Redevco: Piata imobiliara este supraincalzita

21 septembrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Dezvoltatorul olandez Redevco, care detine proprietati cu o valoare de 6,9 mld. euro, va construi impreuna cu Euro Mediterranee Consulting (EMCT), dezvoltatorul Sun Plaza din Capitala, peste 10 mall-uri, in urma unei investitii totale de 500 mil. euro.
 
Proiectele comerciale dezvoltate de Redevco si EMCT tintesc orasele cu peste 100.000 de locuitori. Redevco va dezvolta proiecte de retail cu o suprafata de 25.000-100.000 de metri patrati prin firma Romanian Retail Development, realizata in joint-venture cu EMCT, dar intentioneaza sa achizitioneze si proiecte de birouri sau logistice in Capitala.

"Redevco va actiona pe piata locala ca dezvoltator, dar va face si asset management (n.r.- achizitii de proiecte si administrarea acestora), in masura in care vom gasi proiecte interesante la un pret convenabil. Piata imobiliara locala este supraincalzita, de aceea nu ne grabim si suntem dispusi sa asteptam chiar si cinci ani pentru a cumpara un centru de business", a declarat Jorg Bitzer, managing director al Redevco Central Europe.

Potrivit lui Bitzer, in Bucuresti se afla in derulare numeroase proiecte, iar principalul focus al Redevco vor fi orasele mari din tara. Insa, numarul ridicat de proiecte comerciale anuntate va conduce peste cativa ani la primele esecuri din acest sector. "Este prea devreme sa facem estimari, dar peste cinci ani ar putea aparea si primele esecuri de proiecte comerciale, asa cum s-a intamplat si pe pietele din centrul Europei. Spre exemplu, o mare parte din mall-urile construite in anii \'90 in Polonia, Cehia sau Slovacia nu mai exista sau si-au schimbat obiectul de activitate", explica Bitzer.

Potentialul pietei locale este dat de cresterea puterii de cumparare si de apetitul romanilor pentru cumparaturi, precum si de deficitul de centre comerciale.

"Romania are cel mai scazut procent de spatii in centre comerciale raportat la numarul de locuitori din Europa, situatie care atrage atat marii dezvoltatori, cat si retailerii de renume din Europa. Avem contracte semnate cu 2.700 de retaileri si probabil vom aduce o mare dintre ei si pe piata romaneasca", spune Bitzer.

Unul dintre brandurile care face parte din portofoliul grupului este lantul de magazine de imbracaminte C&A, parte a grupului Cofra, actionarul majoritar al dezvoltatorului Redevco.

"Mall-ul nu este neaparat ceea ce cumperi din magazine, este ceea ce povestesti celui care nu a fost acolo. Vrem sa construim centre comerciale care daca ar fi scoase din pamant si mutate la Londra sau Berlin sa aiba succes", spune Michael Richard, directorul general al EMCT. Olandezii de la Redevco, prezenti in 20 de tari din Europa, au inceput sa prospecteze piata romaneasca de real estate la jumatatea lui 2006, iar de la 1 ianuarie 2007 au deschis un birou la Bucuresti.

Euro Mediterranee Consulting (EMCT), companie infiintata in 1998, este un dezvoltator imobiliar cu un portofoliu ce include dezvoltarea de proiecte pentru Carrefour, Cora, Bricostore, Baumax, Mobexpert sau Mediagalaxy.

EMCT a participat ca promotor si dezvoltator in proiecte imobiliare cu o valoare de investitie de 210 milioane de euro care insumeaza 186.000 de metri patrati, la care se vor adauga 383.000 de metri pentru care s-au alocat 220 de milioane de euro.

Cel mai important proiect pe care il are in derulare EMCT este centrul comercial Sun Plaza in care divizia imobiliara a Erste Bank, Sparkassen Immobilien, detine 50% din proiect. Sun Plaza are o suprafata inchiriabila de 76.000 de metri patrati, implicand o investitie de aproximativ 150 de milioane de euro si va finalizat in toamna lui 2008.

In plus, EMCT dezvolta proiectul comercial Siret Plaza in Galati, care va avea 60.000 mp. Proiectul cuprinde un hipermarket Carrefour si 150 de magazine si va fi finalizat in 2009.

Compania Redevco Europe are sediul la Amsterdam si este parte a COFRA Holding (Elvetia) si detine unul dintre cele mai mari portofolii de retail real estate din Europa, alcatuit din peste 1.000 de proprietati, cu o valoare estimata la circa 6,9 miliarde de euro.
 
Sursa: Ziarul financiar

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Grupul Hornbach, crestere cu 4,9% a cifrei de afaceri, la 3,94 de miliarde de euro Grupul Hornbach, crestere cu 4,9% a cifrei de afaceri, la 3,94 de miliarde de euro
De Sarbatori gatesti rapid alaturi de Tefal De Sarbatori gatesti rapid alaturi de Tefal
2.000 de lei, schimbarea instalatiei electrice 2.000 de lei, schimbarea instalatiei electrice
Avem o noua poteca pentru ipoteca Avem o noua poteca pentru ipoteca
"Prima casa", daramata de chichite legislative - 16 Iulie 2009
Ce se intampla cand vecinii isi inchid repartitorul, iar tu nu - 19 Mai 2009 Ce se intampla cand vecinii isi inchid repartitorul, iar tu nu - 19 Mai 2009

Vezi mai multe articole