on

Reamenajarea Baii | Cat de des trebuie schimbate tevile, instalatia sanitara si termica?

22 aprilie, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Dincolo de faptul ca baia este un spatiu functional, pentru multi dintre noi este si un loc de relaxare. In ceea ce priveste designul acesteia, posibilitatile sunt nelimitate, iar dotarile si functiile aditionale pot fi adaptate in functie de dimensiunile incaperii si pot creste considerabil nivelul de confort al beneficiarului.

 

Te gandesti la o reamenajare a baii? Iata in continuare ce trebuie sa stii despre aceasta operatiune.

 

Mai intai de toate este important sa mentionam ca durata medie de utilizare a unei amenajari este de circa 10 ani, perioada nu este estimata doar din considerente de rezistenta a materialelor, finisajelor sau instalatiilor alese, ci si pentru ca dupa aceasta perioada apar, in general, materiale noi de o calitate superioara, dar si solutii de design inovative.

 

Cat de des trebuie schimbate tevile, instalatia sanitara si termica? Dar gresia si faianta?

 

Dincolo de necesitatea de a beneficia de un design modern sau de a reimprospata aspectul locuintei, schimbarea instalatiilor se poate face atunci cand apar si primele semne sau chiar probleme legate de rezistenta. Cu cat intarziem mai mult inlocuirea unui echipament defect sau a unei instalatii care nu mai functioneaza in mod corespunzator, cu atat ne asumam riscul unor evenimente neplacute si chiar a unor degradari de finisaje mult mai costisitoare decat echipamentul sau instalatiile in sine.

 

Pe de alta parte, este foarte posibil sa apara necesitatea instalarii unor noi obiecte sanitare ce trebuie conectate la instalatiile existente si de aici poate fi aleasa o solutie de modificare sau inlocuire partiala ori totala a instalatiilor. Este de preferat ca atunci cand luam decizia de a renova baia sa avem in vedere o refacere completa a instalatiilor sanitare si inlocuirea finisajelor, inclusiv a obiectelor sanitare din aceasta. In acest mod reinnoim total spatiul de baie si putem beneficia de o perioada de minim 10 ani pana la o noua reamenajare. In acesta perioada de minim 10 ani este putin probabil sa apara probleme la instalatii sau finisajele din baie, bineinteles in conditii in care lucrarea a fost realizata cel putin in conditii medii de calitate, atat in ceea ce priveste materialele si echipamentele alese, cat si montajul acestora. De cele mai multe ori nu materialele sunt problema principala, ci manopera neconforma sau alegerea unor solutii improprii. Un mester bun poate realiza o lucrare excelenta cu cele mai ieftine materiale si, chiar daca nu va fi un design deosebit, poate fi unul durabil. Prin urmare, chiar si atunci cand vorbim despre o operatiune de montare gresie, vorbim de produse si de o manopera de calitate.

 

De ce se desprind placile de faianta din baie? Descopera raspunsul aici.

 

Care sunt riscurile pe care o instalatie sanitara sau termica vechi le implica?

 

Instalatiile sanitare si termice pot functiona o perioada lunga de timp, insa durata de viata a acestora poate depinde atat de materialele folosite (ne referim aici la calitatea lor), de modul de punere in opera, dar si de conditiile de exploatare.

 

Instalatiile sanitare reprezinta un ansamblu de tevi, fitinguri si diverse armaturi de izolare sau reglare a debitului de fluid vehiculat. O alta componenta este reprezentata de sistemul de canalizare, de evacuare a apei uzate provenite de la chiuvete, lavoare, cabine si cazi de dus, vase de toaleta sau alte obiecte sanitare sau electrocasnice. Pentru sistemele deja existente in constructii exista riscuri specifice de aparitie a problemelor si acestea sunt reprezentate de:

- Aparitia porilor, fisurilor sau spargerea tevilor;

- Blocarea sau ruperea elementelor robinetilor de izolare;

- Infundarea sifoanelor sau tevilor de scurgere;

- Fisurarea sau spargerea sifoanelor de pardoseala;

- Colmatarea tevilor de apa sau agent termic, in special pe zonele cu fitinguri ce schimba directia de circulatie (coturi, teuri etc.);

- Obturarea elementilor corpurilor de incalzire (radiatoare), mai ales in cazul celor metalice;

- Ruginirea diferitelor componente metalice ale instalatiilor.

 

Cu cat amanam mai mult efectuarea reviziilor sau inlocuirea partilor de instalatii defecte, cu atat riscurile de producere a inundatiilor, dar si a altor probleme ce pot impiedica utilizarea normala a instalatiilor sanitare/termice, vor fi mai mari. Toate acestea vor influenta gradul de confort interior si pot duce la pagube insemnate atat asupra locuintei in care se afla aceste instalatii, cat si in cele invecinate (cazul blocurilor).

 

Vrei sa schimbi instalatia sanitara sau termica? Apeleaza la un instalator bucuresti cu experienta si cu recomandari din partea fostilor clienti.

 

Ne poate spune mirosul din baie daca defecta canalizarea sau daca e mucegai? Descopera raspunsul aici.

 

Cum efectuam mentenanta tevilor sau a placilor de ceramica pentru a-si pastra durata de viata

 

Atunci cand utilizam un placaj ceramic, cu gresie si faianta, alegem de la bun inceput o solutie cu intretinere minima. Acest tip de finisaj este cel mai prietenos cu personalul ce sigura curatenia sau cu gospodinele. Cu toate acestea, chiar si pe un finisaj ceramic pot sa apara anumite pete de murdarie care sa impuna un minim de intretinere. Acestea pete sunt reprezentate, in principal, de depunerea calcarului din apa (saruri de calciu si magneziu), petele albe si depunerilor solide de piatra de calcar. Ele se curata foarte usor, daca avem grija sa tratam suprafata ceramica cu solutii dedicate pentru menajul spatiilor de baie. O atentie deosebita trebuie acordata rosturilor dintre placi, caci acestea pot fi atacate cu usurinta de solutii chimice de curatare. Prin urmare, este recomandat ca inainte de utilizarea unei solutii de curatate pentru baie, sa se verifice rezistenta suprafetei la respectiva solutie pentru a nu degrada ori decolora finisajul. Pe suprafata rosturilor, mai ales daca chitul de rosturi utilizat nu este unul potrivit (impermeabil), pot sa apara pete de mucegai ce se pot curata cu solutii antimucegai, punctual.

 

Pentru mentenanta tevilor lucrarile ce se pot realiza tin mai mult de prevederea unor solutii de filtrare si curatarea periodica in cazul sistemelor de incalzire. Bineinteles, nu trebuie sa uitam si de verificarile tehnice obligatorii din 2 in 2 ani.

 

De asemenea, exista sisteme de filtrare ce impiedica patrundere apei la o calitate nepotrivita. Cel mai simplu filtru este cel cu sita ce asigura retinerea impuritatilor mecanice cu o granulatie de 100 microni, dar si alte filtre: pentru sedimente cu filtrare pana la 5 microni - bumbac, statii de dedurizare pentru eliminarea duritatii (calcarului) etc.. Pentru partea de instalatii de incalzire a aparut in ultima perioada un tip de filtru pentru impuritati metalice - filtru antimagnetita, acesta protejeaza instalatia prin colectarea tuturor impuritatilor metalice prin atragerea pe magnetul interior. Acesta necesita curatare la un interval de minim 6 luni.

 

Exista o ordine a operatiunilor de renovare din baie? Da, subiectul a fost dezbatut aici.

 

Iata o crapatura cu propriul ei drum! Desi gresia este “frumos-crapata”, modelul crapaturilor nu poate fi acceptat cu ușurinta, ca noutate!

 

Citeste si articolul Cand ar trebui sa te ocupi de reparatia acoperisului si cum alegi meseriasul potrivit pentru aceasta lucrare? si descopera cum te poate ajuta platforma Mesteri Locali sa gasesti cel mai priceput meserias pentru lucrarea ta.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Renovarea unei case din barne de lemn Renovarea unei case din barne de lemn
Zugravirea camerelor vechi Zugravirea camerelor vechi
Renovarea casei vechi; pregatiti-va! Renovarea casei vechi; pregatiti-va!
Primul pas intr-o renovare a interiorului casei Primul pas intr-o renovare a interiorului casei
Design interior: expertii ne spun ce se “poarta” in 2017 Design interior: expertii ne spun ce se “poarta” in 2017
Probleme care apar la finisarea suprafetelor: ce poti face pentru a le evita Probleme care apar la finisarea suprafetelor: ce poti face pentru a le evita

Vezi mai multe articole