renovare apartament iarna

Renovarea apartamentului iarna – o idee buna sau nu?

01 februarie, 2013

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Sa-ti renovezi sau sa nu-ti renovezi apartamentul iarna? Aceasta-i intrebarea. Stim ca in sezonul rece mana de lucru este mai ieftina pentru ca nu prea exista cerere pentru lucrari, din acest motiv unii sunt tentati sa realizeze renovarea in aceasta perioada. Raspunsul este “da”, in general poti sa-ti renovezi apartamentul si in timpul iernii, dar ar fi mai bine sa nu o faci. Motivul este simplu: datorita temperaturilor scazute si a umiditatii ridicate, timpul de uscare a betoanelor, sapelor, gleturilor etc se va face intr-un timp dublu fata de perioada verii, iar rezultatul s-ar putea sa nu fie tocmai cel scontat.

Daca totusi va incumetati sa renovati iarna, este bine sa tineti cont de cateva aspecte. Apartamentul trebuie sa fie incalzit si termoizolat pe exterior. Daca peretele este rece, indiferent daca tencuiesti, gletuiesti sau zugravesti, apa din materialele pe care le intinzi pe perete va ingheta si in felul acesta lucrarea va fi compromisa.

Montarea parchetului in timpul iernii este o decizie greu de luat. In special pentru parchetul masiv, producatorii recomanda ca acesta sa stea pana la 6 luni in casa, inainte sa fie montat, iar cele 6 luni sa fie alese pe o perioada cu diferente cat mai mici de temperatura. In caz contrar, parchetul se poate umfla din cauza umezelii din propria ta casa, lucru care ar putea compromite intreaga lucrare.

Este foarte bine sa ai o aeroterma puternica sau chiar un tun de caldura pe care sa-l folosesti din plin pentru a realiza mai repede uscarea tencuielii sau zugravelii.

Un aspect pe care nu-l constientizeaza foarte multi atunci cand se apuca de o asemenea lucrare iarna este aerisirea locuintei. Cand vopsesti, cand gletuiesti, cand aplici tapet sau atunci cand cureti peretii, se creeaza premisele necesare aerisirii, cu atat mai mult cu cat daca pe perioada renovarii apartamentul este locuit. Iar aerisirea, din punct de vedere problematic, inseamna un singur lucru: temperaturi scazute in apartament.

Daca nu ai posibilitatea sa incalzesti corespunzator incaperile unde se desfasoara anumite lucrari, trebuie sa folosesti materiale special concepute pentru asemenea conditii. Exista adezivi pentru gresie si faianta rezistenti la inghet-dezghet, care pot fi folositi pana la temperaturi de -5ºC, precum si spuma poliuretanica de iarna.

Nu uita, este obligatoriu sa sistezi lucrarile atunci cand temperatura scade sub -5ºC, chiar daca folosesti materiale special concepute pentru punerea in opera la temperaturi scazute.

In concluzie, renovarea apartamentului in timpul iernii iti va aduce cateva batai de cap in plus. Poti renova apartamentul si iarna, dar trebuie sa o faci cu mai mare atentie, cu materiale speciale si cu bagare de seama la conditiile meteorologice.

Adauga un comentariu


3 Comentarii

Sorin

03 februarie, 00:32

Eu am renovat in toiul iernii acum 3 ani. Totul s-a ca la inceput, lavabila de pe pereti exteriori, parchet etc :)

Radu Vasile

02 februarie, 11:28

multumesc domnilor,un sfat foarte util si e bine de retinut...

eduard

02 februarie, 11:09

Ok tin parchetul 6 luni in casa si in final cat timp imi ia sa renovez o garsoniera de exemplu???
Si daca proprietarul iti stabileste o data de finalizare a lucrarii ????

Alte articole

Placarea peste faianta si gresia existenta Placarea peste faianta si gresia existenta
Renovarea bucatariei Renovarea bucatariei
Primul pas intr-o renovare a interiorului casei Primul pas intr-o renovare a interiorului casei
Sfaturi de reconditionare a unei case vechi din lemn Sfaturi de reconditionare a unei case vechi din lemn
Cum sa renovezi intr-o maniera ECO Cum sa renovezi intr-o maniera ECO
Amenajarea holului – Sfaturi si solutii Amenajarea holului – Sfaturi si solutii

Vezi mai multe articole