Reamenajarea balconului (I)

10 octombrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Constatam pe zi ce trece o crestere a numarului celor care isi doresc o casa cu terasa si gradina. E adevarat, inca exista „fani” impatimiti ai apartamentului la bloc, insa romanii vad din ce in ce mai clar avantajele unei case pe pamânt. Specialistii Misiunea Casa au gândit o alternativa care sa impace cumva cele doua categorii de locatari, astfel ca si-au imaginat un balcon mai spatios amenajat ca o terasa. Intr-un astfel de spatiu, proprietarul poate ingriji flori si diverse alte plante decorative si se poate relaxa aproape la fel de bine ca intr-o gradina autentica. 

Reamenajarea pe etape
Confortul este foarte important, in mod categoric, si orice proprietar de apartament trebuie sa faca eforturi pentru a si-l imbunatati. Totusi, este bine ca oricine se gândeste sa investeasca in reamenajarea balconului sa cunoasca detaliile privind etapele de lucru si durata lor, pentru a-si calcula corect bugetul. Sa vedem cum s-au descurcat meseriasii nostri - poate veti gasi lucrari de care aveti nevoie si dumneavoastra.
Pentru inceput, au fost amorsati peretii, apoi s-au montat profile de soclu. In continuare, s-a executat placarea peretilor cu polistiren expandat, iar placile termoizolante s-au fixat in dubluri speciale. Intre timp, s-a putut amorsa pardoseala si lipi membrana hidroizolatoare pe planseu, dupa care acesta a necesitat termoizolarea cu polistiren extrudat. Peste straturile respective se toarna sapa clasica. Pentru armarea polistirenului de pe pereti a fost aplicata o plasa din fibra de sticla, apoi s-au amorsat peretii in scopul tencuirii. Soclul se tencuieste si el, iar la final pardoseala se acopera cu dale de cauciuc.
 
Termoizolarea nu e un moft
Conform statisticilor realizate in domeniu, mai mult de 3 sferturi din energia consumata de români pentru confortul unei locuinte este destinata exclusiv incalzirii. In acelasi timp, aflam ca mai mult de 30% din caldura produsa in casele noastre se elimina prin zidurile imobilelor fara termoizolatie. Exista si situatii când aceste pierderi depasesc cifra de 50%. Conteaza, desigur, si pozitia apartamentului (daca se afla la parter sau la ultimul etaj, pierderile sunt mai mari). Cine se gândeste sa apeleze la alternative mai ieftine de incalzire nu cauta unde trebuie. Mult mai practic ar fi sa se gaseasca solutii pentru eliminarea pierderilor.
Asta am incercat si noi in continuare, aplicând teoria la situatia de fata: am termoizolat peretii balconului la care lucram. Pentru aceasta, se impune consultarea unor specialisti care sa poata recomanda solutia potrivita. O astfel de varianta poate insemna o importanta economie de materiale. O termoizolare eficienta reduce pe cât posibil puntile termice formate intre exteriorul imobilului si interiorul acestuia. In afara de polistirenul extrudat si expandat, pentru termoizolari se mai folosesc: spuma poliuretanica, vata minerala, celuloza, lâna, cânepa etc. Inainte de a alege intre toate aceste variante, se va lua in calcul specificul climei zonei in care se realizeaza lucrarea. Din acest motiv, este indicat un studiu atent al proprietatilor tehnice ale fiecarui produs in parte. Un alt element important in aceasta ecuatie este combinarea corecta a elementelor unui termosistem. Unele produse nu sunt compatibile intre ele astfel ca, sfatul nostru este sa achizitionati toate aceste materiale de la acelasi producator.
 
Finisarea peretilor teresei
Pentru amenajarea aceasta am ales ca finisajul peretilor sa se realizeze cu tencuiala decorativa. Tencuiala din partea superioara a peretilor se driscuieste, spre deosebire de cea de pe soclu. O regula importanta de respectat este aceea ca tot peretele sa fie tencuit intr-o singura zi, intreruperile putând cauza diferente de culoare intre portiunile finisate in momente diferite.
Produsul folosit este o tencuiala acrilica granulata (3 mm), ce poate fi aplicata atât la exterior, cât si la interior. Suprafetele proaspat finisate nu trebuie stropite cu apa. Materialul preparat pentru tot peretele trebuie sa aiba aceeasi consistenta. Pentru a se evita intreruperea lucrului si formarea nadelor (urmelor inestetice), se recomanda aplicarea tencuielii in echipe de câte 2 muncitori. Conditiile de mediu optime pentru o lucrare de tencuire cu pasta decorativa includ o temperatura a aerului si a suprafetei cuprinsa intre +5ºC si +25ºC si o umiditate a aerului sub 80%. Nu se recomanda amestecarea materialului cu alte tencuieli, pigmenti, rasini ori mortare.
In ceea ce priveste soclul, acesta necesita o atentie speciala. Produsul folosit pentru finisarea lui este o tencuiala mozaicata cu o granulatie superioara celei folosite in partea superioara a zidurilor. In timpul mixarii produsului, se poate adauga o cantitate mica de apa, in scopul adaptarii consistentei. Nu se recomanda a se exagera cu surplusul de apa, deoarece se poate degrada materialul. Tencuiala se aplica intr-un singur strat, la grosimea granulelor. Nici aceasta tencuiala nu trebuie stropita cu apa sau intrerupta. Mediul propice pentru lucrare este unul uscat, la o temperatura si o umiditate echivalenta cu cea a tencuielii acrilice de mai sus. 
 
Pardoseala - o grija in minus
Planseul balconului, fiind expus actiunii intemperiilor, necesita un tratament aparte. Specialistii Misiunea Casa au cautat solutii pentru o izolare eficienta din punct de vedere termic, fonic si impotriva umezelii. Sistemul ales include mai multe straturi de materiale compatibile, având totusi roluri diferite. Am inceput cu un grund pe baza de cauciuc si bitum, folosit ca amorsa pentru membranele de etansare. De asemenea, pelicula astupa eventualele crapaturi din pardoseala si are o permeabilitate la vapori foarte redusa. Produsul poate fi diluat cu apa si se poate aplica si pe suprafete umede si reci. Unul dintre avantajele acestei solutii este faptul ca usureaza aderenta membranelor bituminoase autoadezive. Urmatoarea componenta a sistemului este membrana, ce poate fi lipita dupa numai 6 ore de la amorsare. Aceasta este flexibila si poate fi prelucrata la rece. Urmatorul strat izolator este polistirenul extrudat. Intre acesta si membrana bituminoasa se introduce o banda dublu adeziva care usureaza aderenta intre cele doua suprafete. Peste tot acest sistem se toarna o sapa clasica, intr-un strat de minimum 5 cm, care fixeaza temeinic termohidroizolatia.
Cum mesterii au ostenit, ne oprim aici cu demonstratia, urmând ca data viitoare sa continuam si sa desavârsim reamenajarea propusa.
 
Demonstratie
1. Pentru a delimita soclul de restul peretelui exterior, mesterii masoara si traseaza cotele, apoi
fixeaza in zid profilele din aluminiu cu ajutorul diblurilor si al holsuruburilor. Adezivul se aplica pe toata placa de polistiren, care se fixeaza prin presare.
2. Este bine ca polistirenul sa acopere intreaga suprafata a peretilor exteriori, pâna la limita cadrului usii cu doua canaturi.
3. Lipirea cu adeziv a polistirenului nu este suficienta. Fixarea suplimentara se face cu dibluri din plastic. Pentru aceasta, mai intâi se executa gauri...
4. ... apoi diblurile de fixare se introduc in zonele de intalnire a 2 sau 4 placi. Se utilizeaza 6-8 dibluri/mp, in functie de dimensiunile elementelor din polistiren.
5. Dupa ce rozeta se pozitioneaza avantajos, tija de plastic se loveste cu ciocanul, pentru o fixare prin expandare.
6. La pardoseala, am folosit o amorsa pe baza de cauciuc si bitum, cu o aderenta superioara. Pentru operatiune s-a folosit bidineaua.
7. Dupa uscarea amorsei, pe suprafata orizontala se aplica o membrana bituminoasa. Este un produs flexibil, care are un efect de hidroizolare instantaneu.
8. In curând, a trebuit aplicat polistirenul extrudat la pardoseala. Pentru a nu distruge hidroizolatia prin strapungere, la lipirea placilor se utilizeaza o banda dublu adeziva. 
9. Se indeparteaza pelicula de hârtia protectoare de pe banda si se aplica imediat - numai in aceste conditii termoizolatia va adera corespunzator.
10. In continuare, placile de polistiren se aplica pe planseu si se fixeaza prin presare insistenta.
11. In aceasta faza, pardoseala este gata izolata si pregatita pentru rigidizare si finisare.
12. Operatiunea ce urmeaza prevede turnarea unei sape semiumede deasupra termoizolatiei.
13. Cu un dreptar (sau gletiera) si cu un poloboc, materialul se poate intinde foarte usor, verificându-se periodic planeitatea suprafetei.
14. Pe suprafete mai mari se recomanda armarea sapei cu plasa metalica. Asa s-a procedat si in situatia de fata.
15. Pe soclu, se monteaza polistiren extrudat de mare densitate care are, de asemenea, rol termoizolant. Adezivul se aplica pe intradosul placii, cu o gletiera cu dinti.
16. Pasul urmator presupune asezarea placii cu adeziv pe suprafata-suport dupa ce, in prealabil, aceasta se taie la dimensiunile corespunzatoare. Alegerea unor modele de polistiren cu margini profilate asigura o mai buna continuitate a acoperirii.
17. Dupa incheierea acestei operatiuni, se poate trece la armarea si acoperirea peretilor balconului. Se aplica un strat de adeziv pentru polistiren, cu grosimea recomandata de producator.
18. Pasta se aplica uniform, pâna la nivelul tavanului, pe o suprafata cu latimea cel putin egala cu anvergura plasei din fibra de sticla. Este de preferat ca gletiera intrebuintata aici sa fie zimtata, pentru a putea ingloba plasa.
19. Plasa de armare se foloseste pentru a preveni aparitia fisurilor in dreptul imbinarilor dintre placi. Cea pe care am cumparat-o era comercializata sub forma de role de 50 m. La montare, plasele se suprapun cu 10 cm una peste cealalta.
20. Cu ajutorul marginii nezimtate a gletierei, se netezeste stratul de adeziv si se inglobeaza plasa.
21. Se continua astfel cu armarea, metru cu metru, materialul finisându-se in asa fel incât sa nu se observe suprafetele de imbinare.
22. In continuare, mesterii au acoperit peretii balconului. S-a folosit o tencuiala decorativa, acrilica, având o granulatie de 3 mm.
23. Inainte de a tencui soclul, suprafata acestuia a fost amorsata. S-a optat pentru o tencuiala mozaicata, cu o granulatie superioara celei folosite pentru pereti. Materialul acesta este rezistent la abraziune si la conditii atmosferice nefavorabile.
         
 
Balcon - AMENAJARI INTERIOARE 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Pentru o terasa exterioara, granit sau ardezie? Pentru o terasa exterioara, granit sau ardezie?
Gradina cu legume din balconul tau Gradina cu legume din balconul tau
Pregatirea balconului sau a terasei pentru vara Pregatirea balconului sau a terasei pentru vara
Bencomp Revigoreaza Designul Exterior cu Noua Gama de Culori pentru Profilele WPC Bencomp Revigoreaza Designul Exterior cu Noua Gama de Culori pentru Profilele WPC
Infiltratiile in acoperisul terasa. Unde apar si cauze Infiltratiile in acoperisul terasa. Unde apar si cauze
Hidroizolatie terasa circulabila Hidroizolatie terasa circulabila

Vezi mai multe articole