Regie proprie sau firma?

12 septembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Achizitionarea unei case este o mica aventura, sistemul imobiliar nefiind pe deplin maturizat. Tratarea superficiala a unei astfel de intreprinderi poate transforma beneficiarul intr-o victima a speculantilor atat in ceea ce priveste valoarea tranzactiei, cat si legat de calitatea achizitiei. Fie ca este vorba de un apartament la bloc sau de o casa pe pamant, problemele ce pot aparea sunt valabile in ambele situatii iar acestea pot fi evitate daca beneficiarul se hotaraste sa-si construiasca singur o locuinta. Numai astfel, proprietarul isi poate impune propria viziune asupra proiectului, a materialelor de constructie utilizate si a finisajelor preferate. E adevarat ca exista si dezavantaje: beneficiarului ii raman pe cap cateva sarcini nu tocmai usoare, precum suportarea procesului de avizare si autorizare (costisitor si de durata) si alegerea constructorului.
 
Exista practic doua optiuni in ceea ce priveste selectarea constructorului: o firma de profil sau o echipa de meseriasi. Depinde ce isi doreste investitorul, daca pentru el incheierea unui contract ferm este mai importanta decat o cheltuiala, cel putin teoretic, mai redusa.
 
Cert este ca acesta va trebui sa se informeze cu atentie asupra argumentelor pro si contra, relative la aceste doua solutii. Numai dupa ce discuta cu persoane care au simtit pe pielea lor avantajele si dezavantajele celor doua posibilitati este bine sa se hotarasca daca va construi in regie proprie sau cu o firma autorizata. Practic, si intr-un caz si in celalalt, diferenta se va vedea la bani si calitate.
 
Loteria mesterilor 
 
Desi nu este normal intr-o societate concurentiala, reusita construirii unei case conform cu pretentiile initiale tine si de noroc. Daca proprietarul se hotaraste sa apeleze la o echipa de meseriasi, alegerea propriu-zisa devine uneori o loterie. Oricine prefera sa angajeze mesterii in functie de referintele primite de la alti beneficiari. Totusi, echipele competente au mai tot timpul angajamente, iar de multe ori proprietarii terenului pe care urmeaza a se construi nu au rabdare sa astepte cateva luni dupa o echipa cu referinte.
 
Astfel se intampla ca se da curs unor anunturi din ziar sau de pe internet si se prefera angajarea in regim de urgenta a unor muncitori fara lucrari in derulare. Initiativa este riscanta, iar rezultatul poate fi dezastruos, calitatea lucrarii avand de suferit foarte mult de pe urma acestei alegeri. In consecinta, beneficiarul angajeaza niste oameni pe care nu i-a vazut niciodata pana atunci si sta permanent cu indoiala ca poate oamenii aceia habar nu au sa tina in mana o mistrie. Il atrage insa pretul si este incantat de faptul ca muncitorii se pot apuca de lucru chiar de a doua zi.
 
Piata „gri” a fortei de munca
 
Pentru munca prestata, mesterii nu vor emite factura si nici garantie. Este aceasta o problema? Cu siguranta! Meseriasul isi va insusi banii fara a plati taxele la stat, iar eventualele erori de executie constatate dupa incheierea lucrarilor vor fi reparate din banii beneficiarului. Economia proprietarului de cel putin 19%, contravaloarea TVA-ului, poate avea grave consecinte.
 
Investitorul va trebui sa fie prezent permanent pe santier pentru a supraveghea respectarea proiectului si folosirea intocmai a materialelor prevazute de arhitect. Altfel, mesterii pot deveni si ei economi la materiale, surplusul rezultat fiind valorificat ulterior in favoarea lor. Daca betonul este mai slab calitativ iar otelul de armare insuficient, siguranta imobilului este in pericol. O alta solutie la aceasta problema ar fi si angajarea unui inspector de santier. Acesta are pregatirea profesionala necesara pentru a supraveghea calitatea lucrarii, asumandu-si totodata raspunderea pentru ea. Dar, atentie: nu angajati un inspector de santier recomandat de mesteri, sau unul care a mai colaborat cu ei. Acesta trebuie sa fie reprezentantul intereselor dumneavoastra.
 
O firma poate fi solutia
 
In cazul in care investitorul isi doreste o garantie pentru munca prestata si un contract ferm, el va apela la o firma de constructii. Pentru a obtine un pret bun insa, el va trebui sa compare mai multe oferte de preturi de la companii diferite. Astfel isi va face o imagine despre tarifele reale din piata si va putea alege in cunostinta de cauza. Nu va raportati doar la ofertele de pe internet - acestea au deseori costuri ascunse. E posibil ca o casa „la cheie” sa nu aiba broasca la care sa se potriveasca acea cheie, sau, mai rau, sa fie necesar sa inlocuiti produsele de aparataj (prize, intrerupatoare) ori chiar finisajele (gresie, faianta, vopsele). Lucrurile vor fi mult mai clare in urma unei discutii cu reprezentantul firmei.
 
Pretul de pornire va fi mai mare decat cel cerut de mesteri. Constructorii autorizati practica tarife cuprinse intre 180 si 300 euro/mp + TVA pentru o casa la rosu, sau 400-550 euro/mp + TVA pentru o constructie la cheie. In pret sunt incluse si materialele. Daca proprietarul prefera sa achizitioneze el materialele, tariful perceput de o firma pentru manopera va fi de 50-60 euro/mp +TVA, pentru o locuinta la rosu.
 
Alegerea unui diriginte de santier
 
Pentru un control mai strict al calitatii lucrarilor poate fi angajat si aici un diriginte de santier. Acesta va asigura colaborarea dintre proprietar, arhitect si constructor, asigurandu-se de respectarea parametrilor inscrisi in proiect. El poate verifica si aviza si platile catre firma de constructii sau comerciantii de materiale. Pentru fiecare faza de constructie el va face receptia si va incheia procese-verbale. Dirigintele nu trebuie sa fie angajat al firmei de constructii, altfel prezenta lui nu-si mai are rostul. Trebuie sa fie o persoana neutra, interesata doar de calitatea lucrarii.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Dreptul de proprietate Dreptul de proprietate
Tu stii ce prevede legea Asociatiilor de proprietari? Partea I Tu stii ce prevede legea Asociatiilor de proprietari? Partea I
Verificarea online a cadastrului = economie semnificativa de timp Verificarea online a cadastrului = economie semnificativa de timp
Amenzi pentru neasigurarea locuintei Amenzi pentru neasigurarea locuintei
POT si CUT Diferente POT si CUT Diferente
Ce este POT si ce este CUT Ce este POT si ce este CUT

Vezi mai multe articole