceeasi atentie din partea Guvernului. Statul contribuie cu 80% din costurile izolarii termice doar in cazul blocurilor de locuinte, nu si al caselor. La fel, subventia de 90% acordata pentru instalarea de panouri solare este valabila doar pentru institutii si asociatii de locatari.
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, Vasile Blaga, va supune Parlamentului un proiect de lege prin care va mari participarea statului la izolarea termica a blocurilor de locuinte. Potrivit acestui proiect, asociatiile de proprietari vor plati doar 20% din costul lucrarilor de izolare. 50% din suma va fi platita de Ministerul Dezvoltarii si Locuintei, iar restul de 30% ar urma sa fie suportat de administratia locala.
Pana acum, Guvernul, consiliile locale si asociatiile de proprietari participau in aceeasi masura la izolarea termica a blocurilor de locuinte, fiecare platind 33% din costul lucrarilor.
Potrivit agentiei NewsIn, Blaga a declarat vineri, la Pecica, in judetul Arad, ca fondurile alocate pentru izolarea termica sunt nelimitate. Totusi, acestea sunt destinate doar blocurilor de locuinte, nu si caselor. Astfel, doar persoanele care stau la bloc vor beneficia de acest ajutor din partea statului, desi o parte insemnata a populatiei locuieste la casa.
Romania "de la bloc" contra Romania "de la casa"
Potrivit datelor publicate de Liga Asociatiilor de Proprietari (Habitat), Romania detine cel mai mare numar de locuinte in blocuri de prefabricate dintre toate tarile Europei Centrale: 2,4 milioane apartamente.
In fiecare apartament locuieste, generic vorbind, o familie, constituita intr-o gospodarie.
Conform Institutului National de Statistica, prin gospodarie se intelege un grup de doua sau mai multe persoane, care in mod obisnuit locuiesc impreuna.
Acelasi Institut National de Statistica stabileste ca, in Romania, o familie este compusa in medie din 2,9 persoane.
Asadar, un simplu calcul estimativ arata ca in tara noastra circa 7 milioane de oameni ar locui in apartamente, la bloc. Adica aproximativ 33% din populatia totala a Romaniei.
Cu alte cuvinte, din banii de la bugetul de stat, ai tuturor, destinati de guvern reabilitarii locuintelor va beneficia doar un roman din trei, doar pentru faptul ca locuieste la bloc, si nu la casa.
5 miliarde de euro pentru 1,4 milioane de apartamente
La circa 58% din blocurile existente, adica 1,4 milioane de apartamente, construite inainte de anul 1985, sunt necesare investitii urgente de reabilitare si modernizare termotehnica, sustin reprezentantii Ligii Asociatiilor de Proprietari –Habitat, citati de NewsIn. Suma necesara pentru efectuarea acestor lucrari este de circa 5 miliarde de euro.
"Apreciind o medie de cheltuieli de 3600 de euro pe apartament pentru executarea lucrarilor de reabilitare termica, necesarul de investitii pentru cele 1,4 milioane de apartamente ce trebuie reabilitate de urgenta este de circa cinci miliarde euro. 37 % din alocatii pot proveni de la bugetul stat, adica 1,9 miliarde euro, 30 % din fonduri aprobate annual cu aceasta destinatie in bugetele locale si din alte surse legal constituite, inclusiv fonduri ale Uniunii Europene, adica 1,45 miliarde euro, iar 33 % din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari si din alte surse legal constituite, inclusiv fonduri ale Uniunii Europene, adica 1,65 miliarde euro", sustine presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari - Habitat, Mihai Mereuta.
Blaga este hotarat
Ministrul Dezvoltarii, Vasile Blaga, pare a fi nemultumit, in primul rand, de masura in care blocurile de locuinte au fost, pana acum, izolate termic.
"Este un proiect inceput din 2002, dar, din pacate, in toata tara s-au reabilitat termic doar 89 de blocuri, cu vreo 1.800 de apartamente. Noi ne propunem numai putin de 60.000 de apartamente. De aceea, modificam legislatia, vom aproba ordonanta de urgenta in Guvern. Modificarile substantiale prevad, pe de o parte, schimbarea raporturilor de finantare. Proprietarii vor plati numai 20 la suta din costul reabilitarii termice, 50 la suta si-o va asuma bugetul de stat si 30 la suta, consiliile locale, spune ministrul.
El a adaugat: “Vom simplifica procedurile de realizare a documentatiei tehnico-economice, va fi licitata la pachet si nu ca pana acum pe etape succesive care au dus la 2-3 ani termenele pentru realizarea docmentatiei, o sa marim numarul de experti necesari, pentru ca a fost un monopol de profesori universitari pe toate lucruri la minister, dar o sa acordam licente atatea cate vor fi nevoie“, a declarat Vasile Blaga.
Familiile sarace ar putea sa nu plateasca nimic
Ministrul Dezvoltarii a mai propus ca, in cazul in care primariile dispun de fonduri, sa plateasca si cei 20 la suta, care reprezinta contributia asociatiilor de proprietari. Acestea ar urma ca, intr-un termen scurt, sa isi primeasca banii inapoi, ca urmare a unor hotarari ale consiliilor locale.
„Dam posibilitatea ca acolo unde familiile nu pot plati, pentru ca sunt sarace, sa plateasca consiliul local cei 750 de euro, cam atat am ajuns noi la concluzia ca vor ajunge obligatiile financiare ale proprietarilor. Am ajuns la 3.000 de euro pe un apartament standard, cu 50 de metri patrati suprafata utila, intr-un bloc P + 4“, a precizat Blaga.
Ministrul Dezvoltarii a precizat ca in noul proiect va cere sa se realizeze obligatoriu izolarea exterioara a cladirilor, schimbarea geamurilor si a usilor, hidroizolare si altele.
"Vom cere sa se realizeze izolatii termice de calitate, ca dupa realizarea acestora consumul sa nu depaseasca 100 de Kw/h/mp/an si sa se incadreze in gradul A, cel mult B superior”, a declarat Vasile Blaga.
Sursa: Adevarul
Comentarii
Nu exista comentarii.