on

Renovarea unei case din barne de lemn

26 iulie, 2023

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Casele vechi din lemn, in special cele din barne de lemn, se regasesc in multe zone ale tarii. Din pacate o mare parte din ele se afla intr-o stare avansata de degradare. Lemnul solid, utilizat la constructia lor, este elementul ce le-a pastrat in picioare chiar daca nimeni nu le-a ingrijit o perioada mai lunga de timp. Dar cum nimic nu rezista o vesnicie si lemnul are o rezistenta limitata, fiind afectat in principal de umiditate si ciuperci.

Cativa utilizatori ai forumului Misiunea Casa au cumparat astfel de case si cauta sa identifice metode de renovare exterioara, vezi despre ce este vorba aici. Plecand de la aceste discutii, dorim sa iti prezentam cateva elemente ce pot fi luate in considerare atunci cand incepi procesul de renovarea a unei case vechi din barne din lemn.

Inainte de orice lucrare ar trebui sa analizam cu atentie modul de constructie al casei, sa inspectam imbinarile barnelor, sa analizam structura acoperisului (in principal structura de rezistenta realizata din lemn) si sa ne asiguram ca lemnul nu este afectat de vreo ciuperca. Tratamentul pentru eliminarea ciupercilor pe lemn este destul de dificil, iar in anumite conditii poate duce la eliminarea si inlocuirea integrala a tronsoanelor afectate.

Dupa analiza starii de degradare si intelegerea modului de constructie al casei, se poate trece la conceperea unor planuri de renovare mai mult sau mai putin elaborate.

Acoperisul este esential pentru protejarea intregii structuri si asigurarea protectiei fata de conditiile meteorologice. O parte din structura unei sarpante din lemn se poate refolosi, putem opta doar pentru schimbarea zonelor afectate de infiltratiile de apa, capriori putreziti. Mai mult ca sigur toate straturile aflate peste sarpanta trebuie inlocuite, ne referim la invelitoare si sistemul acesteia de sustinere. Pe langa acest fapt, solutiile actuale de realizare a acoperisului prevad si anumite folii de protectie si izolatii ce trebuie sa fie adoptate in solutia noastra. Asadar, pentru un sistem clasic de acoperis, cu pod, peste sarpanta asezam scandura (asteriala), o membrana de acoperis cu rol de protectie la condens si eventuale infiltratii, cele doua randuri de rigle (longitudinale si transversale), apoi noua invelitoare. Pentru invelitoare putem opta pentru o tigla din tabla sau pentru o tigla ceramic doar daca greutatea acesteia poate fi suportata de structura.

O alta zona in care parerile sunt impartite este legata de fatada. Cum economia energiei si asigurarea unui confort interior optim sunt primordiale, trebuie sa gasim o solutie de izolare exterioara. Unii pot spune ca o fatada din lemn, din barne din lemn are farmecul ei si nu trebuie atinsa. Putem sa intelegem aceste puncte de vedere insa nu le putem accepta, pentru ca intre o casa bine renovata si o fatada din barn preferam prima varianta. Cum barnele noastre vechi au stat suficient de mult expuse la apa, vant, inghet-dezghet, ele nu mai sunt la fel de solide, prezinta zone de lemn lipsa, fisuri, spatii goale intre barne, etc. Acoperirea barnelor cu un sistem de termoizolare este absolut necesara.

Ce sisteme adoptam? Variantele de lucru sunt doua, un sistem clasic de termoizolatie in aderenta sau o fatada ventilata. Optiunea este a fiecaruia dintre noi, dar sa vedem cum ar trebui realizate fiecare, dincolo de componenta pe care deja o cunoastem de pe forum sau din alte articole de profil.

In primul rand, toata fatada trebuie curatata temeinic si trebuie sa asiguram o uscare cat buna a lemnului, evident la o umiditate naturala. Toate elementele degradate trebuie indepartate iar rosturile umplute cu spuma poliuretanica.

La un sistem in aderenta, problema este legata de suprafata pe care se va monta izolatia, fie ca este polistiren expandat (mai putin recomandat), fie ca este vata bazaltica. Stratul suport pentru aplicarea izolatiei trebuie sa fie plan, rezistent si sa permita aderenta. Pentru ca o fatada din barne nu este plana, va trebui sa asezam rigle verticale la o distanta inter-ax de circa 60cm, fixate bine pe barne, apoi placa cu placi fibro-lemnoase. In acest fel asiguram conditiile de monta ale termosistemului cu placi de polistiren expandat sau vata bazaltica, termosistem ce se va aplica la fel ca in cazul unei case zidite, asezand izolatia, fixand in dibluri pentru lemn, spacluim si armam izolatia apoi aplicam o tencuiala decorativa.

Cealalta optiune o reprezinta fatada ventilata. Aceasta presupune amplasarea unei izolatii cu pastrarea unui spatiu de ventilare, menit sa asigure o circulatie minima de aer pentru eliminarea umiditatii. Este o solutie care poate insemna o mica pierdere de eficienta a izolatiei, dar specialistii o considera o varianta mai “sanatoasa”. Ea presupune montarea unor rigle de lemn pe fatada casei, asezarea izolatiei intre aceste rigle in doua straturi, inchiderea cu o membrana de difuzie si acoperirea finala cu lambriu din lemn sau PVC. In varianta de acoperire cu lambriu din lemn putem castiga aspectul pierdut al barnelor. Trebuie sa mentionam ca intre folia de difuzie si lambriu se va pastra un spatiu de ventilare de 2-3 cm, obtinut prin pozarea unor rigle de montaj tot din lemn. Aerul trebuie sa circule liber in acest spatiu de ventilare prin intermediul unor guri de ventilare pozitionate la partile inferioare si superioare ale fatadei. O alta metoda de acoperire a fatadei ventilate o poate constitui scandura arsa, o metoda prezentata intr-un alt articol pe care il puteti gasi aici.

Diversificarea materialelor ne poate permite si alegerea altor finisaje, dupa cum sunt accesibile fiecaruia si dupa cum planuim renovarea. Important este sa le utilizam corect si solutia rezultata sa fie una durabila si de calitate. Putem discuta toate aceste aspecte si solutii identificate de fiecare dintre voi pe forumul nostru, il gasiti aici.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Izolarea unei case realizata din lemn si argila Izolarea unei case realizata din lemn si argila
Renovarea bucatariei Renovarea bucatariei
Ce trebuie sa ai in vedere cand decizi sa-ti renovezi apartamentul Ce trebuie sa ai in vedere cand decizi sa-ti renovezi apartamentul
INSPIRATIE DE PE TARAMURI PORTUGHEZE PENTRU CASA TA INSPIRATIE DE PE TARAMURI PORTUGHEZE PENTRU CASA TA
Intretinerea casei: Cum protejezi obiectele metalice decorative Intretinerea casei: Cum protejezi obiectele metalice decorative
Wilio va va gasi experti calificati in reparatii la domiciliu Wilio va va gasi experti calificati in reparatii la domiciliu

Vezi mai multe articole