on

Refacerea unui acoperis – Tratament recomandat de specialisti

09 iunie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In foarte multe cazuri, inlocuirea unor elemente de constructie uzate este o solutie mai buna decat repararea acestora. Insa, din fericire, pentru cazurile in care posibilitatile materiale nu permit acest lucru, exista si solutii de resapare a portiunilor afectate ale unei constructii.

Un element recuperabil este tabla de acoperis, a carei viata poate fi prelungita cu macar 2 ani, dupa aplicarea unui tratament corespunzator. Ideea articolului ne-a venit in urma unei solicitari de la o cititoare, care ne-a cerut ajutorul in legatura cu refacerea invelitorii din tabla a unei biserici.

“Va rog sa ma ajutati in alegerea unei solutii corecte si de durata: tabla de tip Megaprofil plastisol de pe acoperisul unei biserici s-a deteriorat, in sensul ca pe aproximativ 50% din suprafata, stratul de plastic de la suprafata si inclusiv vopseaua s-au dus. Fiind vorba de o suprafata deteriorata mare de aproximativ 500 mp, ce sfaturi imi dati? Inlocuirea intregii table cu LINDAB nu se poate lua in calcul, fiind foarte costisitoare in acest moment. Se doreste refacerea prin curatarea intregii suprafete deteriorate si acoperirea cu o vopsea care sa tina mai mult de 2-3 ani. Exista solutii chimice speciale pentru indepartarea plasticului si a vopselei ramase sau se poate folosi pentru decapare sablarea cu nisip, urmata de o degresare cu diluant si vopsire in 2 straturi? Ce tip de vopsea se preteaza cel mai bine in acest caz?”, ne-a scris Doina V.

Cum rezolvarea propusa cititoarei noastre este aplicabila nu doar pentru biserica mai sus amintita, ci si in cazul altor tipuri de imobile, am ales sa facem publica si aceasta solutie oferita de specialistii nostri.

In primul rand, curatarea chimica a suprafetei nu este o varianta de luat in calcul, deoarece aceasta poate face mai mult rau decat bine. In plus, vopseaua veche nu trebuie neaparat indepartata. Pentru curatarea plasticului se poate apela la o metoda manuala: slefuirea sau sablarea. De retinut ca aceasta din urma este dificil de realizat pe acoperis. Dupa indepartarea plasticului ramas, acoperisul poate fi reparat cu ajutorul unei vopsele speciale, care este si foarte rezistenta. Se aplica un strat de grund in prealabil, iar apoi doua straturi de vopsea la interval de 12 ore.

Pentru situatii de acest gen, utilizarea unor solutii epoxi este varianta cea mai rezistenta din punct de vedere tehnic. Aceasta poate fi aplicata si fara grunduire prealabila, daca vopseaua este aplicata pe o suprafata deja vopsita. In cazul in care suprafata a fost sablata si s-a ajuns la luciul metalic, grunduirea devine necesara.

Garantia in cazul unui acoperis revopsit va fi, cel mai probabil, cuprinsa intre 6 si 12 luni, o perioada destul de scurta. Cu toate acestea, vopseaua poate rezista mai mult timp, dar totul depinde in mare masura de conditiile de mediu din zona in care se afla constructia si de calitatea lucrarii si a materialelor folosite.

Pentru mai multe raspunsuri la intrebari legate de invelitori, dar si despre alte operatiuni de amenajare interioara sau exterioara, Forumul Misiunea Casa sta oricand la dispozitia meseriasilor amatori si profesionisti: http://www.misiuneacasa.ro/forum/forum.php

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Acoperisul - sistemele parazapada Acoperisul - sistemele parazapada
Rufster lanseaza Nova, un nou model de tigla metalica Rufster lanseaza Nova, un nou model de tigla metalica
Despre ventilatie si sindrila: sfaturi de montare si recomandari de utilizare Despre ventilatie si sindrila: sfaturi de montare si recomandari de utilizare
Wetterbest – Sfaturi pentru un acoperis rezistent Wetterbest – Sfaturi pentru un acoperis rezistent
Importanta montarii corecte a parazapezilor pe acoperis Importanta montarii corecte a parazapezilor pe acoperis
Coama acoperișului – rol, tipuri, accesorii și montaj Coama acoperișului – rol, tipuri, accesorii și montaj

Vezi mai multe articole