Preturile locuintelor au crescut in luna martie, dar specialistii avertizeaza ca totusi trebuie sa fim prudenti
Reprezentantii portalurilor imobiliare au anuntat ca la sfarsitul primului trimestru din acest an s-au inregistrat cateva cresteri in ceea ce privesc preturile locuintelor, dar acest lucru nu ar trebui sa agite foarte mult apele, deoarece este inca o perioada nesigura in care trebuie ca jucatorii din aceasta piata sa fie prudenti.
Desi primul trimestru este in general cunoscut ca fiind unul cu o activitate moderata, in care majoritatea jucatorilor au tendinta sa fie mai degraba pasivi, iata ca dupa un an 2009 foarte dificil, 2010 a inceput in forta, inceputul de an fiind dinamic prin prisma evolutiei preturilor. "Evolutia preturilor la apartamente in primul trimestru a fost oscilanta si foarte dinamica. Dupa scaderile din prima luna a anului care au confirmat previziunile specialistilor, preturile au revenit in martie, fiind foarte aproape de nivelul inregistrat la sfarsitul anului trecut. Ramane de vazut daca aceste preturi vor fi validate de cumparatori sau daca, dimpotriva, trendul de scadere se va relua si vom asista la noi minime in 2010", a declarat Adrian Erimescu, directorul general al websiteului “imobiliare”.
Scaderile de la inceputul anului, recuperate in luna martie
Potrivit indicelui imobiliare.ro, luna martie a venit in general cu cresteri de preturi la aproape toate categoriile imobiliare, astfel incat in multe cazuri preturile inregistrate la sfarsitul trimestrului 1 au revenit la acelasi nivel sau au depasit chiar valorile de la sfarsitul anului trecut. Si reprezentantii anunturiparticulari.ro au consemnat aceste cresteri. "Pentru prima data in ultimii doi ani, timp in care s-au inregistrat deprecieri masive ale valorilor locuintelor, iata ca in martie 2010 preturile imobilelor incep din nou sa creasca", se arata intr-un comunicat al anunturiparticulari.ro.
Dupa o scadere considerabila in prima jumatate a trimestrului I, indicele imobiliare.ro pentru luna februarie prezinta o valoare de 1.200 euro/mp de suprafata utila, preturile solicitate pentru apartamente au inceput sa creasca astfel incat valoarea inregistrata la sfarsitul primului trimestru este foarte apropiata de cea a lunii ianuarie (1.211 euro/mp in luna martie, fata de 1.213 euro/mp in luna ianuarie). Fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand pentru un metru patrat de suprafata utila, agentiile imobiliare si dezvoltatorii cereau 1.323 euro, se inregistreaza o diferenta de doar 8,5%.
La nivelul Capitalei s-au consemnat cresteri
In Capitala, valoarea indicelui imobiliare.ro pentru ultima luna a primului trimestru este in usoara scadere, -0,2%, fata de luna februarie, ajungand la valoarea de 1.298 euro/mp. Comparand valoarea lunii martie cu cea inregistrata la inceputul trimestrului, 1.315 euro/mp de suprafata utila, obtinem o scadere de doar 1,3%. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, diferenta este totusi una semnificativa: -12,1%. Scaderea este datorata evolutiei apartamentelor vechi care, spre deosebire de cele noi, s-au ieftinit constant in acest interval.
Potrivit anunturiparticulari.ro, daca in luna februarie, pretul mediu solicitat de catre proprietarii interesati sa-si vanda o garsoniera era de 42.303 euro, iata ca pretul mediu al lunii martie a crescut usor pana la 43.060 euro. "Cresterea de 1,79% reprezinta o premiera a acestor ultimi doi ani, si ne duce cu gandul la o posibila revenire a echilibrului pietei. O alta crestere notabila a fost reperata in cazul apartamentelor de doua camere, pretul acestora crescand cu 2,64% fata de luna precedenta, pana la un pret mediu de 68.145 euro, fata de 66.395 euro, pretul lunii februarie. Alte cresteri neasteptate, putem remarca de asemenea diferenta considerabila de 4,34% in plus a pretului mediu solicitat pentru apartamentele cu 4 camere. Se atinge in luna martie un pret mediu de 118.826 euro, fata de 113.887 euro in luna precedenta", se mai arata in comunicatul anunturiparticulari.ro. In acelasi timp, apartamentele cu 3 camere sunt singurele de pe piata care si-au pastrat trendul descendent, pretul lunii martie atingand nivelul de 92.803 euro, fata de 94.228 euro - pretul lunii precedente, ceea ce denota o scadere cu 1,51 % a pretului mediu solicitat initial de proprietari.
Pretul mediu cerut pentru apartamentele din ansamblurile rezidentiale noi din Bucuresti a trecut din nou peste pragul de 1.500 euro, ajungand la valoarea de 1.506 euro/mp de suprafata utila la sfarsitul primului trimestru, ceea ce reprezinta o crestere de 3,5% fata de luna precedenta, respectiv 3% fata de valoarea inregistrata la inceputul lunii ianuarie, 1.461 euro/mp. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile sunt cu 11,9% mai mici. Cea mai interesanta dinamica au avut-o apartamentele cu doua si trei camere al caror pret a crescut in martie cu 4,9%, respectiv 4,1% fata de luna februarie. Cu exceptia apartamentelor cu patru camere al caror pret a scazut cu 4,5% in primul trimestru, toate celelalte categorii afiseaza la sfarsitul trimestrului 1 valori mai mari fata de sfarsitul anului trecut.
Preturile locuintelor vechi bucurestene au scazut
Pretul apartamentelor vechi din Capitala a evoluat diferit fata de cele noi, valoarea indicelui imobiliare.ro inregistrand scaderi la toate categoriile in luna martie. Per ansamblu, pe parcursul primului trimestru, pretul mediu al apartamentelor vechi a scazut cu 2,2%, ajungand la finalul intervalului la valoarea de 1.241 euro/mp util. Surprinzatoare este evolutia preturilor apartamentelor vechi mari cu trei si patru camere al caror pret, desi a scazut in luna martie, se mentine mai ridicat cu 1,7%, respectiv 0,8% fata de valoarea inregistrata la sfarsitul anului trecut.
Sursa: Curierul national
Comentarii
Nu exista comentarii.