on

Renovare mansarda – Proiectul unui forumist

09 aprilie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Indiferent ca apelezi la profesionisti sau vrei sa te apuci singur de renovarea unei locuinte, acest proiect presupune un angajament serios. Parintele_Azarie, forumist incepator Misiunea Casa, a inceput in iunie 2017, renovarea unui imobil construit in 1900. Te invitam sa citesti in continuare si sa descoperi cum a evoluat proiectul in tot acest timp.

Parintele_Azarie: Buna ziua, Sunt in procesul de a renova o mansarda dintr-un imobil vechi (perioada interbelica), cu doua niveluri, intr-o stare relativ buna.

In clipa de fata, urmeaza sa refac baia, care a fost inundata in urma cu un an. In aceasta baie nu exista gresie, pardoseala fiind cea veche - un fel de mortar aplicat peste structura de lemn din care e alcatuita podeaua (inainte de inundatie avea linoleum).

Acest lucru prezinta mai multe probleme: sapa este denivelata si inclinata, nu are niciun fel de impermeabilitate, si are un aspect neplacut.

Planul meu este sa torn o sapa autonivelanta peste aceasta pardoseala, dupa care sa aplic o vopsea impermeabila pentru podele.

Am urmatoarele intrebari:

1. Tinand cont ca este vorba de o podea veche, din grinzi de lemn, asa cum au majoritatea caselor din acea perioada, cat de sigur este sa torn o sapa autonivelanta, din punct de vedere al sarcinii? Suprafata este de aproximativ 4,5 metri patrati si am calculat ca mi-ar trebui vreo 2 saci de 25 kg. Este un aspect care sa aiba vreo importanta? Podeaua nu e subreda, dar vibreaza cand calci mai apasat.

2. Sapa actuala este destul de denivelata si inclinata, cu o diferenta de nivel ce depaseste 3 cm, apreciez eu. In cazul acesta, imi imaginez ca sapa pe care o torn se va strange in acea zona. Cum as putea proceda in cazul acesta? As putea turna mai multe straturi, pana ajunge totul la nivel?

Am citit in descrierea unei sape urmatorul lucru: Pentru repararea denivelarilor mai mari de 1 cm se va prepara Primus AutoNivelant in amestec cu 30% nisip cuartos de 1 mm. Aceasta operatie se va executa in ziua anterioara turnarii. Ce inseamna asta? Denivelarile mari pot fi egalizate cu un amestec de sapa autonivelanta si nisip, dupa care sa se toarne sapa autonivelanta propriu-zisa?

3. Stiu ca este nevoie de amorsarea suprafetei, inainte de aplicarea sapei autonivelante. In afara de aceasta amorsa, mai trebuie pus ceva?

4. Ca sa realizez un fel de hidroizolatie a podelei, tinand cont de faptul ca nu voi pune gresie?

5. Si peretii trebuie reparati, deoarece in multe locuri vopseaua si tencuiala se iau. Ideea mea e sa dau jos stratul de vopsea si tencuiala, acolo unde e cazul, dupa care sa gletuiesc peretii. Am inteles ca si pentru asta trebuie amorsa - este vorba de o amorsa anume? Sau pot folosi o amorsa generala? Tinand cont ca e vorba de materiale vechi (atat vopseaua, cat si tencuiala), ar putea exista vreo problema in momentul in care gletuiesc, in sensul ca noul glet sa nu prinda?

Coby: Eu as zice altceva:

- Scos toata sapa sau mortarul sau ce e acolo;
- Caroiaj perpendicular pus des pt placarea cu osb;
- Podit cu osb 3 de 18-22;
- Montat membrana hidroizolanta autoadeziva;
- Aplicat finisaj.

La pereti, razuiti de vopseaua veche, reparat, glet, amorsa si o vopsea lavabila cu teflon.

Specialistul MC: Pentru baie:

- Curatati pardoseala prin slefuire mecanica pentru a elimina orice material cu aderenta scazuta;
- Aplicati doua straturi de pasta hidroizolanta Ceresit CL50 (CL51), intre straturi pe muchia dintre perete si pardoseala aplicati banda de etansare Ceresit Cl152;
- Montati gresia si plinta din gresie cu adezivul flexibil Ceresit CM16 aducand totul la acelasi nivel din grosimea adezivului aplicat;
- Chituiti placile ceramice cu chitul aquastatic Ceresit CE40.

Pentru atelier:

- Indepartati materialele putrezite si reparati golurile cu polistiren extrudat;
- Intindeti o folie de polietilena mai groasa peste pardoseaua existenta;
- Montati placi OSB3 de 12 (15) mm;
- Folie pentru parchet de 3 mm grosime;
- Parchet laminat trafic greu;

Mai simplu si mai rezistent nu se poate.

Parintele_Azarie: Am revenit cu niste intrebari. In partea de atelier, pana la urma, am ajuns sa scot intreaga dusumea si am putut intelege mai bine structura planseului. Este vorba de grinzi de 80x100, dispuse de-a lungul camerei, cu un pas de 60 cm. Intre ele s-a pus pamant drept umplutura (casa e din 1900, nu perioada interbelica, asa cum credeam initial. Am scos acest pamant pana am dat de o suprafata din mortar, iar acum am un spatiu intre 2 si 5 cm pana la fata grinzilor. Intrebarea mea e, pot umple acest spatiu cu polistiren extrudat, iar apoi sa montez placi osb peste grinzi, peste care sa pun parchet laminat? Ma gandeam la polistiren in ideea de a inlocui pamantul si de a oferi un suport osb-ului. Imi fac griji in privinta focului. Este o solutie buna?

Asa arata podeaua, in clipa de fata:

Specialistul MC: Cel mai bine ar fi sa umpleti spatiul dintre grinzi cu vata minerala dupa care aplicati o folie de polietilena si placati cu OSB3 de minim 14 mm grosime. Peste placile OSB3 intindeti folia pentru parchet si montati parchetul laminat.

Parintele_Azarie: Dupa un an de zile, am fost nevoiti sa decopertam planseul sufrageriei pentru ca au fost infiltratii de la acoperis, care au ajuns pana la vecinii de jos. Vecinii de jos sunt in plin proces de renovare, asa ca am hotarat sa profit de moment si sa ne consolidam si noi planseele (caci trepidau puternic cand paseai), lucru pentru care as avea nevoie de parerile si sfaturile dumneavoastra.

Planseul actual este compus din grinzi cu lungimi cuprinse intre 4,5 si 3 m, incaperea avand o forma neregulata. Pasul dintre ele este de cca 60 cm, iar dimensiunea lor este de 9x20 cm. Doua grinzi, cele dinspre zidul exterior, au fost afectate de apa si trebuie neaparat sa le consolidez. Celelalte, par a fi intr-o stare buna, dar pentru pacea mea sufleteasca, vreau sa le intaresc si pe ele. M-am gandit sa fac asta folosind dulapi de 5x20 pe care sa-i pun pe de-o parte si de alta a grinzilor, de care sa-i prind cu suruburi si piulite. Insa, am cateva probleme:

1. Prima grinda, este lipita de zid, iar acolo nu pot decat sa pun un singur dulap. Ar afecta intr-un fel lucrul asta?

2. Intr-un capat al grinzilor nu am de ce sa sprijin dulapii, grinda intrand in zid, fara spatiu alaturat care sa-mi permita sa introduc dulapul, ceea ce ar insemna sa ma opresc cu el la fata peretelui. Ma gandeam sa prind un suport din otel de caramida, pe care sa sprijin dulapii. E nevoie de asa ceva? Sau ii pot lasa doar prinsi de grinda, terminandu-se in zid?

Cum as putea sa consolidez grinzile, astfel incat sa nu fie prea costisitor, dar sa-mi ofere siguranta? Am optat pentru varianta cu dulapii tocmai datorita acestui lucru.

Un alt lucru la care ma mai gandeam, complementar dulapilor, e sa pun elemente de rigidizare intre grinzi. Credeti ca ar fi bine? Sau e ceva inutil?

Tymotyman: Dupa cate se vede in poze partea de jos a grinzilor este folosita, adica daca puneti dulapi se va ridica planseul. In acest caz este folositor sa puneti acele elemente intre dulapi.De preferat sa folositi si holzsuruburi. In timp se slabesc piulitele.De asemenea ar fi util sa faceti in zid loc langa grinzi sa introduceti un pic dulapii. Dupa consolidare folositi placi osb 3 mai groase si prindeti tot in holzsuruburi.

Parintele_Azarie: Va multumesc! In clipa in care vom incepe lucrarile, vom scoate podina aia, astfel incat sa consolidam grinda pe toata adancimea ei. Ma gandeam sa folosim si un adeziv pentru constructii. Ar fi indicat, sau nu e necesar, daca urmeaza sa prindem totul cu suruburi si holzsuruburi?

Ati putea sa-mi spuneti la ce distanta e indicat sa pun suruburile si holzsuruburile? Imi este teama sa nu dau gauri inutile in grinda.

Specialistul MC: In mod normal un planseu din grinzi de 9x20 dispuse la 60 cm nu ar trebui sa trepideze, banuiesc ca starea lor este foarte precara si multe dintre ele sunt degradate. Verificati prin razuire cu un cui daca raman urme vizibile, adanci, pe lemn. Daca raman urme adanci atunci masa de lemn a inceput sa putrezeasca.

Pentru consolidare utilizati dulapi din lemn de 25x20 din esenta tare pe care ii fixati cu autofiletante pentru lemn si prin lipire cu un adeziv D3 pentru lemn (aracet).

Suruburile autofiletante se fixeaza in zigzac in asa fel incat intre suruburi sa aveti un maxim de 20 cm.

Parintele_Azarie: Va multumesc frumos pentru raspunsuri. Intre timp, a trebuit sa decopertez baia, unde grinzile erau mancate de carii, iar una dintre ele s-a si rupt. In baie situatia e un pic mai simpla, la prima vedere. Intr-o parte se pare ca am o centura de beton, iar in celalalt capat este zid, la care am acces de deasupra. Problema e ca acolo se sprijina direct pe caramida, asa ca m-am gandit sa fac in felul urmator - sa acopar suprafata cu un strat de mortar epoxidic de cca 1 cm grosime, peste care sa pun o placa perforata de otel, ca sa fac o talpa pentru grinda. As fi facut cum a sugerat domnul Tymotyman, dar stiu ca trebuie sa astept ceva timp pana sa matureaza cimentul. Cum vi se pare solutia mea?

De asemenea, am cumparat o amorsa bituminoasa, la recomandarea vanzatorului, caruia i-am expus problema mea. Acum mi-am dat seama ca e doar o amorsa... o pot folosi? Sau e mai bine sa cumpar ceva de genul acesta, tinand cont ca as vrea sa incastrez dupa aceea cu mortar? 

Proiectul este inca in desfasurare. Poti citi intreaga conversatie aici.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Vreau sa transform podul in mansarda. Se poate? Vreau sa transform podul in mansarda. Se poate?
Ce trebuie sa stii despre rulourile opace din colectia Colour By You de la VELUX Ce trebuie sa stii despre rulourile opace din colectia Colour By You de la VELUX
Pot fi ferestrele de mansarda inteligente? Da, daca sunt de la VELUX! Pot fi ferestrele de mansarda inteligente? Da, daca sunt de la VELUX!
Vata de sticla vs vata bazaltica: avantaje, dezavantaje si “rezistenta” la rozatoare Vata de sticla vs vata bazaltica: avantaje, dezavantaje si “rezistenta” la rozatoare
Amenajarea mansardei: o baie luminoasa si confortabila intr-un spatiu redus Amenajarea mansardei: o baie luminoasa si confortabila intr-un spatiu redus
Sfaturi de izolare a mansardei: “Bariera de vapori se monteaza cu aluminiul in sus sau in jos?” Sfaturi de izolare a mansardei: “Bariera de vapori se monteaza cu aluminiul in sus sau in jos?”

Vezi mai multe articole