Etriere armaturi

Realizarea armaturilor partea 2 – Confectionarea etrierelor

13 aprilie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Otelul beton din care se realizeaza armaturile il cumperi sau iti este livrat sub forma de colac sau de bare cu lungimea standard de 12 metri.

Asta inseamna ca tu sau cei care iti construiesc casa trebuie sa taiati si sa indoiti otelul pentru a-l aduce la dimensiunile si formele de care aveti nevoie. Acest proces poarta denumirea de fasonare a otelului beton. E adevarat, astazi exista tot mai multe firme care fasoneaza otel, ceea ce inseamna ca poti sa dai o comanda si firma iti aduce direct pe santier cantitatea de care ai nevoie, gata prelucrata in formele si la dimensiunile prevazute in proiectul casei.

Ce sunt etrierele folosite in constructii?

Desi toata lumea ii numeste etrieri si s-a impamantenit aceasta denumire, termenul corect este ETRIERE. Etrierul este un element de armatura transversala care inconjoara armatura longitudinala de la constructiile de beton armat. Etrierele au rolul de a prelua eforturilor provenite din forta taietoare sau din torsiune.

Citeste si Definitii armaturi - partea 1 – informatii despre PC, OB si alte abrevieri din universul armaturilor

Confectionarea manuala a etrierelor

Deoarece otelul beton cu diametru ø6 sau ø8 il gasesti sub forma de colac, acesta trebuie indreptat cu ajutorul unui troliu, si abia apoi poate fi debitat. Atentie, in niciun caz sa nu folosesti un excavator sau un buldozer pentru a intinde si indrepta otelul. Intinderea cu un troliu trebuie realizata cu mare grija astfel incat otelului sa nu i se strice profilul iar alungirea maxima sa nu depaseasca 2 milimetri.

Dupa ce l-ai intins, indoi otelul beton pe masa cu dornuri. Miscarea trebuie sa fie lenta, fara socuri.

Legarea etrierelor

Dupa ce ai confectionat etrierele, trebuie sa le legi de barele longitudinale de PC52, folosind o sarma moale, neagra. Legarea se face la toate intersectiile dintre etriere si bare, cu ajutorul a 2 sarme. Se folosesc 2 sarme pentru siguranta. In cazul in care una cedeaza, va mai ramane cealalta. De obicei, etrierele se aseaza la o distanta de 15 centimetri, dar recomandarea noastra este sa respectati cu strictete specificatiile din proiect.

Episodul urmator va avea ca subiect armarea peretilor cu plasa sudata.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

3 aspecte de avut in vedere cand iti construiesti o casa 3 aspecte de avut in vedere cand iti construiesti o casa
Constructiile din zidarie si factorii care le deterioreaza Constructiile din zidarie si factorii care le deterioreaza
Ce trebuie sa stii cand construiesti o anexa intr-o zona inundabila Ce trebuie sa stii cand construiesti o anexa intr-o zona inundabila
Webinar | Eficienta energetica a sistemelor de umbrire automatizate Webinar | Eficienta energetica a sistemelor de umbrire automatizate
4 puncte cardinale - 4 sfaturi pentru pozitionarea casei 4 puncte cardinale - 4 sfaturi pentru pozitionarea casei
Cum sa ridici un zid de caramida Cum sa ridici un zid de caramida

Vezi mai multe articole