Locuintele actuale necesita utilizarea instalatiilor de aer conditionat, cel putin pe perioada verilor caniculare sau perioadelor de tranzit dintre anotimpuri, atunci cand utilizarea altor surse de racire/incalzire nu este posibila.
In plus aceste aparate de climatizare sunt dotate cu functii suplimentare, de exemplu dezumidificarea aerului interior, utila pentru casele predispuse la umiditate excesiva.
Montarea aparatului de aer conditionat este realizata de catre firme specializate, fiind o conditie de acordare a garantiei oferite de producator. Totusi, pentru ca aerul conditionat este instalat pentru locuinta fiecaruia dintre noi, o informare minima privind cateva reguli de baza privind amplasarea si montarea trebuie cunoscute pentru a optimiza aceste operatiuni si a evita anumite aspecte ce ulterior nu se pot remedia decat cu costuri si deranj semnificative.
Alegerea pozitiei de instalare si numarul unitatilor
Spatiile locative sunt impartite in mod diferit, fiind constituite din incaperi distincte, ce nu comunica foarte usor una cu cealalta din punct de vedere al circulatiei aerului la interior. Din aceasta cauza, de multe ori se ajunge la imposibilitatea de a climatiza interiorul cu un numar minim de unitati de climatizare, fiind necesar sa instalam cate o unitate pentru fiecare camera. Solutia de instalare a unei unitati mai mari pe o zona centrala, de regula un hol, nu este o varianta recomandata si nu va functiona asa cum s-ar dori tocmai datorita slabei circulatii a aerului de care aminteam anterior. Vom ajunge sa racim puternic un hol iar in camere se va resimti foarte putin, tiompin care pe hol avem instalat un aparat supradimensionat raportat la spatiul primar racit de aparat – holul cu volum mic. Rezulta astfel o functionare anormala a aparatului de climatizare,consumuri mari si rezultate reduse la intregul volum al incaperilor.
Prin urmare, recomandarea instalarii aparatul de aer conditionat intr-una din camere, in functie de orientarea fata de punctele cardinale (camera cu fereastra spre sud sau vest va fi cea mai calduroasa vara), timpul petrecut in camera, sensibilitatea persoanelor din camera va deveni perfect justificata si trebuie sa analizati fiecare situatie in parte inainte de a alege efectiv modalitatea de climatizare.
Alegerea locului de montaj la interior
Amplasarea unitatilor interioare si exterioare trebuie realizata cat mai bine si acest lucru tine de caracteristicile fiecarui apartament, in caz contrar ne putem confrunta cu disfunctionalitati sau alte fenomene cum ar fi zgomotul excesiv, uzura rapida a unitatilor etc.
Din acest punct de vedere, pozitia unitatii interioare a aerului conditionat este importanta pentru ca functionarea acesteia sa fie optima si in acelasi timp sa nu deranjeze intr-o masura semnificativa persoanele din camera. Montarea orizontala a acestei unitati este obligatorie si aceasta permite scurgerea condensului din aparat. Dirijarea fluxului de aer se poate face limitat cu ajutorul deflectoarelelo reglabile ale aparatului, putand indrepta de preferinta aerul catre tavan si catre ferestre, locul din care vom avea intotdeauna aport energetic sau pierdere de caldura, in functie de sezonul in care ne aflam (vara sau iarna). Asadar, fluxul de aer nu trebuie sa fie directionat catre utilizatorii, in acest fel evitam disconfortul maxim pe care il poate crea acest climatizor.
Din punct de vedere al distantei de ampalsare fata de tavan, se va respecta o distanta minima fata de acesta de minim 10 cm si maxim 20-30 cm.
Peretele pe care se prinde efectiv unitatea interioara trebuie sa fie suficient de solid si rezistent, in caz contrar putem avea vibratii excesive ce deranjeaza atat prin zgomot dar afecteaza si componentele unitatii in functionare. Unitatea interioara produce in mod normal condens, acesta fiind evacuat in exterioar cu ajutorul unui tub de drenare. Pentru functionarea corecta a scurgerii, panta acestui tub este absolut necesara.
Sursa poza: ezhomeservices.in
Comentarii
Nu exista comentarii.